🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Земеделците ще получат близо 940 млн. лева субсидии и ковид помощи до декември

Средствата са от авансово подпомагане от ЕС и национални и извънредни схеми от бюджета

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

България е получила зелена светлина от ЕК да разпредели близо 72 млн. лева държавна помощ за земеделците като мярка в подкрепа ликвидността на сектора в условията на пандемия от коронавирус. Макар сумата да е по-ниска от миналогодишната есенна ковид дотация, вероятно ще бъде една от най-високите като ликвидна подкрепа за отделни бизнеси. Най-голяма част от парите сега са предвидени за животновъдите, които в петък получиха и отсрочка за изплащане на държавни кредити.

Освен подпомагането заради пандемията до декември в селското стопанство ще бъдат получени и част от европейските субсидии, чиято сума ще достигне 865 млн. лева.

72 млн. лева за плодове, зеленчуци, пчели и животни

За втора поредна година земеделският сектор ще получи държавна помощ за преодоляване на последиците от пандемията. През второто полугодие на 2020 г. за целта бяха разпределени около 100 млн. лв. Начинът на разпределението на средствата остава същият: те ще бъдат изплащани на фермерите като фиксирана сума за всяко отглеждано животно или обработваема земя. Сега одобреното от ЕК подпомагане е около 72 млн. лева. По план България трябва да разпредели сумата между 50 хил. фермери от секторите животновъдство, плодове, зеленчуци, лозарство и пчеларство. От сумата 70 млн. лева се осигуряват от държавния бюджет, а останалите 2 млн. лева са пренасочени от други държавни помощи за инвестиции в земеделието, където е имало неусвоен ресурс.

На заседанието си в петък управителният съвет на фонд "Земеделие" реши да насочи най-голямата част от новата дотация към животновъдите. Между тях ще бъдат разпределени 37 млн. лева. Сумите ще варират от 15 до 77 лева за животно по общо девет схеми за фермите, отглеждащи крави, биволи, овце и кози. По време на консултативен съвет по животновъдство в края на септември земеделският министър Христо Бозуков обяви, че с помощта се планира да бъдат подпомогнати близо 20 хил. животновъди.

Секторът ще получи и втора помощ в условията на пандемията: фонд "Земеделие" ще отсрочи с година изплащането на държавни кредити, получени в периода 2008 - 2012 г. Крайният им срок за изплащане става ноември 2022 г. Върху отсрочените кредити, които ще са с 2% лихва, обаче се изисква и обезпечение в размер на 110% от главницата и лихвата.

В петък фонд "Земеделие" насочи други 29.5 млн. лева от ковид помощите към производителите на плодове, зеленчуци и грозде. Субсидиите ще се изплащат на база обработваемата земя. Сумите варират между 300 лева за хектар при зеленчуци като моркови и зеле до 1120 лева за пипер. По-висока субсидия е предвидена за оранжерийните производители, които ще получават по 3300 лева на хектар за производството на домати, краставици и пипер. Подпомагането при плодовете ще варира от 280 до 550 лева на хектар, а лозарите ще получават по 170 лева на хектар за винено грозде и 28 лева за десертно, става ясно още от решението.

Според плана на земеделското министерство корона субсидиите за овощари и зеленчукопроизводители трябва да достигнат до над 23 хил. фермери. Отделно около 6300 пчелари ще бъдат подпомогнати с 5 млн. лева. Субсидията за тях е 7 лева за едно пчелно семейство.

Според изискванията на Европейската комисия за изплащане на временни държавни помощи покрай пандемията максималната сума, която може да получи една фирма, е 500 хил. лв. Условие е и помощта да бъде разпределена между фермерите до края на годината, като планът на фонд "Земеделие" предвижда плащанията да бъдат преведени до 10 декември. Самото кандидатстване за парите ще се случва в регионалните дирекции по земеделие. Сроковете за подаване на документи са между 8 и 26 ноември.

Субсидиите целят да подпомогнат фермерите на фона на сериозния скок на производствените разходи - за материали, торове, препарати, фуражи, горива, ел. енергия и др. Именно с подобен мотив до момента 16 европейски държави са поискали да нотифицират в ЕК допълнителни държавни помощи за сектора.

Авансовите директни субсидии - до декември

На фона на трудната есен земеделието ще получи отново и авансово средства по директните плащания, които трябва да бъдат разпределени до юни 2022 г. Изплащането на пари преди края на календарната година се превърна в традиция през последните години. И според сегашния график на фонд "Земеделие" до декември ще бъдат получени средства в животновъдния сектор и за базовото плащане на площ.

Първата порция от финансирането - 18.6 млн. лева, беше направена в началото на тази седмица. Получатели са над 3700 говедовъдни и биволовъдни стопанства. Средствата са по т.нар. преходна национална помощ, като доплащането по нея се очаква в първите месеци на следващата година.

Според графика на фонд "Земеделие" до декември трябва да бъдат преведени още средства на животновъдите. В началото на ноември субсидии ще получат фермерите, които отглеждат козе и овце, а през декември ще бъде разпределена и основната субсидия по т.нар. обвързано подпомагане в животновъдството. През миналата година сумата беше за близо 150 млн. лева, като тазгодишната предстои да се гласува.

Преди Коледа по сметките на фермерите трябва да бъде получена и базовата субсидия на площ - най-масовото подпомагане, което се разпределя на декар обработваема земя. През миналия декември по него бяха разпределени над 670 млн. лв.

Общата сума на субсидиите от директните плащания, която ще бъде платена до декември, е 865 млн. лева.

Земеделските директни плащания годишно се движат около 1.5 млрд. лева, като от подпомагането се възползват около 90 хил. фермери.

Все още няма коментари
Нов коментар