🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Французинът Дамиен и монголските юрти в България

Разположена в Плана планина, базата си доставя енергия от слънцето, вода от земята и гости от целия свят

Всяка от юртите е оборудвана със собствена баня и тоалетна
Всяка от юртите е оборудвана със собствена баня и тоалетна
Всяка от юртите е оборудвана със собствена баня и тоалетна    ©  Антон Чепилски
Всяка от юртите е оборудвана със собствена баня и тоалетна    ©  Антон Чепилски
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Французинът Дамиен Сен-Жам живее в България от 2001 г.
  • През 2020 г. отваря в билото на Плана планина комплекс от монголски юрти.
  • Те се посещават от туристи от цял свят и стават все по-популярни сред българските любители на планината.

Да спиш в юрта някъде в Централна Азия е нещо съвсем в реда на нещата. Но да го направиш на 30 км от София изглежда далеч по-екзотично, обаче не и невъзможно. Отправяме се на едно пътуване над село Плана, където въпреки близостта си със София постоянно живеят по-малко от 100 души, но от няколко години там редовно прииждат туристи от цял свят, деца и кучета, с които те играят.

Посреща ни типично планинска гледка - една широко отворена порта, пълен със зеленина двор и две усмихнати лица. Това са Дамиен и дъщеря му Марго - французи по произход, които обаче повече от 20 години сбъдват мечтите си в България. И малкото юртено селище над София е поредната такава.

Еднопосочният билет до България

Дамиен Луи Алфред Сен-Жам пристига в България през 2001 г. заедно с жена си и четирите си деца, трима синове и една дъщеря. Няма познати, приятели или роднини тук, няма земи, нито пък бизнес планове или каквато и да било друга връзка със страната. "Ние като пристигнахме, не знаех къде се намира България на картата", съвсем честно казва той. Идва тук като учител във френския лицей "Виктор Юго", като първоначално идеята е да останат само три години в София и след това отново да се преместят на друго място.

Веднъж щом стъпват тук обаче, планът се променя. "Ние се влюбихме в България, когато се преместихме, и решихме да останем", спомня си Дамиен. Оттогава живеят в София, като три от децата му вече имат българско гражданство. Част от тях са избрали да учат или работят в родната Франция или другаде из Европа, но през ваканции и отпуски винаги се връщат в България, защото "тук съм пораснала, тук е вкъщи", както казва дъщеря му Марго, която живее и учи в Ница заедно с единия от своите братя.

Пътят към планината

Преди да дойдат в България, Дамиен и неговото семейство са далеч от планинските приключения и от работата в планината, единствено карат ски. "Преди много обичах морето, а не планината, когато бях във Франция. Там бяхме на 20 км от морето и тук в началото ми беше много трудно без море", разказва той. Сега ситуацията е коренно променена - не иска да ходи на море, обича да прекарва времето си на високо.

Любовта към планината идва естествено - заради близостта на София до Витоша. Дамиен първоначално започва да се занимава с обучения и тренировки на хъскита на Витоша, като работи с кучетата за впрягове и разходки с шейни. "Станаха много проблеми с другите хора, които работеха там, с колегите, убиха едно от кучетата ни и започнах да търся ново място, на което може да се кара шейна и да се тренират кучетата", обяснява той.

Преди шест години попада в Плана планина, която е също близо до София, но далеч по-спокойна и все още пуста. Купува терен, изчиства част от мястото, премества всичките си хъскита там и им изгражда условия за живот и тренировки. Както се оказва, не за дълго.

Първоначално мястото е предназначено само за тренировки и разходки с кучетата, но бързо променя функциите си след една семейна ваканция в Канада, когато Дамиен и семейството му съвсем случайно нощуват в юрта в Квебек. "Тогава казах на жена ми, че това ще го направим в България, като се върнем, ще разработим такъв проект", разказва Дамиен, с разликата, че там са спали до вода, а тук той избира билото на планината. Така и става - прибират се и вече на купения терен започват работа.

Зелено и дървено

"Проектът беше готов в главата ми", казва Дамиен. Още от самото начало идеята им е да няма бетон, а всичко да бъде изградено в унисон с природата наоколо. Затова и не променят статута на земята, върху която е разрешено минимално строителство. "Аз работя в планината. Ние у нас винаги сме били екосъобразни, манталитетът ни е такъв, рециклираме, имаме компостер вкъщи, така сме свикнали", обяснява Дамиен.

Въпреки че често се сблъскват с обратното в България - боклука в планината и още твърде началния етап на рециклиране, те не се отказват. "В България едно от най-хубавите неща са тези планини и земи, има потенциал хората да идват от чужбина, за да видят колко е хубава страната. Проблемът е, че българите сами замърсяват", казва той, като добавя, че във Франция са направили същата грешка, каквато и в България - морето е бетонирано, "но това, че всички правят така, не означава, че е правилно", и именно това не иска да се случи в планината.

На този принцип изграждат цялата база. Ток си набавят от фотоволтаици, изградени както върху постройките до юртите (в които са тоалетната и банята), така и на малка площадка на терена. Козметиката за гостите е с изцяло натурални съставки и рециклируеми опаковки. Водата добиват от сонда, с която се захранват душовете, а след това се полива градината.

Най-интересни за всички са тоалетните, които са сухи и работят на принципа на компостирането, т.е. в тях няма течаща вода, защото Дамиен и семейството му определят водата като ценен ресурс, липсата на който скоро ще е проблем за света и затова търсят алтернативно решение. "Трябва все пак и ние да помогнем, а не само да консумираме", казва той. Тоалетните представляват най-общо контейнер, в който се събират органичните отпадъци, а водата е заместена от дървесни стърготини, с които се задейства цикълът на ферментация на активните вещества.

"Хората, които идват за пръв път, могат да си помислят, че не е хигиенично, че не е чисто и че мирише, но не е така", обясняват Дамиен и Марго, по думите на които във Франция подобен тип съоръжения са много разпространени, особено за всякакви фестивали, концерти и пр. "Това е бъдещето", казват те. И в действителност тоалетните не миришат, но за успокоение на гостите Дамиен ги чисти всеки ден, когато има хора в юртите.

Такъв тип решения будят известно недоверие в хората, но помагат за целите на проекта, защото днес те нямат разходи и не правят нищо по базата, сменят само бутилките с газ за готвене. "Имаме повече проблеми в Бояна - там спират тока и водата, а тук не", казва Дамиен.

По негови думи от 2001 г., когато пристигат в България, до днес страната е напреднала значително в тази посока. "Във Франция беше по същия начин в началото. Прави впечатление, че контейнерите за рециклиране вече се използват правилно. Хората в България вече се интересуват от екосъобразни решения", категоричен е Дамиен. Но страната все още има да извърви дълъг път. Така например те все още намират трудно биоразградими чували за боклук. "Аз ги купувам, като се връщам от Франция, в куфара ми е пълно с такива", разказва Марго, дъщерята на Дамиен.

Няколко години и хиляди документи по-късно

Отнема две години, докато всичко стане реалност, и проблеми в този период не липсват, а голяма част от времето минава в работа с държавата. Семейството се сблъсква с бавната администрация. "Не беше трудно, просто беше дълго, отнема само време. Не искахме да има някакви схеми и трябваше да изчакаме всички процедури, плюс това сме един от първите, които го правят в България, и повечето хора не разбираха и не знаеха как трябва да се случат нещата документално", разказват те.

Дават пример с класификацията по Закона за туризма, която се явява един от основните препъникамъни. "Когато те дойдоха тук, просто ни дадоха нещо и това беше", обяснява Дамиен, като на входа ще видите надписа "Бунгала". Не по-малък проблем се оказват сухите тоалетни, за които не е необходима септична яма, и неразбирането на служителите как точно ще работят тези тоалетни. Въпреки това накрая получава всички документи и разрешителни.

До терена им все още няма асфалтов път - на места настилката е отдавна компрометирана, а на други тя изобщо липсва. Те се надяват общината евентуално да промени това, но в същото време "не очакваме пътят да е магистрала, защото не си кореспондира с мястото, идеята все пак е хората, като идват тук, да усещат максимално планината", обяснява Дамиен.

Лукс от степта

Юртите поръчват директно от Монголия. "Исках да е нещо, което да е истинско", обяснява Дамиен, като по думите му всяка от юртите е струвала около 3-4 хил. евро към онзи момент в зависимост от размера (има за четирима и петима души). Юртите в Плана са далеч по-добре обзаведени от класическия азиатски вариант. Те са добре шумоизолирани и лесно могат да бъдат изцяло затъмнени, така че, когато се събуждаш, да не знаеш колко е часът. Общите са пет, а местата - 20, и нямат желание да ги увеличават.

Една от юртите е обзаведена с мебели от Монголия, адаптирани специално за този тип конструкция. Всичко друго е от България. "Искахме най-вече хората, които идват тук и работят, да са българи, за да дадем нашия принос за икономиката. Искахме всичко да е местно", обяснява Дамиен. Дава пример със соларните панели, които са от Бургас, както и с дървото, което купуват от различни места и сами адаптират за формите и височината на юртите.

Дървени са и външната кухня, както и няколкото места за отдих из двора, а декорацията е изцяло дело на съпругата на Дамиен, като не са спазвали символизма, типичен за украсяване на юртите в Азия. В базата няма екрани - нито телевизори, нито пък осигурен достъп до интернет. "Няма и да има", категоричен е Дамиен, защото "ако хората идват тук, за да са на компютър или телефон, то по-добре да си стоят вкъщи, не го разбирам това, но и няма човек тук, който го прави".

С времето научават много и правят подобрения. Така например бързо разбират, че със сложените първоначално лампи и при повече хора едновременно в юртите спира токът, и затова ги подменят. Днес те все още са много далеч до това да възвърнат първоначално вложеното в изградения от тях проект, но това не ги притеснява, защото знаят, че оттук нататък нямат други големи разходи.

Пандемично отваряне и първият гост

Готови са и отварят юртите в най-неправилния момент в последните години - 2020 г., малко след като ковид пандемията е обзела целия свят. "Първата година имахме само една жена гост. Втората година имахме двама гости", разказа Дамиен.

Миналата година също имат проблеми - този път заради войната в Украйна. "Работим много с хора от Франция, Германия, Италия. Много от тях анулираха, защото мислят, че сме близо до Украйна", разказват те. Това е първата година, в която определят сезона като силен, и то не само защото имат повече клиенти, но и защото голяма част от тях са от България, а не от чужбина, както е било до момента.

По думите на Марго и Дамиен тяхната идея никога не е била да имат агресивна реклама и да привличат много туристи. Позиционирани са в сайтовете за предлагане на места за настаняване като booking и airbnb, както и в социалните мрежи. "Ние не искаме много клиенти, искаме клиенти, които идват, за да са на чист въздух, сред природата", обясняват те.

Въпреки това ги намират хора от цял свят - учудващо за самите стопани. Имат гости от цяла Европа, но и от Япония и Австралия, дори и от Азия. "Имахме една жена от Казахстан, тя за пръв път спа в юрта при нас, защото обясняваше, че в Казахстан само по-бедните спят в юрти", разказват Марго и Дамиен. Често имат и неочаквани гости - елени, цяло семейство язовци и дори в началото, преди да изградят юртите, са идвали мечки.

Семейството прави и детски лагери - събират около 20 деца и от понеделник до петък ежедневно им организират различни походи с кучетата. Правят го само веднъж през лятото - в началото на юли, защото след това "кучетата са в отпуск" заради топлото време. А през това лято базата е била наета и за йога лагер.

Спокойствие за гостите и развитие за региона

"Като има клиенти, ние не сме тук, оставяме ги сами", казва Дамиен. Първоначално остават в собствената си юрта, но забелязват, че това притеснява хората, ограничава ги да вдигат шум, да не пречат, и затова решават да им дават пълна свобода.

"Първо едни хора ни казаха, че ще ни ограбят, ще ни откраднат нещо, но от четири години насам и една лъжица не е изчезнала", обяснява той, като допълва, че никога клиентите не са оставяли базата замърсена, защото вярва: "Когато даваме базата чиста, те ни я връщат чиста, ако беше мръсно, щяха да ни я връщат мръсна." Не се пазят прекалено - имат камери и заключват мястото, но оградата е дървена и ниска. Смятат, че няма кой да дойде там, за да краде.

Дамиен и семейството му нямат проблеми с хората от близкото село Плана, дори напротив - в началото, когато започват, те са атракция за всички живеещи и всеки ден някой приижда, за да види какво се случва. Появата им обаче води до раздвижване в селото, в което все още няма дори хранителен магазин. Все повече хора идват да инвестират - било то в частни къщи или различни проекти, подобни на техния, като къщи от Финландия, които се строят в момента.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар