Вземете думата на Гърция*

Размисли на един грък след решението за опрощаване на 50% от дълговете на страната му

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Авторът

Христос Мурутис е роден в Атина. Завършил е право в Гърция и живее в България от 1999 г. Занимава се с управление на инвестиционни фондове в сферата на недвижимите имоти и енергетиката чрез своето дружество Arceland Management. Той е единственият чужденец, пишещ и публикуващ текстове на български език в собствения си блог "Гласувам за България" (www.bgnow.eu). Текстовете му се публикуват също така и в личния му сайт www.mouroutis.com.

През последните дни се случи нещо абсолютно необичайно за еврозоната – беше взето решение за фалита на една държава от Еврозоната, на Гърция, чрез отписването на голяма част от нейния държавен дълг на стойност от 100 милиарда евро, който държаха банките. Въпреки че беше споменато, че намаляването на дълга е в размер на 50%, в действителност тези 50% са дълг, притежаван от частни лица, т.е. банки, фирми и пенсионни фондове по целия свят.

ОК ли е да се опрощават дългове

В целия дебат, който се проведе след взимането на това решение, възникнаха много въпросителни за това доколко е справедливо да се опрощават задълженията на една страна, управлявана много лошо от дълги години с непрекъснати дефицити и представяща фалшиви статистически данни, създавайки по този начин един "изкуствен рай" за голяма група свои граждани, които се възползваха от изгодите на една такава политика. Имам предвид основно онези 1 милион държавни служители заедно с техните семейства, които бяха най-големите "ползватели" на това некадърно управление на гръцката икономика.

Понятието за справедливост в едно общество, в което на теория всички сме равни като граждани, се отнася за онази част от европейците, които станаха членове на ЕС и Еврозоната през последните години, за гражданите т.е. на Източна и Централна Европа и Източна Германия. Тези страни се присъединиха с много по-конкурентни икономики, поради доброто си макро-икономическо управление, основаващо се и на изключително големите жертви на своите граждани, които те продължават да правят. В групата на тези страни, въпреки че не е член на Еврозоната, принадлежи и България.

На обратния полюс, Гърция натрупа дългове, заради лошо управление и натъкмени статистически данни и изгради едно общество, изкуствено надуто като балон, в което хората си повярваха, че са достигнали някакво конкретно жизнено равнище, но в действителност потребяваха всичко на заем, а не онова, което наистина произвеждаха, както ставаше на практика в източноевропейските страни, които считам за другия полюс, като начин на управление на една икономика.

Намаляването на дълга с 50% ще накара много банки и пенсионни фондове, основно в Гърция, да рефинансират своите баланси чрез увеличаване на акционерния си капитал. Виждаме, с други думи, как банки, участващи на финансовите пазари и принадлежащи на хиляди анонимни акционери, губят значими суми от "подстригването" на гръцкия дълг и се нуждаят от нов капитал, който сигурно на настоящия етап няма да са в състояние да осигурят от своите акционери. Това, което предлага всъщност решението на ЕС, е рефинансирането им да се извърши с пари на ЕС, които ще бъдат предоставени от всяка страна поотделно. В случая с гръцките банки, които развиват значима дейност и тук, в България, Гърция, като държава, ще ги доведе чрез своя фалит до принудителна загуба на милиарди евро, след това самата Гърция (въпреки че е в несъстоятелност) ще получи заем от ЕС и ще стане с тези нови заеми основен акционер на почти всички банки, придобивайки 10-15% от тях, което всъщност ще й позволи да ги контролира.

Ако Гърция беше фирма, а не държава

Какво виждаме, ако разгледаме тази ситуация: че една фалирала държава принуждава зорлем своите банки да загубят капиталите си и след това идва и ги придобива с чужди, заемни пари. Ако това нещо го разгледаме в мащабите на дадена компания, да речем, т.е. ако една фирма фалира, нещо подобно е невъзможно да се случи. В случая с фалита на Гърция виждаме, за съжаление, че акционерите на банките, които са били добронамерени инвеститори и фирми или хора, уважаващи абсолютно закона и принципите на действащата система, биват наказвани от самия некадърен управник, какъвто е държавата, без да имат на практика никаква техническа или правна възможност да реагират.

В крайна сметка, начинът, по който трябва да заработи системата за спасението на Гърция или по-общо на Европа от ефекта на доминото с други последващи фалити, е съвършено несправедлив спрямо инвеститорите, избрали да подкрепят банките, както и спрямо гражданите на държавите, представящи стриктно макроикономическите си данни и непотребяващи повече, отколкото са произвели, за да се отдадат на един дългогодишен купон с парите, получени като заем от пазарите. Въпреки че съм грък, смятам вече, че собствената ми страна няма правото за един продължителен период да има думата при определянето на съдбата и бъдещето на други европейци, като тези от Източна и Централна Европа, ако не докаже първо, че е в състояние да сложи ред във вътрешния си хаос и ако не смогне сравнително бързо да създава първични излишъци. Надзорът на европейците върху Гърция е абсолютно необходим за поне 10 години, за да й помогне да се превърне в истинска европейска страна, променяйки сбърканите й структури.

Освен това, въпреки промените и реформите, смятам също така, че понятието за равенство на европейските граждани в отношенията помежду им, в отношенията им към ЕС и с различните упражняващи власт държави, ще трябва да бъде преразгледано и да бъде формирана една по-добра рамка за защита на онези, които работят ефективно и резултатно, както и за "наказване" на страни и граждани, злоупотребяващи с благата на свободния пазар и силата, давана им от единната валута. Абсолютно съм сигурен, че на базата на всички тези грешки, натрупани от Гърция в ущърб на нейните европейски партньори, тя би трябвало да бъде наказана поне с изваждането й от Европейския валутен съюз.

Накрая, вярвам, че защитата на европейските граждани ще бъде засилена, ако бъде създадено едно ефективно централно европейско правителство с реална власт, едно централно министерство на финансите и една централна банка с възможности, подобни на FED (Федералния резерв) в САЩ. Ерата на глобализацията вече е в миналото и трябва да ни бъде даден шанс да поставим в един нов ред и на нова основа собственото си бъдеще в рамките на една европейска федерална система от стойности и разбирания с открити граници и регулирани правомощия за сегашните държави.

*Заглавието е на редакцията

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    onufrij avatar :-|
    onufrij
    • - 3
    • + 131

    0това е мнение на човек, работещ в частния сектор, който сам се поти за изкараните от него пари, недолюбва чиновниците, държавата и мурафетите и.
    Повод и за нас да се замислим относно нашите чиновници. Не са ли множко? Не са ли им високи заплатите? Не са ли големи отпуските(30-36 дена)? Заработват ли ги? Понесаха ли част от кризата? Съкращения имаше ли? Понижения на заплатите имаше ли?
    Щото ние, в частния сектор, и доходи загубихме, и бизнес загубихме, и харчовете си съкратихме, отпуски никога сме нямали. А БВП го създаваме ние, не марсианците. Независимо дали сме в бялата или в сивата, все го създаваме.

    Нередност?
  • 2
    ekaterina06 avatar :-|
    Ekaterina Subeva
    • - 2
    • + 65

    До 1
    Абсолютно точно! Те май и осигуровки не плащат, пък и пари за дрехи им даваха периодично. Работя в частния сектор от 12 години, коледни не съм видяла, пари за дрехи - абсурд, платен отпуск - 20 дни и т.н. От четири години насам, заплатите ни летят надолу, а те реват, че нямат 13-та заплата и няма увеличение. Така беше и в Гърция. Едномилионната армия държавни служители, получаваше в пъти повече, от работещите в частния сектор.

    Нередност?
  • 3
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 2
    • + 53

    Статията е добра ! Само една критика имам към автора - когато човек или институция (банка , фонд и т.н.) инвестира парите си или привлечените от тях пари (от вложители) , то това трябва да се прави разумно . В случая с гръцкия дълг вина имат и инвеститорите (банките) , защо са инвестирали милиарди в дългови ценни книжа на държава със стремглаво нарастваща задлъжнялост и манипулирани данни за състоянието на икономиката ? Нима банките не са постъпили неразумно не обръщащи внимание на икономическите показатели (по-скоро манипулации)на Гърция? Всеки трябва да си плати своята цена , но да наистина "подстрижката" е пладнешки обир за инвеститорите , но е наказание за безотговорността им !

    Нередност?
  • 4
    fen avatar :-|
    fen
    • + 51

    тия дни се опитвах да обясня на майка ми и на баба ми защо германци и французи така се борят да опрощават и да "помагат" на Гърция - те просто помагат на себе си и на еврозоната като цяло, ако не бяха като скачени съдове, гърците щяха да се оправят както могат...

    Нередност?
  • 5
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 45
    • + 6

    Кризата в Гърция е поради конкретна тяхна държавна финансова грешка, поради която гръцкото държавно финансово управление (ДФУ) е НЕГОДНО за стопанство с евро.

    До 24 часа време след преустановяване на тази държавна финансова "Грешка на Джон Лоу" в Гърция (т. е. при условия на усъвършенствано гръцко ДФУ, което да е ГОДНО за стопанство с евро) – кризата в Гърция ще е премахната.

    Нередност?
  • 6
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 1
    • + 46

    До коментар [#5] от "Иван Митев":

    Мисля че 90% от коментарите ти са чисто и просто спам. Поведението ти се описва като "свръхценностно" с болезнена фиксация и натрапчива идея. Всеки вещ в психиятрията ще ти обясни че състоянието ти е гранично, с тенденция към "другата страна".
    Вземи напиши книга от 500 страници, с поне 30-кратно споменаване на любимата ти грешка на всяка шибана страница, белким мирясаш. Разбрахме че не си съгласен с устройството на този свят и любимият ти Лоу е превзел ежедневието ти, но имай малко уважение към хората! Пробвай и с антидепресанти, понякога помагат.

    Нередност?
  • 7
    balcanmaster avatar :-P
    Майстор Балкански (00:00–24:00)
    • + 16

    [quote#666:"Публикация"]Доколко е справедливо да се опрощават задълженията на една страна, управлявана много лошо от дълги години с непрекъснати дефицити и представяща фалшиви статистически данни, създавайки по този начин един "изкуствен рай" за голяма група свои граждани, които се възползваха от изгодите на една такава политика? [/quote]

    Харесва ми как е написано, браво на автора...

    Нередност?
  • 8
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 28
    • + 2

    До коментар [#6] от "misho73":

    Здравейте misho73,

    темата за дискусия е свързана с кризата в Гърция и съответно с две кратки изречения представих причината за тази криза и необходимост от нейно прекратяване.

    Кое за Вас е спам?

    Само е въпрос на време и ще се уверите, че в бъдеще хората ще се смеят на наличието на разкритата 295 годишна световна държавна финансова „Грешка на Джон Лоу”, която сега толкова много изненадва и най-добрите специалисти и ражда Ваше възмущение.

    Реално дискусията за наличието на „Грешката на Джон Лоу” по същност не се различава по сложност от предишна световна дискусия „Дали земята е плоска или кълбовидна?”.

    В живота често процесите се повтарят и днес аз съм в роля на този, който първи в света е казал, че земята не е плоска, а има кълбовидна форма и съответно знаещи и убедени в „знанията си за плоскост на земята” се присмиват и пренебрегват разкритите новости.

    С поздрави,
    Иван Митев


    Нередност?
  • 9
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • - 5
    • + 12

    На гърците определено им трябва валутен борд - не за 5 или 10 години, а дотогава, докато не се оправят.

    Нередност?
  • 10
    schumener_beer avatar :-|
    шуменско пиво
    • + 24

    Скоро ми се наложи да обяснявам на колеги тук в Португалия каква е разликата между България и Гърция. За тях по принцип всичко което е "от изток" е априори лошо и подозрително. Гърция (донякъде и Турция заради туризма) досега правеха някакво изключение, но сега вече и те са в същия кюп. Опитвах се да обясня, че за нас дълги години беше непонятно как в една държава която практически няма почти нищо функциониращо поне на средно-европейско ниво, почти никаква сериозна промишленост, селско стопанство което живее само на базата на европейските субсидии, огромна армия държавни хрантутници, безкрайни сиести и единствено един туризъм (колкото и да е дълъг сезона) е възможно да има такъв висок, поне спрямо нашия хал, стандарт?! И че ето на, балонът накрая се спука и на комшиите им лъснаха вересиите.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал