Гърция повтаря грешките на България от началото на прехода

Най-качествената част от гръцкото общество напуска страната си, защото не вижда перспектива за бъдещето си

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Авторът

Христос Мурутис е роден в Атина. Завършил е право в Гърция и живее в България от 1999г. Занимава се с управление на инвестиционни фондове в сферата на недвижимите имоти и енергетиката чрез своето дружество Arceland Management. Той е единственият чужденец, пишещ и публикуващ текстове на български език в собствения си блог "Гласувам за България". Текстовете му се публикуват също така и в личния му сайт www.mouroutis.com.

Неотдавна, когато Гърция очакваше петата вноска от заема на т.нар. "Тройка" (Европейския съюз, Международния валутен фонд и Централната европейска банка), написах два текста, публикувани в Capital.bg, в които се опитах да обясня причините, довели по мое мнение Гърция, като икономика и държава, до сегашното й положение (вижте свързаните статии вляво).

Тогава подчертах, че проблемът с дефицита в гръцката икономика може да се реши, ако бъдат уволнени 350.000 държавни служители от общо 1 милион, работещи в държавния сектор, в една страна с 11 милиона жители. Също така написах, че щеше да бъде най-добре още от самото начало на кризата Гърция да беше навлязла в някаква система към фалит, а не да следва решенията, указвани от "Тройката", които от чисто "счетоводна" гледна точка изглеждат разумни, но на практика разпердушиниха гръцката икономика и всъщност унищожиха механизма за създаване на доходи, вместо до намаляване на дефицита, което щеше да доведе и до рационално управление на дълга на страната.

Гърция имаше огромен дълг, около 300 милиарда евро, в началото на нейната криза през 2009 г., както и тежък дефицит, надвишаващ 10%. Днес, дългът е стигнал 360 милиарда евро, а дефицитът е близо до 8%. Тогава управляващите екипи от технократи трябваше да вземат решение или за сериозна хирургическа интервенция, или за постепенно лечение. Сериозната хирургическа операция изискваше незабавно и решително намаляване на заетите в държавния сектор от 1 милион до поне 500 000 служители (самата държава може да функционира много добре и с 200 000 чиновници), подкрепа на успешната и конкурентноспособна частна икономика, намаляване на данъците и прилагането на мерки, водещи до стимулиране на инвестициите и конкурентноспособността на икономиката, както и до осигуряване на заетост на освободените държавни служители.

Вместо това, технократите от "Тройката" и управляващата партия предпочетоха драстичното увеличаване на данъците във всички области на икономиката и обществената дейност и с различни хватки избягването на съкращенията в държавния сектор, както и намаляване на доходите и следването на логиката "ще вдигаме данъците, докогато трябва", за да закърпим дупките.

Резултатите бяха пагубни. Рецесията през 2011 г. се очаква да стигне 5,5%, а през 2010 г. беше вече 4,5%, ограничавайки значително икономическата активност. Частният сектор, който нямаше проблеми, вследствие на настъпващата рецесия, непрекъснатото нарастване на данъчното облагане върху печалбите, увеличаването на ДДС и налагането на различни извънредни облагания, изведнъж в рамките на две кризисни години се превърна в новия "голям болен" и започна да уволнява, да се свива и да губи динамиката си, придобита след 1990 г., и като резултат, поради ниската си активност, да не може да плаща данъци и заплати, за да може държавният "механизъм" да функционира.

Държавата, вместо да уволнява от самото начало, защото точно там се криеше основният проблем на гръцката икономика, предпочиташе да гледа как частният сектор "вехне" и вместо да намали броя на чиновниците, предпочете да облага с нови и нови данъци една социална система и икономика, които вече нямат силата да "дадат" повече пари от данъци за покриване на дефицита. Свиващата се с бързи темпове икономика и нарастващата в същото време безработица не могат вече да дават толкова пари, за да бъде покрит дефицитът, произвеждан от надутия държавен сектор.

Фалитът - не дали, а кога

Така, Гърция се води математически към фалит, който може да се случи във всеки един момент. Фалитът не означава, че ще има същите последици, като тези в България през 1997г., но при всички положения, ако не бъде управляван правилно от гръцкото правителство, може да доведе до сгромолясването на цялата държава. Ако го направлява с необходимото внимание, тогава държавата може да изпадне във временна невъзможност да плаща, което в крайна сметка ще принуди държавата и кредиторите да приложат прословутия haircut, т.е. намаляване на дълга в рамките на около 50% или повече.

Ако Гърция успее и намали дълга си до 180-200 милиарда евро, тогава положението може да бъде овладяно, защото тези суми могат да бъдат обслужвани. Страхът, впрочем, на всички граждани в страната и Европа е Гърция да не спре да извършва големите структурни промени в държавния сектор, както е обещала, а да легне на лаврите на фалита. Много гласове в Европа настояват за постоянното установяване на Европейски наблюдател в Гърция, който на практика ще следи за прилагането на мерките. Може би вече и мнозина обикновени гръцки граждани искат нещо подобно, след като търпението им към родните политици се е изчерпало, виждайки как прилаганите мерки нямат резултат, рецесията се задълбочава и вместо държавата да прибегне до очевидното и да уволни половината си чиновници, следва неохотно и само една неудържима фискална политика.

Би било справедливо за гърците, както и за останалите европейци, Гърция да беше преминала през изпитанието на фалита още от самото начало и с хирургическа намеса да беше разрешила проблема с дълга, преди да извършва всякакъв вид алхимични експерименти върху основите на своя гръбначен стълб, каквато е частната й икономика, като оставя в същото време без дори да пипне държавните си служители, които са десетократно повече от необходимото. "Тройката" (ЕС, МВФ и ЦЕБ) вижда всичко това, т.е. усеща че гръцкото правителство едно говори и едно договаря, а на практика върши друго, което вече изчерпва нейното търпение и доверие към гръцките политици, тяхната политика и начина й на следване.

Няма съмнение, че сме в навечерието на един технически фалит, но и на един истински фалит за средната и произвеждаща класа от частната икономика, която през всичките изминали години подкрепяше със своите данъци страната и осигуряваше огромните заплати на безразборно харчещата огромна държавна машина.Приложената терапия, вместо да подобри състоянието на пациента, всъщност заби остър нож в самото му сърце, захранващо целия му организъм. В резултат, виждаме безработицата до достига до 20%, а сред младите дори и до 50%, прехвърляне зад граница и задушаване на фирмите и малките предприятия, след като самата държава не се е докоснала дори до разрешаването на най-съществения проблем, водещ до всички разходи, надуващи дефицита и дълга.

Буксуването на гръцкия икономически механизъм кара утвърдени предприемачи да напускат страната и то не търсейки по-добри условия, а просто, за да оцелеят. Днес, едно функциониращо в Гърция предприятие плаща пряко и косвено между 55% и 70% от печалбата си за данъци, а има и данъци за всички, притежаващи застроени недвижими имоти от всякакъв вид, т.е. на практика за всички граждани, като въпросният данък е от 0,50 чак до 10 евро на квадратен метър за две години, както и други извънредни облагания, които на практика задължават всеки гражданин да си цака на държавата, дори и да няма работа и пари. Самите заплати на новоназначените служители в частния сектор не се различават много от тези в София, т.е. те получават около 1000 лева чисто, а цената на живота в Гърция е много по-висока.

Бъдещето на Гърция е много трудно и фалитът ще е само началото. Няма да има светлина в тунела без значително намаляване на данъците и привличането на инвестиции по всякакъв начин. Безработицата се увеличава и една много добра качествена част от гръцкото общество напуска страната, след като не вижда перспектива за бъдещето си. "Черната книга" на България, т.е. историята на прехода й след 1997 г., се повтаря под друга форма в една друга страна и спрямо една друга група от хора, които не носят никаква отговорност за калпавото управление и хаоса в икономиката, до който политиците доведоха Гърция.

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bratdomingo avatar :-|
    Минчо Шишков
    • - 3
    • + 108

    Този път съм съгласен с г-н Мурутис, който признава, че Гърция не може да излезе от кризата без чувствително орязване на държавните разходи - нещо, което досега не се случва. В предишната си статия отпреди няколко месеца той твърдеше, че решението е фалит, т.е отписване на значителна част от дълга. Аз смятам, че фалит на Гърция, в резултат на който кредиторите да бъдат принудени да отписват дълг, не би довел до решение, просто защото няма дисциплиниращ ефект. Гърците (и правителството, и обикновените хора) просто ще си кажат - защо да режем разходи, като просто можем да спрем плащанията, а те (кредиторите) ще трябва да отпишат задълженията и да пият студена вода. Ако това се случи, сигналът към другите задлъжнели държави ще е съвсем ясен, и те просто ще направят същото. А тогава светът ще поеме към нова криза с непредвидим изход. Именно поради тази причина фалит на Гърция или друга държава от евро зоната няма как да бъде допуснат. Решението е съгрешилите правителства да режат разходи, ако трябва и до кокал. Прибалтийските републики намалиха заплатите в публичния сектор с 25%, без въобще да са в такова тежко положение като гърците. Щом те могат, могат и другите. Отговорността за това орязване несъмнено ще трябва да поемат политиците, но друг изход просто няма. Стачки, нестачки, това е пътят.

    Нередност?
  • 2
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 2
    • + 68

    Изключително ми хареса статията и мисленето на г-н Мурутис.

    За съжаление предстоят тъмни години/десетилетия пред Гърция, нещо което ще се отрази тежко и на България. Ще има и сериозни външнополитически последствия за стабилноста на балканите и средиземноморието и близкия изток, нещо което се пренебрегва и около което реално липсва дискусия.

    Нередност?
  • 3
    l_stefanovv avatar :-|
    l_stefanovv
    • - 15
    • + 7

    аз само не разбрах, на практика "Черната книга" историята на прехода от преди, или от след 1997 има предвид? : ))

    Нередност?
  • 4
    deemer avatar :-|
    Deemer
    • - 1
    • + 34

    От това което пряват в Гърция до момента се вижда, че няма да минат нещата без натиск за промени в държавния сектор от старана на ЕС. Те определено нямат никакво желание да си променят досегашния начин на живот.

    Нередност?
  • 5
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 3
    • + 65

    За никого не е тайна, че Гърция реално си е фалирала и единствената "пречка" е финансовата подкрепа на Франция и Германия, които са и най-големите кредитори. Над Гърция се упражнява натиск да разпродаде икономиката си докато в същото време печалбите генерирани по време на "социализма" напускат страната, а огромното дългово бреме, което расте с неимоверни темпове ще остане да виси на най-бедните. Подобно развитие имаше и у нас през 90-те. Ако погледнем по-глобално какво се е случило в Гърция - гърците са били "прелъстени" с по-високия стандарт на живот, били са "употребени", а сега предстои да бъдат и "изоставени"!
    В този аспект наистина вярвам, че трябва да обявят контролиран фалит, след което служебно правителство да извърши "пострижката" и голямото "реформиране". Важното е да запазят основните си икономически структури, които генерират продукт. За разлика от България, там повечето вече са частни и няма как да бъдат окрадени като у нас. Няма как всичко да се нареже за скрап, няма Мултигруп, няма ДС! Няма масова приватизация (имитация).
    Нищо хубаво не ги очаква съседите, но не вярвам никога да стигнат нивото ни от 90те да работят за по 2 долара!

    Нередност?
  • 6
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 81
    • + 5

    Любопитен анализ на г-н Christos N. Mouroutis за последици от криза в Р. Гърция.

    За съжаление за пореден път този автор не отразява истинската причина за днешната стопанска криза – наличие на конкретна гръцка държавна финансова грешка.

    Дори лично г-н Christos N. Mouroutis с пълна власт да ръководи Р. Гърция няма да може през 2011 г. да предотврати допълнително развитие на стопанска криза в Р. Гърция, защото същата не е от представени от автора слабости в гръцко държавно управление, а поради наличие на конкретна гръцка държавна финансова грешка, заради която се развиват диспропорции и стопанска криза.

    Поради продължаване на световна държавна финансова „Грешка на Джон Лоу” в Р. Гърция (ползване на „Незлатни евро”, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със „Златни пари”) гръцките политици не могат да преодолеят стопанска криза в Р. Гърция и каквото и да правят същата се уголемява и (при запазване на този държавен управленски недъг) ще подсигури развитие на европейска хиперинфлация.

    Експерти (заедно с ръководство на Европейски съюз) допускат неправилност с мълчаливо съгласие, че промяната на парите на „Незлатни евро” (вместо „Златни пари”) не изисква (в съответствие с качества на „Незлатни евро”) усъвършенстване на функционална структура на гръцкото държавно финансово управление от време със „Златни пари”.

    Резултати от изследвания доказват (и същите се потвърждават в живота), че при условия на „Незлатни евро” - запазването в Р. Гърция на стара (от времето със „Златни пари”) функционална структура на гръцко държавно финансово управление е обстоятелството, което заражда и развива диспропорции и стопанска криза в Р. Гърция, защото тази стара функционална структура на държавно финансово управление от време със „Златни пари” е НЕГОДНА ЗА ПОЛЗВАНЕ при нови условия с „Незлатни пари”.

    Възможното успешно спасение на Р. Гърция от стопанска криза през 2011 г. е прекратяване на държавната финансова „Грешка на Джон Лоу” в тази страна, след което ще е налична употреба на „Незлатни евро” при условия на усъвършенствано и адекватно на тях гръцко държавно финансово управление.

    Нередност?
  • 7
    krasi_kara avatar :-|
    krasi_kara
    • - 3
    • + 59

    Абе, Капитал, сложете един филтър да скрива мнения с "Джон Лоу", че ще си счупя монитора някой ден без да искам!

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 25
    • + 8

    Пресилва нещата съседа, яко, първо обективно не Гърция е в "опасност" а банките кредитори, вече ги подбраха рейтинговите агенции, второ 50% данък печалба нищо не значи за частно предприятие, щото всеки мало, малски грамотен счетоводител, може да води счетоводството с печалбо 0.01% колкото да не е на загуба, трето съкращаването от раз на 300 000 чиновници, каквото и да разбира автора, значи изваждане от вътрешното потребление на стоки, произведени основно в Гърция, на около 1 млн. консуматори. При страна с население 11 млн това ще е пълна катастрофа.....
    Решението е в отписване на дълговете към неразумните банки кредитори до платимо от днешна Гърция ниво, например отписване на 80% от дълга, друг път да мислят, а не наливане на парета на данъкоплатците ей така........ за тоз дето клати гората....

    Нередност?
  • 9
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 52
    • + 5

    До коментар [#7] от "krasi_kara":

    Здравейте krasi_kara,

    За ситуацията в Р. Гърция са възможни две тези:

    1. Сегашното (наследено от време на „Златни пари”) държавно финансово управление на Р. Гърция съответства на качества на ползвано „Незлатно евро”.
    и
    2. Сегашното (наследено от време на „Златни пари”) държавно финансово управление на Р. Гърция НЕ СЪОТВЕТСТВА на качества на ползвано „Незлатно евро”.

    Именно поради наличие на обстоятелства от теза №2 е налична особено важната причина за стопанска криза и стопанската криза в Р. Гърция не може да бъде успешно продоляна доката не е налично съотвествие на Държавното финансово управление на Р. Гърция спрямо качества на ползвано „Незлатно евро”.

    Защо се дразните от истината и не искате тя да бъде известна?

    Ако не сте съгласни, моля представете Ваша защита на теза №1 или такава, която някой, някога е правил.

    За Ваше сведение мога да Ви уверя, че досега нямаше налични изследвания за полезна структура на съответно държавно финансово управление според ползвани „Златни” или „Незлатни пари” и знанията, които Ви се представят, че сегашното (наследено от време на „Златни пари”) държавно финансово управление на Р. Гърция НЕ СЪОТВЕТСТВА на качества на ползвано „Незлатно евро” е световна новост.

    С поздрави,
    Иван Митев

    Нередност?
  • 10
    volokin avatar :-|
    volokin
    • - 3
    • + 40

    До Иван Митев- престанете да повтаряте под всяка статия свързана с икономическа криза, било то в Европа, Америка, Азия, луната... и т.н., едно и също. Ставате досаден на останалите читатели, ако нещата само бяха толкова прости!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал