🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Как фермерите могат да кандидатстват за 332 млн лв. по Плана за възстановяване

Агроминистерството започва информационна кампания за двете стартирали процедури - за инвестиции в технологична и екологична модернизация и за центрове за съхранение на плодове и зеленчуци

Земеделие, трактор, пръскане с препарат за вредители
Земеделие, трактор, пръскане с препарат за вредители
Земеделие, трактор, пръскане с препарат за вредители    ©  Цветелина Белутова
Земеделие, трактор, пръскане с препарат за вредители    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

В следващите две години освен от традиционните (и нови) средства по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони българските фермери ще могат да се възползват и от близо половин милиард лева от Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство, който е част от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Две от четирите процедури, финансирани от фонда, бяха отворени през октомври - "Инвестиции в технологична и екологична модернизация" с бюджет 318 млн. лева и "Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци" с бюджет 15 млн. лв. Крайният срок за кандидатстване по тях е съответно е 20 и 22 декември 2023 г. И тъй като подобни процедури има за първи път, Министерство на земеделието и храните започва информационна кампания, по време на която експерти ще разяснят на земеделските производители условията, сроковете и възможностите при подаването на проектни предложения по тях. Първото събитие ще е на 14 ноември (вторник) във Велико Търново, а след това информационни дни ще се проведат и в градовете Русе (15 ноември), Стара Загора (15 ноември) и Бургас (16 ноември) - всички от 10:00 часа (подробности за срещите може да видите тук).

За какво и за кого са средствата

По процедура "Инвестиции в технологична и екологична модернизация" с 318 млн. лева ще се подкрепят проекти за иновативни производствени и цифрови технологии, с които се подобрява отглеждането на селскостопански култури и животни, както и материални и нематериални инвестиции, свързани с опазване на околната среда и смекчаване на последиците от климатичните промени. Такива например могат да са съоръжения за съхраняване на минерални торове, животинска тор и отпадъчни суровини, мобилни кланични пунктове, софтуер за събиране, обработка и анализ на данни в различните фази на отглеждане на растенията и животните, автоматизация и роботизация на производствените процес и т.н. Позволени са и инвестиции в производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствено потребление, включително биомаса.

Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 30 хил. лв., а максималният - 1 млн. лв. (без ДДС). Крайният срок за кандидатстване е 20 декември 2023 г.

Бюджетът за "Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци" пък е 15 млн. лева. Процедурата цели да стимулира процеса на предлагане на пазара на свежа, атрактивна за потребителите продукция чрез създаване на по-къси вериги на доставка, модернизиране и автоматизиране на процесите по събиране, подготовка за пазара и съхранение на пресни плодове и зеленчуци. Средствата могат да са например за центрове за почистване, сортиране, опаковане, етикетиране и др., за съоръжения за складиране и съхранение - вкл. за охлаждане, замразяване, сушене и т.н., както и за техника за транспортиране на продукцията и др.

Минималният размер на допустимите разходи по това перо са 300 000 лв. за проект, а максималният - 2.3 млн. лв. Крайният срок за кандидатстване е до 22 декември.

Какво още предстои

Още две процедури по НПВУ се очаква да стартират за фермерите: инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства с бюджет 99.7 млн. лв. и инвестиции за изграждане и оборудване на обекти за мъжки разплодни животни с общ бюджет 4.6 млн. лв.

Другата линия на подкрепа в земеделието по плана е за дигитализация на процесите от стратегията на ЕС "От фермата до трапезата" с бюджет 23.9 млн. лв., но този инструмент е насочен изцяло към Министерството на земеделието.

Основните цели на Плана за възстановяване и устойчивост са да ускори възстановяването от ковид кризата, да създаде по-устойчива икономика, както и да положи основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката в контекста на Европейския зелен пакт. В сектора на земеделието това означава по-устойчиво селско стопанство, повишаване на конкурентоспособността на фермите, адаптация към климатичните промени и повече грижа за околната среда.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар