"Данъчният туризъм" от Гърция към България ще се засилва

Мнение на гръцкия бизнесмен Христос Мурутис, който отдавна е прехвърлил бизнеса си в България

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Авторът

Христос Мурутис е роден в Атина. Завършил е право в Гърция и живее в България от 1999 г. Занимава се с управление на инвестиционни фондове в сферата на недвижимите имоти и енергетиката чрез своето дружество Arceland Management. Той е единственият чужденец, пишещ и публикуващ текстове на български език в собствения си блог "Гласувам за България" (www.bgnow.eu). Текстовете му се публикуват също така и в личния му сайт www.mouroutis.com.

Многократно напоследък в печата се появяват статии, че "гръцки и румънски фирми се преместват в България". Мнозина коментират въпросните регистрации на чужди дружества и се опитват да открият точния размер на икономическата активност, която се прехвърля от Гърция към България. Кризисна Гърция е принудена да налага непосилно високи данъци на физическите и юридически лица, за да плаща дълговете си като страна и да даде глътка въздух на огромния и гладен като ламя държавен механизъм, в който заетите надвишават 1 000 000 души и косвено заедно с техните семейства дава препитание на 30% от населението в страната.

И в предишни свои коментари съм подчертавал, че гръцкото правителство, вместо да подсили жизнения частен сектор и да намали драстично държавните служители, предпочете да въведе нови данъци, което като резултат доведе до тежка рецесия, до много лош климат в икономиката и обществото и до намаляване конкурентноспособността на предприятията, след като непряко става "съдружник" в техните печалби. Едно от първите решения на гръцките предприемачи, желаещи да оцелеят, е преместването им в други страни, където има по-добри условия за работа и успех. Главната им дестинация в тази връзка е България, която има имидж на страна с непрекъснато развитие, напредък и законов ред в комбинация с една стабилна данъчна система, която не се променя от много години и е най-ниската в цяла Европа.

Според последните публикувани в печата данни, става дума за повече от 2500 новорегистрирани гръцки фирми в България и то само в рамките на 2011 г., като темповете нарастват. За всички, които сме на пазара, е известно, че всеки ден ние контактуваме с един или повече предприемачи или частни лица, търсещи начини за техническото си преместване тук. Не става дума обаче само за нови дружества. Има и икономическа активност от дружества, които са били регистрирани в миналото в България и то от физически лица. Ето, как можем да класифицираме цялата тази икономическа дейност:

  • Обикновените частни лица
  •  
  • търсят да прехвърлят на свое име свои капитали в местни банки, основно такива, които не са гръцки, законно, защото се страхуват от евентуални последствия при евентуален фалит на Гърция. Тези хора са от стотици до хиляди и сумите, които трансферират, обикновено са от няколко хиляди евро до най-много 100 000 евро на човек. Има и такива, които прехвърлят в български банки и по-големи суми. Обикновено се обръщат към международни банкови институции като Unicredit Bulbank, Societe Generale или Raiffeisen.

     

  • Една друга група от частни лица
  •  
  • се интересува просто да придобие автомобил с български номера, нещо което не е съвсем законно, защото постоянното им местожителство е в Гърция и затова създават тук малки фирми. Цените за придобиване на автомобил в Гърция са от 40% до 300% по-високи от тези в България, а самите данъци и такси за движение по пътищата са прекомерно високи, от 4 до 20 пъти по-високи в едната страна в сравнение с другата. Онези, които нямат лукса да закупят нов автомобил, просто си сменят номерата, прехвърляйки собствения си автомобил на името на тяхна собствена българска фирма.

     

  • Предприятията, които се идват тук
  •  
  • принадлежат в основната си част към сектора на услугите и в по-малка част са в сферата на производството. Голяма част от on-line услугите вече са се прехвърлили в България. Предприятия с туристически и търговски предмет на дейност и особено насочени към международната търговия вече следват тази тенденция масово, искайки да се възползват от българската данъчна система от 10%. Без да имаме точни данни, мисля че в България вече би трябвало да се е прехвърлил през 2010 г. и 2011 г. един обем от дружества, които са в състояние да произведат дейност от 2 до 3 милиарда лева и да платят данъци, достигащи до 100 милиона лева в рамките на 3-4 години, ако се развият правилно. Производствените фирми, въпреки че много искат да се преместят от Гърция тук, не могат да намерят подходящите инвестиционни капитали, за да направят този скок и остават да действат там, където се намират, знаейки че това ще има твърде висока цена за предприятията им, поради ситуацията в Гърция. Ако общият инвестиционен климат се промени, смятам, че повече от 200 производствени единици са готови и узрели да напуснат Гърция.

 

  • Най-значимата част от прехвърляща се гръцка икономическа активност в България
  •  
  • се извършва от дружества, които вече са установили тук производствените си мощности, разполагат с административен капацитет и структури и имат възможност за вътрешно-фирмени размествания. HBC Cola-Cola намалява производството си в Гърция и постепенно го прехвърля в България, както вече съобщи съвсем официално. Същото вършат и много други предприятия, които имат производствен потенциал и в двете страни. Една първоначална и бегла оценка на гръцката предприемаческа общност тук ни води до извод за трансфер на икономическа активност от порядъка на 2 милиарда евро от Гърция към България в рамките на съществуващите предприятия

     

Данъчният туризъм на частните лица от Гърция към България се увеличава постепенно, въпреки различните опити на гръцките политици, да спрат тази тенденция. Те не идват тук, поради причините в миналото, т.е. за разширяване и усвояване на нови пазари, а за да се възползват от сериозността и стабилността на българската данъчна система, ниските данъци върху печалбата и успешния начин на функциониране на държавата спрямо предприемачите в сравнение с агресивното и неадекватно поведение на гръцката държава към тях.

Ако продължи българската държава да се организира по европейските стандарти, последователно и сериозно, така както го прави през последните 5 години, този наплив от данъчни туристи може би ще се увеличи, заедно с възстановяването на Европа, а желаещите за това няма да бъдат само от близките страни като Гърция и Румъния. Значим и основен приоритет за българското правителство, който многократно съм споменавал в своите текстове, би трябвало да бъде изграждането на климат на доверие. Всеки предприемач и частно лице в чужбина би трябвало да разбере съвсем ясно, че вече в България властват спокойствието и сигурността, че държавата тук функционира правилно (въпреки някои малки проблеми) и последователно, независимо от това кой управлява, за да се подобрява непрекъснато структурата на държавата по европейски модел. Небходимо е да се популяризира положителният климат в медиите и най-вече в съседните страни, както и да бъде подсилено националното самочувствие и гордост на българските граждани, за да започнат да мислят и говорят колкото е възможно по-положително за родината си, дори и когато се намират извън границите й.

Бележка на редакцията:

Публикуваме мнението на г-н Мурутис, поради актуалността на темата, макар че не споделяме част от констатациите. Като това, че "в България властват спокойствието и сигурността". В редовните мониторингови доклади на Брюксел страната ни получава заслужени критики за неосъществените реформи именно в частта "Правосъдие и обществен ред", както и за липсата на успехи в борбата с корупцията и организираната престъпност.

29 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bz avatar :-|
    bz
    • - 5
    • + 53

    Не мога да разбера защо трябва да чакаме Гърци и Румънци да ни казват и показват как се прави бизнес в България ?
    Не Ви ли омръзна вече безкрайното мрънкане и търсене на вината за собственото ни съществуване все някъде другаде ?

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 14
    • + 61

    За съжаление, България е силно обременена от синдрома на згубеняка (или лузъра, казано на жъргон). Причината е изцяло в качеството на матряла – посредствено компетентен, но за сметка на това нагъл, устат и всезнаещ. Ако постигне нещо във футбола, волейбола, баскетбола или друг екипен спорт, то това ще е максимум да прави труден живота на големите риби. Но никога няма да изпипа нещата до златен медал или купа, както са ги правили и го правят сърбите, гърците, турците и румънците.

    Как проличава този манталитет в данъчната конкуренция? Елементарен пример. Гласуваха, минималният учредителен капитал на фирма да падне на 2 лева. И дотам! Забравиха да погледнат, че трябва да махнат условието за внасяне на капитала в набирателна сметка. Наскоро регистирирахме фирма с капитал 10 лева, а дадохме 130 лева за откриване/извлечение/закриване на набирателната сметка, плюс заверка на пълномощните за тази цел (едното от тях – на чужд гражданин: с превод от заклет преводач). Така това предимство се превърна в пълно Ватерло, с което България стана за посмешище. 2 лева капитала, но 130 лева разноски да го внесеш. Още тогава предупреждаваха депутатите, че точно така ще стане. Но не, ние сме велики, ние чужди мнения не четем, ние време за среща с вас нямаме……Ей го резултатът.

    Нередност?
  • 3
    com_marques avatar :-?
    Comandante Marques
    • - 10
    • + 25

    Няма да е лошо да се чуят и други мнения освен това на Мурутис. И според мен в областта на правосъдие и вътрешен ред Гърция ни води с поне пет обиколки. Държавния сектор не е деградирал както тук. Иначе за данъчния туризъм е прав.

    Нередност?
  • 4
    meanmoonshiner avatar :-|
    meanmoonshiner
    • - 9
    • + 28

    Трябва да Ви кажа, че демонстрирате забележителни инвестиционни намерения с тези 10 лв. капитал. Кредиторите Ви ще са във възторг.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 5
    • + 28

    До коментар [#4] от "meanmoonshiner":

    Учредителният капитал не е меродавен за инвестиционните възможности на една фирма. Когато чуждият мениджър е пристигнал със сутрешния полет и си заминава с вечерния, той ще гледа да за това време да свърши административните неща, а не да носи пари в куфарче. Като започне фирмата същинската дейност, капиталът може да се вдигне, фирмата-майка може да отпусне заем на дъщерното дружество, може да му гарантира кредит от местна банка, да му отпусне банкова гаранция за разрочено плащане и т.н. Нищо ново, навсякъде така се работи. А това с 2-та лева в набирателна сметка е една от простотийките, заради които чуждият инвеститор още с "добре дошъл" почва да си мисли, че тази територия се обитава от някакви олигофрени.

    Нередност?
  • 6
    meanmoonshiner avatar :-|
    meanmoonshiner
    • - 10
    • + 10

    Аз не мога да се сетя за никаква икономическа активност, която да се реализира с такъв записан капитал. Той не е формалност, а има важна гаранционна функция за кредиторите, които принципно разчитат на имущество поне равно на записания на капитал. А 10 лв очевидно нищо не гарантират. Така че нека чуждия мениджър да има предвид, че няма къде в ЕС да регистрира фирма по-икономично. За добро или за лошо.

    Между другото, в световен план, такова решение е без аналог.
    В Германия, например, може да се учреди търговско дружество с 2 евро капитал, но до достигането на 20 000 евро капитал, съдружниците отговарят солидарно и неограничено за задълженията на дружеството.

    Нередност?
  • 7
    radoslavdj avatar :-|
    radoslavdj
    • + 25

    Добре, е че привличаме гръцки и румънски компании, но за да могат да идват още повече трябва да се съкратят разходите в държавната администрация, да се съкратят разходите в МВР значително и да се намали щатната бройка (имаме най-много униформени на глава от населението в Европа, а ефекта никакъв), трябва да се направи успешна реформа в съдебната система, за да стане тя адекватна и трябва да се направи спешна реформа в образователната с-ма, която деградира с всеки изминал ден и произвежда некомпетентни кадри по специалностти, които дори не се търсят.
    Ниските данъци и инвестирането в инфраструктура е много важен фактор, но не е единствения необходим за икономически растеж и максимално възползване от ситуациата в съседите ни.

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 18

    До коментар [#6] от "meanmoonshiner": В Германия капиталът за гмбх доскоро време беше 100 хил. марки, така че виждаш - дори при такива консерви има раздвижване. Само не разбрах, ти наистина ли си вярвал, че досегашният капитал от 5000 лв (от които мин. 1/3 ефективно внесен) ти гарантира изобщо нещо?

    Нередност?
  • 9
    yurukov avatar :-|
    Боян Юруков
    • + 27

    Към статията мога само да допълня, че трябва да се ускори електронното правителство. Това е една относително евтина мярка, която помага неимоверно много на бизнеса, намалява административната тежест и разходите на самата фирма, а всичко това в крайна сметка прави бизнеса у нас по-атрактивен. Така ще се подобри средата без намаляване на данъци и в същото време ще може да се намали държавната администрация, публичните поръчки и харчения и парите да се насочат към по-важни цели. Ето ви една анти-кризисна мярка, която се подритва от години.

    Нередност?
  • 10
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 3
    • + 13

    До коментар [#3] от "Comandante Marques":

    Вие май нищо не сте разбрали, точно държавния сектор "който не е деградирал като тук" е големия проблем в гърция. Отдавна е доказано че държавата е лош стопанин и рано или късно, всяка държавна икономическа аативност се оказва губеща. Ние го доказахме с фалита на соца, гърците упортстваха ама сега са напът и те да го потвърдят.
    И после следва точно каквото сме гледали - приватизация + съкращения докато цялата система стане ефективна.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал