Гърция: Купонът свърши

Провалът на гръцката икономика е фалит на цяла една идеология

"Ще се лее кръв" - това е посланието на изцапания с червена боя клон на Bank of Greece в центъра на Атина
"Ще се лее кръв" - това е посланието на изцапания с червена боя клон на Bank of Greece в центъра на Атина
"Ще се лее кръв" - това е посланието на изцапания с червена боя клон на Bank of Greece в центъра на Атина    ©  Reuters
"Ще се лее кръв" - това е посланието на изцапания с червена боя клон на Bank of Greece в центъра на Атина    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Непрекъснато чета коментари и слушам анализи тук, в България, за ситуацията в Гърция, но мисля, че малцина разбират действителната причина за гръцкия проблем и неговото развитие.

Ние, гърците, за съжаление злоупотребихме с нашето място в света на пазарната икономика и в еврозоната и създадохме точно онази държава, която рухна в България през 1997 г., по време на голямата криза. Става дума за един механизъм, опиращ се на абсолютната зависимост от държавата с 1.1 милиона държавни служители, които в продължение на цели 30 години с гласовете си и тези на своите семейства определяха съдбата на държавата.

Какво означава това? Че Гърция се опираше на едно виртуално развитие чрез потреблението главно на домакинствата на държавните служители, които получаваха заплати от два до три пъти по високи от тези в частния сектор, и имаха постоянни договори (което в Гърция означава, че никой не може да ги уволни).

Мечтата на всички младежи беше да си осигурят някое топло местенце на държавната ясла, да не работят и да получават пари до края на трудовата си кариера. Преди две седмици в предаването "Факторът Емил Кошлуков" по ТВ7 дадох един пример за гръцкия Парламент, състоящ се от 300 депутати, в който работят 6000 (шест хиляди) служители, получаващи 16 (шестнадесет) заплати годишно, най-ниската от които сега след намаленията е 3.500 евро.

Гърция върви сега по пътя, който премина България

през 1997 г., само че днешните цифри са съвсем различни и огромни, т.е. говорим за около 300 милиарда евро дългове, които е невъзможно да бъдат плащани или дори подържани, ако държавата не направи онова, което предприе България тогава: да освободи 90% от администрацията си и да остави само 100.000 души, които са предостатъчни за едно общество от 11 милиона души. Също така ще трябва да разпродаде държавно имущество, което има под формата на недвижимости, права, компании и организации на трети лица и да се освободи от тяхното стопанисване и управление, нещо което може да донесе приходи от около 50 милиарда евро, както се надява.

Другото решение е да обяви официално фалит

Да се върне към драхмата и всъщност, изолирана за едно-две десетилетия от международните пазари, да актуализира (с новата-стара парична единица) заплатите до 200 – 250 евро месечно и започвайки от начало, да се опита да съгради една нова конкурентна икономика.

Ако Гърция не беше член на еврозоната, днес тя щеше да бъде една напълно рухнала страна. Последствията на доминото обаче от един евентуален неин фалит върху други страни с големи дългове (Италия, Испания, Португалия и Белгия) й дават шанса да получи ръка за помощ, докато големите, основно Германия и Франция, успеят да преструктурират облигационния портфейл на всички свръхзадлъжняли страни. Едно такова преструктуриране изисква около пет години. За всички тези страни е по-полезно да предоставят пари в брой на Гърция, която заема един малък процент от европейската икономика – около 2%, вместо да си имат работа с последствията от един много голям банкрут, който неминуемо ще доведе и до края на общата европейска валута.

За съжаление гърците не разбират сериозността на положението

Политическите сили нямат нужното зряло поведение и вместо да говорят на един общ език, за да спасят страната (както се случи в Ирландия и Португалия), се борят на олтара за мизерната си власт, която могат да получат върху руините на ежедневно разпадащата се икономика, намираща се под пълния контрол на нейните кредитори.

Синдикатите от своя страна изкарват хората по улиците, настоявайки за невъзможни неща, като да не се плащат заемите или страната да не продава част от имуществото си за погасяване на дълговете и други подобни безсмислици. В действителност обаче това, което искат всички, е да продължи 30-годишният купон, в който участваха предимно държавните служители и легналите на държавната ясла. Едно парти, цената на което сега ще трябва да платят пряко останалите европейци, между които и не толкова богатите източноевропейци.

Гърция ще остане жива с изкуствено дишане

След години европейската програма за спасението й ще доведе до заличаване на дългове, след като няма друг изход за възстановяването на страната, за развитието и за нормалното й функциониране отново. Сигурно става дума за опрощаването на 60% до 70% от сумите, когато дойде времето за това, факт, който говори, че ЕС ще понесе цената на тази банкрутирала политика, за да спаси останалите и изобщо европейската икономика.

Сигурното при всички положения е, че заедно с проблемите на Гърция, фалира една цяла идеология, която вярваше в държавата-бащица, която гарантира всичко, която осигурява хората на заплата и пенсионерите и увеличава техните доходи с добавки и други помощи, в резултат на стачките и протестните движения. Това е прословутата "социалистическа" теория на социалната държава, крепяща се на парите, дошли не от производителността на държавния механизъм, а от продажбата на облигации.

Накрая, един евентуален фалит на Гърция би имал сериозни, отрицателни последици за българската икономика, преки и косвени. Непрекъснатата криза впрочем намали паричния поток в банковия сектор поради силното присъствие на гръцки банки (UBB, Alpha, Emporiki, Piraeus, Postbank), които не са в състояние да участват в развитието на страната в настоящия момент.

България може да спечели от проблемите на Гърция

България, ако действа умно в сегашната ситуация и популяризира сериозните си постижения в икономиката през последните две години, би могла да привлече голяма част от частния сектор на Гърция, който търси изход, за да избяга от мъртвата хватка на гръцките проблеми и непрекъснато нарастващото данъчно бреме, което затруднява несправедливо бизнеса.

България трябва да рекламира своята стабилност, ниските нива на престъпност, изграждането на нова инфраструктура, идеалната данъчна среда, за да даде най-подходящия стимул на предприемачите от южната съседка да изберат за място на своя бизнес българската територия и да плащат данъците си тук, а не в Гърция. Ако 1% от гръцката икономика се премести в България, ще можем да говорим за активност в размер на 2,5 милиарда евро, които могат да се окажат много важни за икономиката.

*Христос Мурутис живее в България от 1999 г. Родом е от Атина и е завършил право в Гърция. В България е учредител и мениджър на дружеството"Arceland", занимаващо се с управление на недвижими имоти и енергийни проекти на стойност €200 milliona и председател на "Асоциацията на собственици на земя и недвижима собственост в България - Bullpoa".

109 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bibiiip avatar :-|
    bibiiip ®
    • - 17
    • + 126

    На всеки човек в Гърция се падат по над 30000 евра за връщане. Наистина да забравят вече за купона и да обявяват банкрут. Първо ще мине по безболезнено и второ няма да тежат на Европа. Те са си го направили все пак и трябва те да си понесат последствията.

    Нередност?
  • 2
    cynicalspeech avatar :-@
    Джефри Лебовски
    • - 10
    • + 88

    Що така не им дадоха и другите 100 млрд. ;) Тъкмо бяха започнали да се... оправят :D

    Безочие европейско, хич не мислят за мързеливите ни съсед(к)и :)

    Кръв не знам дали ще се лее, но наглостта не е спирала да пръска в очите :D

    Нередност?
  • 3
    zap avatar :-|
    zap
    • - 4
    • + 66

    Подкрепям.

    Нередност?
  • 4
    cneakep avatar :-|
    Спеакер
    • - 2
    • + 84

    Разходи се орязват, ама манталите на хората, кой ше ореже. Тук проблемите са твърде сходни.

    Нередност?
  • 5
    the_european avatar :-|
    the_european
    • - 3
    • + 253

    Тази статия по-горе е написана от чистокръвен грък, който е от онази категория европейци, към която причислявам себе си. Слава богу има все повече такива космополитни интернационални личности в Европа, които един ден ще достигнат такава критична маса, че понятието Обединена Европа ще добие реален смисъл.

    Нередност?
  • 6
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • - 10
    • + 100

    Ако си мислите, че идеологията на държавата-майка кърмилница рухва с Гърция, помислете пак. Никога няма да свършат мързеливиците драпащи за сигурна държавна службица с 16 заплати, нито политиците мечтаещи да харчат тлъсти министерски бюджети.

    Нередност?
  • 7
    john_77 avatar :-|
    john_77
    • - 4
    • + 155

    Най-накрая някой да обясни истинската причина за фалита на Гърция.

    Нередност?
  • 8
    wasabi avatar :-|
    Wasabi
    • - 19
    • + 72

    До коментар [#2] от "Джефри Лебовски":
    Мързеливи са им държавните служители, те и нашите щото са страшно работливи и съвестни... Но е факт, че гърците имат вроден нюх за търговийка и ще се оправят някак, а още по-добре ще е, както в статията пише да си изнесат бизнеса у нас, защото явно ние още имаме да учим и засега сме на ниво пишман-бизнесмени.

    Но не са самите гърци само виновни. Малко ли хора в БГ плачат по комунистическата държава, която се е грижела за всичко и те не е трабвало много много да мислят. Там огромните далавери са ставали не без помощта на същите тези западни банки и кредитори, които сега настояват за реформи, от които ще печелят още доста пари, а накрая ще направят така, че цяла европа да им покрива алчните задници.

    Не разбирам злорадството по темата Гърция, може би е защото те са си поживяли добре 30 години, а ние едвам сме кретали. В крайна сметка и двата народа вървят към един резултат - задния двор на Европа, управлявани от европейската бюрокрация и местната крадлива политическа аристокрация... поне гърците имат традицията да отстояват своето очи в очи с властта, а не кълнейки на маса с ракийка/във форум и т.н.

    Нередност?
  • 9
    kaisers0ze avatar :-?
    Kaiser Soze
    • - 2
    • + 66

    Още един пример как България профитира от кризата в Гърция: германците вече значително отбягват южната ни съседка за своите пътувания и се насочват към нас и към Турция. А иначе останах очарован от пътищата в Гърция, дано успеем да ги стигнем. Друго, което ми направи впечатление са многото военни поделения, особено в Беломорието. В резултат от случката с Кипър Гърция поддържаше много голяма армия (мисля че около 300 хиляди за 11 милионна страна, при 700 хиляди за 70 милионната Турция). Трябва да съкратят държавните чиновници - няма как....

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 118
    • + 15

    Тоз приятел е май приятел на лостов...... да разпродадат кое какво има и после друм.... Щял да намали администрацията до 100000 души, няма случай администрацията на една страна да намалява, обратно винаги расте.... и при цоциализЪма и при капитализЪма и където речеш...
    ----------------------------------
    В "случая" Гърция просто банките кредитори ще пият една студена вода и друг път ще мислят като дават заеми...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал