Гърция: по-добре да фалира, отколкото да се спаси

Портрет на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, изобразен като клоун, виси на "бесилка" по време на поредния протест срещу новия пакет от мерки за спасяване на фалиралата гръцка икономика
Портрет на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, изобразен като клоун, виси на "бесилка" по време на поредния протест срещу новия пакет от мерки за спасяване на фалиралата гръцка икономика
Портрет на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, изобразен като клоун, виси на "бесилка" по време на поредния протест срещу новия пакет от мерки за спасяване на фалиралата гръцка икономика    ©  Reuters
Портрет на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, изобразен като клоун, виси на "бесилка" по време на поредния протест срещу новия пакет от мерки за спасяване на фалиралата гръцка икономика    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако днес в Европа някой има фирма, малка, средна или голяма, която тегли непрекъснато заеми и кредити, за да оживее, има бизнес план, но не успява да набави нужните печалби според поставените цели, трупайки непрекъснато дефицити, какво правят заемодателите му? Без да се замислят го карат да фалира. Активите й биват разпродавани от синдик, а фирмаджията се налага да смени професията или започва от началото, натрупал вече една отрицателна кредитна история.

Всеки гръцки гражданин започва живота си с 33 000 евро дълг

Това горе-долу се случва и с държавите, когато те не са "защитени" или в положението да налагат решения в своя полза. Видяхме го и в случая с България, Русия и Аржентина, които фалираха за много по-малки дългове от тези на Гърция, като цифрово изражение. Гърция, една страна с 11 милиона жители, има в момента дълг, надвишаващ със 150% нейния БВП, т.е. някъде около 360 милиарда евро. Всеки гръцки гражданин започва живота си задлъжнял с 33 000 евро, които трябва да плати или преструктурира, като чистият доход на глава от населението годишно е малко над 20 000 евро. Към края на 2012 г., според изчисленията, спадът на БВП и нарастването на задлъжнялостта в резултат на непрекъснатите дефицити може би ще увеличи дълга на 40 000 евро на глава от населението, т.е. два пъти повече от годишния доход на всеки един грък.

Гърция, както всички видяхме, не банкрутира чисто технически, като в действителност е напълно фалирала всъщност и то от доста време. Поддържат я на изкуствено дишане поради много причини и я водят към непрекъсната свръхзадлъжнялост, преструктурирайки нейния огромен дълг към европейските банки с пари на европейските данъкоплатци. Тези безсмислени на пръв поглед действия имат своята логика за спасяването на европейската валута и по-важно за огромните щети, които би имал за цялата европейска икономика един фалит-домино и на други страни от ЕС, като Италия, Испания, Белгия и Португалия.

Защо фалитът е по-добро решение от спасяването

Мнозина вярват, че фалитът на страната би било най-доброто решение. И аз съм между тях. Това би било най-справедливо спрямо европейските данъкоплатци, които не носят никаква вина за грешките на банките и за безкрайния купон на гърците през последните 30 години, които потребяваха неща, които не притежаваха и финансираха едно развитие, опиращо се на "глинени" крака.

Фалитът би бил най-справедлив и спрямо самите гърци, след като би спрял веднага нескончаемото празнословие по митингите срещу "лошите немци", "хищните банкери" и "некадърните европейци, които искат жертви от гръцкия народ", както и всички останали глупости, които чуваме напоследък. Гърците вместо да излизат по улиците и да не ходят на работа (намалявайки така производителността на страната), вместо да са почти половината политически противници на мерките за реорганизация на икономиката, щяха да преминат през толкова полезния "студен душ" на банкрута и биха започнали отначало и начисто, както всички останали народи, които нямаха късмета да са част от еврозоната. Нямаше да крещят по площадите, нямаше да изкарват виновни всички останали, а щяха да се събуждат в истинската реалност, в която живее и работи всеки един предприемач, чиято фирма фалира и кредитиращата го банка не го и пита дори, дали иска да фалира или би предпочел като бонус на банкрута си да получи един воаяж до Карибите, да речем, както се случва днес по аналогия в казуса с Гърция.

Би било справедливо и по-добре също така Гърция да фалира и заради самите банки, които купуваха без да се замислят много-много гръцките облигации, без да анализират рисковете, както е необходимо. Банките са компании и, ако имат големи загуби в резултат на огромния си брой гръцки рискови облигации, би било полезно да бъде последвано решението на САЩ, т.е. оказването на помощ на банките чрез увеличаване на акционерния им капитал, преструктурирането им и препродажбата на техни акции в някакъв последващ момент. Капиталите за увеличаване на акционерния капитал няма да бъде необходимо да бъдат осигурени от фондовете на данъкоплатците, а от свободния пазар.

Спасяването на Гърция е несправедливо спрямо страни като България

Целият този казус с двете големи вълни за "спасението" на Гърция с пари на европейски данъкоплатци на стойност от 220 милиарда евро е буквално едно престъпно деяние спрямо гражданите на страните от Европа, които влязоха в ЕС през 2004 г. и 2007 г. – всъщност най-бедните народи, принадлежали към бившия съветски блок от Централна и Източна Европа. Всички тези страни и техните граждани направиха огромни жертви, за да станат неразделна част от ЕС и да могат от тази си позиция крачка по крачка да дадат тласък на своите икономики и на доходите си. Те изкараха над 45 години жесток комунизъм и други 15 - 20 години преходен период към новата конкурентна действителност, нямайки възможността да участват в купони от рода на гръцкия, т.е. на нескончаемото свръзадлъжняване и подхранването на гръцката "социалистическа" мечта за развитие със запазването на една суперскъпа гигантска неефективна държава.

Днес тези страни биват призовавани да сложат ръка в джоба си и да дадат пари за изхвърлянията на една от "старите" страни, нещо, което по скромното ми мнение, е несправедливо спрямо въпросните граждани. За тези страни всичките тези пари са необходими, за да изградят инфраструктурата си и да подпомогнат собственото си развитие, а не да подкрепят "заблудения се брат".

Като гръцки гражданин аз чувствам срам спрямо хилядите граждани на Балтика, на Централна Европа и Балканите, които трябва да отделят от залъка си, за да финансират моите сънародници, които изкараха 30 непрекъснати години на еуфория и долче вита. Имам чувството, все едно съм бил на някакъв бесен купон, все едно съм харчил заедно с приятели, пил съм, купонясвал съм и съм се подигравал на съседа си, който е бил много по-беден от мен и не е смеел да излезе от вкъщи, освен само, за да отиде на работа, а всичко изкарано е спестявал за децата си. И накрая, когато съм видял, че нямам пари, да отида и да почукам на вратата му, плачейки и молейки го да ми даде онези трудно спестени пари, за да платя безкрайния си купон. И той да ми ги даде, продължавайки да работи.

За мен лично е срамно това, което се случва. Не съм сред онези, които мислят, че Европа ми "дължи" нещо, а сред останалите, които вярват искрено, че когато изграждаме обществото си, нашата Европа, върху двойствени стандарти, накрая се озоваваме от само себе си отново и отново пред същите дилеми.

Гърция би трябвало да фалира и технически и Европа би трябвало да бъде справедлива спрямо всички свои граждани. Това, защо нещата не са случили по този начин, може би ще се окаже един лош прецедент за хармоничното съжителство на европейците в рамките на ЕС.

*Христос Мурутис живее в България от 1999 г. Родом е от Атина и е завършил право в Гърция. В България е учредител и мениджър на дружеството"Arceland", занимаващо се с управление на недвижими имоти и енергийни проекти на стойност €200 milliona и председател на "Асоциацията на собственици на земя и недвижима собственост в България - Bullpoa".

85 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    donych avatar :-?
    Donix
    • - 12
    • + 52

    Думата "справедливост" на финансов и икономически език не съществува. Огромните кредитни пакети, които страните евро-зоната (а не тези от ЕС) дават, имат своята логика. Домино ефекта на банкрутирали, който мимоходом е споменат в статията или икономическите последици от евентуален срив на еврото ще нанесат много по-големи щети на всички, използващи еврото....

    Нередност?
  • 2
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 13
    • + 89

    Силно мнения...

    Не знам дали съм предубеден или не познавам достатъчно гърци, но никога не съм очаквал такава откровенност и признаване на вина от страна на грък.

    Съжалявам за стереотипа който имам изграден за гърците, но "вината" за него е взаимна.

    Иначе по темата, най-честното решение ще бъде Гърция да бъде оставена да фалира, да напусне Еврозоната и да извърви дългия път на възстановяването който ние заедно с другите източноевропейци вървим вече 20 години.

    Разбира се съмнявам че това ще се случи - залогът е изключително голям, фалитът на Лемън Брадърс ще ни се стори като фалит на кварталната бакалия, в сравнение с един фалит на Гърция.

    Нередност?
  • 3
    hristo_gg avatar :-|
    Hristo Gospodinov
    • - 6
    • + 66

    Сравненията използвани с разни фирми и предприемачи ми се виждат неприложими, моралниет норми като справедливост - още по-малко.
    Никоя нямаше да подкрепя гърция ако проблемът се свеждаше само до нейния фалит. Въпросът е верижната реакция какво ще доведе след като Х банки се наложи да отпишат Х задължения. Френските и немските банки най-вероятно ще издържат, но някои от гръцките - надали (за справка -the economist имаше примерен сценарии).
    Според мен гледната точка, че Европа ви прави услуга е грешна. Европа прави услуга на себе си. Животът е егоизъм - не си мислете,че на някого му пука за фалитът на една страна, която сама си е виновна.

    Нередност?
  • 4
    cneakep avatar :-|
    Спеакер
    • - 9
    • + 26

    Добро продължение е тази статия в поредицата от г-н Мурутис. И тъй - как ще обяснят на милион и кусур държавни служители, че дремането приключи?

    Щото в частния сектор са се научили как да изкарват. И чак толкова няма какво да ги ожалваме, щото производителността на труда в Гърция все още е много по-висока отколкото у нас - особено в сектор като земеделието.

    Нередност?
  • 5
    right avatar :-|
    Десен
    • - 5
    • + 19

    Браво на автора. Много добра статия. И все пак той препоръчва нещо грешно - помощта да дойде отвън.
    А Гърция се приема от ЕС като локомотива в региона и страната сама трябва да намери разрешение за проблемите си.
    Сама трябва да обяви фалита си ако щете.
    Сама да вземе мерките против безконтролното харчене.

    Нередност?
  • 6
    marin avatar :-|
    Марин
    • - 4
    • + 16

    Поздравления за смелостта на автора!
    Не става ясно как всъщност се осъществява фалит на държава и то член на Еврозоната. Кой е синдикът - представител на кредиторите (западните страни)? Как точно ще се осъществява управлението на фалиралата държава?
    А иначе аз имам много добри впечатления от гръцки ЧАСТНИ фирми, действащи в България.

    Нередност?
  • 7
    gmalinov avatar :-@
    gmalinov
    • - 17
    • + 19

    Айде,че много приказки станаха!Да фалира най-после,та да им дойде акъла в главите на надменните гърци!

    Нередност?
  • 8
    kirka80286 avatar :-|
    kirka80286
    • - 2
    • + 31

    Комплименти за статията!

    Нередност?
  • 9
    loligo avatar :-|
    loligo
    • - 2
    • + 18

    До коментар [#7] от "geordgeo":

    препоръчвам ти да прочетеш коментар 3 за да разбереш защо не искат да я оставят да фалира. Всеки иска гърците да си получат заслуженото (вкл. и някои гърци, както става ясно от статията), но ако това се случи много други ще го отнесат. Ние също.

    Нередност?
  • 10
    jiffylube avatar :-|
    jiffylube
    • - 3
    • + 10

    Според мен също трябва да фалира. Освен заради справедливостта спрямо други страни, и заради урока, който трябва да получи и който трябва всички да видят. От една страна, твърди се, че фалитът ще доведе до още фалити - Ирландия, Португалия и т.н., и домино ефект, от друга - ако не фалира, това няма ли пък да доведе до някакво чувство за безгранична защитеност за страните от еврозоната и ЕС. А и на нас ни се купонясва, предполагам и на други. Всеки да си търпи последствията, иначе е доста блазнещо да си поживееш като грък, и после нищо да не ти се случи. Ние не сме по-различни и също постоянно симулираме икономическа дейност, а реалния продукт не е много реален - с тази разлика, че източването и смученето не е толкова повсеместно, а се прави от определени лица (т.е. плужеците са по-малко, но затова пък по-дебели), а за останалите - много лошо...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал