Кабинетът в оставка търси концесионер и за един от най-посещаваните плажове край Варна

Бъдещият стопанин на "Кабакум - централен" ще е съсед на Веселин Марешки, който през свързани дружества получи договори за "Кабакум - север"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството в оставка на Бойко Борисов продължава с процедурите по отдаването на плажове на концесия на финала на управлението си, като днес беше гласувано такава да започне и за варненския "Кабакум - централен". От решенията на Министерски съвет става ясно, че договорът за концесия ще е за следващите 15 години, като минималното концесионно възнаграждение, което се търси, е 46.4 хил. лв. без ДДС. Според съобщенията на Министерството на туризма за процедурите по отдаване на плажовете под наем би следвало плажът към момента да се стопанисва от дружеството "Менуа 2018".

Третият кабинет на Борисов се засили да отдава плажове на концесия за по 15 - 20 години в последната година на управлението си. Сред победителите беше и Веселин Марешки, като свързана с него фирма получи "Кабакум север 2" на концесия през септември 2020 г.

Кой е наемателят в момента

Плаж "Кабакум централен" би следвало да има наемател в момента - компанията "Менуа 2018". За разлика от договорите за концесия, тези за наем са лесни за прекратяване от страна на държавата. Конкурсът за плажа с площ около 14.5 хил. кв. метра и с дължината на бреговата линия от 290 метра беше през 2018 г. Кандидатите са четирима, а резултатът е обявен през февруари 2018 г.

Към момента на процедурата компанията победител "Менуа 2018" е била собственост на Полина Георгиева, родена през 1992 г. През февруари 2019 г. тя продава фирмата на Николай Дунков, който има и други бизнеси в сферата на строителството, търговията и билярдните клубове.

"Менуа 2018" е избрана с предложена цена за наем от 51.6 хил. лв. с ДДС и цена на чадър от 5 лв. и шезлонг от 6 лв. Приходите на компанията за 2019 г. са били 111 хил. лв., а печалбата - 2 хил. лв. През май 2018 г. имаше проверка на плажа заради изграждането на две дървени постройки на пясъка.

Съседът Марешки

Внимание привлече друга процедура - концесията за плаж "Кабакум север 2" (обща площ 14 638 кв. м.), която правителството даде на фирма, свързана с лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки. Дружеството е "Булмедикс 2012", собственост на човека, смятан за дясна ръка на Марешки - Андон Дончев.

Седмица по-рано пък (на 27 август 2020 г.) Министерство на туризма е отдало под наем другата част от плажа - "Кабакум север 1" (обща площ 6166 кв. м.) на дружество, представлявано от майката на Марешки - Веска Марешка. Компанията наемател "Белвекс" се е състезавала на търга за наем с "Булмедикс 2012" на Дончев. Именно на този плаж се намира прословутият "фитнес клуб" на лидера на "Воля", който на практика представлява двуетажна сглобяема къща, построена направо на пясъчната ивица.

Все още няма коментари
Нов коментар