Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Месечни новини за агробизнес и финансиране от ЕС

Какво се случи през ноември

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Финансиране и още финансиране - така изглеждат акцентите от земеделския бюлетин в последния вторник от ноември. Земеделците и фермерите могат да се възползват от значителни средства, кандидатстването по които вече е в ход. Средства има за инвестиции в стопанствата, иновации, плодове и зеленчуци, реклама на виното в чужбина и др.

В същото време правителството обеща на зърнопроизводителите почти 700 млн. лв. до края на годината по линия на основното подпомагане на доходите за устойчивост Кампания 2023.

Какво още?

  • Кои са най-големите производители на храни и какво се случва с пазара през 2022 година
  • Kак розовото масло може да се превърне в съставка за лекарства
  • Kакво реши ЕП за спорния хербицид глифозат
  • Задава ли се нова криза с ориза

Приятно четене.

Редактор на бюлетина: Ани Коджаиванова

Как фермерите могат да кандидатстват за 332 млн. лв. по Плана за възстановяване



Две от четирите процедури, финансирани от фонда, бяха отворени през октомври - "Инвестиции в технологична и екологична модернизация" с бюджет 318 млн. лева и "Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци" с бюджет 15 млн. лв. Крайният срок за кандидатстване по тях е съответно е 20 и 22 декември 2023 г. Още две процедури по НПВУ се очаква да стартират за фермерите: инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства с бюджет 99.7 млн. лв. и инвестиции за изграждане и оборудване на обекти за мъжки разплодни животни с общ бюджет 4.6 млн. лв. Още по темата тук.

// Финансиране

// И още от ЕС

// Земеделски бизнес

Най-големите производители на храни и напитки: Звезди от слънчоглед

Средните приходи на компаниите за храни и напитки в топ 50 през 2022 г. растат с 38.8%. Продажбите на традиционния лидер в класацията - "Олива", отбелязват рекорд и надхвърлят 2.6 млрд. лв., а само шест дружества отчитат загуба през 2022 г. Още по темата можете да откриете тук.

На гости в земята на картофите. Семейство Червенкови и фирмата "Агролоджик" отглеждат над 1000 дка картофи, основно за износ в Гърция. Те основават компанията за производство на картофи през 1990 г., като оттогава тя нараства до един от най-големите картофопроизводители, а и земеделци в страната.

Agrovar и дигитализацията на биологичното земеделие. През 2020 г. Константин Харалампиев и Борис Коев решават да се захванат със софтуер, който да подпомага прехода към регенеративно земеделие. В момента българският стартъп следи състоянието на почвите и изследва въглеродния отпечатък на производителите.

Розовото масло е на крачка да стане съставка за лекарства. Това ще отвори нова ниша и пазар за сектора, който към момента се чувства несигурен и все още заплашен да бъде ощетен от спорните регулации на ЕК.

Кризата с ориза е напът да се завърне. Индия наложи забрани върху износа на ориз, различен от сорта басмати, в отговор на растящата инфлация, опасения за несигурност с доставките и ефектите от климатичните промени.

Спорният хербицид глифозат остава разрешен в ЕС още 10 години. Всяка държава членка обаче ще може сама да решава дали да го ограничи на местно ниво.

// Ако сте пропуснали...