Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Основни тези - Трябва ли Македония да започне преговорите за членство в ЕС?

Снимка

Да

Франческо Мартино

редактор на Osservatorio Balcani e Caucaso

Началото на преговорите ще се окаже силно гориво, което да върне икономическите реформи на върха на македонския политически дневен ред. В няколко случая "морковът" на европейската интеграция даде на местните елити политическата сила за насърчаване на непопулярни, но необходими реформи.

Основна теза

Не

Николаос Георгиопулос

икономист

Бивша югославска република Македония не е готова да започне преговорите за членство - все още трябва да работи върху структурните реформи в икономиката, а политическата сфера трябва да се отдалечи от старомодния национализъм и да осигури последователни резултати от политически реформи.

Основна теза

Резултати от гласуването на този етап

42%69 гласа
 Благодарим за вашия глас!
58%97 гласа

Жени Колева

Модератор
Да се организира дебат за готовността на Македония да започне преговорите за членство в Европейския съюз се оказа трудна задача.

Освен крайните мнения, които могат да се очакват от българските коментатори, много малко от сериозните експерти искат да се ангажират с категорично мнение. Дали защото не искат да се подлагат на критиките от местните националисти, дали защото предпочитат да изчакат публикуването на редовния доклад на Еврокомисията в средата на есента.

Дискусията обаче е назряла. България винаги е заявявала, че подкрепя началото на преговори между Македония и ЕС. Но как това се изразява в практически стъпки и дали такива трябва да се предприемат е отделен въпрос. По времето на тройната коалиция се появи и изискването за подписване на двустранен договор, който да да сложи край на взаимните нападки. С новото правителство изискването за договор отпадна с логичния мотив, че приятелство не се прави с договор. В същото време София не се е ангажирала с ясна позиция относно името на Македония, като явно предпочита този проблем да се реши от някой друг. А именно той в моментна е основния препъни камък за Скопие.

През април европейските депутати настояха за незабавно започване на преговори за членство с Бивша югославска република Македония. Те обаче подчертаха липсата на напредък в съвместното отбелязване на исторически събития със съседните държави членки, които да допринесат за по-доброто разбиране на историята и добросъседските отношения. Вместо това, балканската държава пропусна тези препоръки и продължи със замах да работи по проекта "Скопие 2014", който предвижда грандиозно преустройство на столицата, отразяващо "античната слава на Македония" — с паметници като "Конникът" (който всъщност е Александър Македонски). С това тя предизвика нови неодобрителни коментари най-вече в съседните страни – еврочленки и постави нови въпросителни за началото на преговорния процес.

С очевидно нелеката задача да представят позициите си се нагърбиха гръцкият икономист, работил в Международния валутен фонд – Николаос Георгиопулос, който е против започването на преговорите между Скопие и Брюксел в момента, и Франческо Мартино, редактор на италианския изследователски център за Югоизточна Европа, Турция и Кавказ - Osservatorio Balcani e Caucaso, който пък твърди, че забавянето на процеса вреди не само на Македония, но и особено на съседните й Гърция и България. Включването на двама чужденци в толкова обсъжданата у нас тема със сигурност ще даде малко по-различен привкус на нашата дискусия.
Снимка

Франческо Мартино

Позиция Да
Република Македония (или Бивша югославска република Македония, БЮРМ) е първата страна на Западните Балкани, която подписа споразумението за стабилизиране и асоцииране (ССА) – първата стъпка към интеграция в ЕС – през април 2001. Може да се види, че дори Хърватия, която ще стане пълноправен член на съюза на 1 юли 2013 г., подписа ССА няколко месеца по-късно – през октомври 2001 г.

След това Европейският съвет от декември 2005 г., предостави на Македония статут на страна кандидат за членство. През октомври 2009 г., Европейската комисия препоръча на Съвета да започне преговори със страната. Той обаче не взе позиция по предложенията на Комисията. Причината за това решение (или липсата му) е добре известна: дълготраен спор с Гърция относно конституционното име на страната кандидат.

Наскоро, през април 2011 г., с резолюция, приета с 506 гласа "за", 44 гласа "против" и с 44 гласа "въздържал се", Европейският парламент призова още веднъж държавите членки на ЕС незабавно да започнат преговори за присъединяване с БЮРМ, изразявайки съжаление, че спорът за името с Гърция е довел до задънена улица.

Европарламентът, разбира се, не взе страна в спора. Гърция приема въпроса за централен, и има право да защитава това, което приема за свой национален интерес. Въпреки това съм убеден, че по-нататъшно забавяне на началото на присъединителните преговори с Македония, породено от двустранен спор, е късогледа стратегия и допълнително ще навреди не само на политическите и икономическите перспективи на Македония, но също и на стабилността и сътрудничеството в региона.

Има широк консенсус относно факта, че Македония отговаря на политическите критерии за започване на преговорите. Предсрочните политически избори през 2008 г. (предизвикани от гръцкото вето върху включването на Македония в НАТО) бяха опорочени от случаи на насилие и нередности, но президентските такива през 2009 г. и парламентарни избори през 2011 г. бяха оценени от наблюдатели като свободни и честни.

Трябва да се подчертае, че въпреки проблемите и несъвършенства политическият и социален мултикултурен модел, прилаган в страната, работи, като предоставя на различните етнически общности достъп до политически и културни права. От друга страна, именно липсата на ясна европейска перспектива е силен "фактор на турбулентност" в македонската политика.

Вярвам, че началото на преговорите, които ще дадат достоверни европейски цели на политическия елит, ще доведе до много по-зряло отношение, също и по отношение на въпроса за името. Сегашната безизходица всъщност причини видим упадък. Правителство, ръководено от Никола Груевски, първоначално фокусира вниманието си върху програмата за развитие на икономиката, заради икономическата криза, но заради разочарованието му от процеса на интеграция в ЕС, то все повече и повече започна да разчита на националистическа реторика и доведе до много критикуваната кампания, подчертаваща постижения от Античността, и до издигането на статуи на Александър Велики и Филип Македонски.

Друга централна тема е икономиката. Страната не се представя добре и е изправена пред дълготрайни структурни проблеми. Въпреки това, според доклад за напредъка през 2010 г., публикуван от Европейската комисия "[Бивша югославска република Македония] трябва да бъде в състояние да се справи с конкурентния натиск и пазарните сили в съюза в средносрочен план, при условие, че прилага стриктно своята програма за реформи, за да намали значителните структурни слабости ".

Началото на преговорите ще се окаже силно гориво, което да върне икономическите реформи на върха на македонския политически дневен ред. В няколко случая "морковът" на европейската интеграция даде на местните елити политическата сила за насърчаване на непопулярни, но необходими реформи. Не виждам защо това не може да е случаят и с Македония.

Една изолирана и безнадеждна Македония губи почва под краката си и не се приближава до стандартите на ЕС. Вероятно са преувеличени страховете, че без ЕС страната е обречена да се раздели по етнически признак. От друга страна, без започване на преговорите за присъединяване Македония е лишена от най-сериозната подкрепа, за да засили реформите и да достигне икономически растеж. Слаба и нестабилна Македония не е добра новина за ЕС, но и най-вече за съседите й от ЕС: Гърция и разбира се България.

Николаос Георгиопулос

Позиция Не
Въпросът за започване на преговори за присъединяването на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) към Европейския съюз (ЕС) идва в критичен момент в новата история на ЕС. Съюзът опитва да се справи с безпрецедентната финансова криза, която застрашава неговата съгласуваност и икономически перспективи. По тази причина процесът на разширяване трябва да бъде внимателен, за да бъде от полза както за ЕС, така и за страната кандидат.

Очевидно е, че през последните години БЮРМ направи много усилия, за да отвори своята икономика и да привлече капитали и инвестиции. БЮРМ има нисък дълг спрямо БВП, а инфлацията е ниска до умерена, с дефлация от -0,8% през 2009 г. и инфлация от 5.2% през 2011 г., според МВФ. Въпреки тези икономически успехи БЮРМ има два разочароващи показателя. Безработица се колебае около 30%, докато процентът на хора под линията на бедност е близо 20%.

От гледна точка на икономическата теория единственият начин, по който можем да обясним тези непроменливи данни е наличието на структурни проблеми в икономиката. Изглежда, че икономиката на БЮРМ не се развива достатъчно бързо и не е толкова конкурентна, за да може да расте достатъчно бързо. Най-лошото е, че според данни на МВФ салдото по настоящия платежен баланс се влошава със значителна променливост от година на година. От 1992 г. износът намалява отново според статистики на МВФ. Тези данни показват, че икономиката на БЮРМ няма способността да издържи на конкуренцията и да генерира достатъчно растеж. Един от критериите от Копенхаген е, че икономиката на държавата кандидат трябва да бъде един функциониращ пазар с капацитет да се справи с конкурентния натиск и пазарните сили в рамките на ЕС. Вярвам, че БЮРМ има да извърви все още дълъг път, за да постигне по-конкурентоспособна икономика с потенциал за растеж.

В политическата сфера вярвам, че БЮРМ все още не е готова да започне преговори. ЕС е проект, който се стреми да излезе извън старомодния национализъм. За съжаление Бившата югославска република Македония през последните години показва, че все още се придържа към реторика, която е доказано, че може да бъде катастрофални за повечето балкански народи. БЮРМ все още не показва конструктивно отношение към въпроса за името на страната, имайки предвид факта, че Гърция се приближила до по-помирителна позиция. Властите в БЮРМ са преследвани от национализъм тип ДНК, вместо от конституционен национализъм, който би създал последователна държава със силно гражданско общество. В това отношение се съмнявам, че което и да е гръцко правителство би допуснало Бившата югославска република Македония в ЕС.

Дори и ако гръцкото правителство позволи на БЮРМ да влезе в ЕС без да съществува решение за името, сериозно се съмнявам, че политическата класа на Бившата югославска република Македония ще бъде в състояние да функционира в политическа среда, която насърчава търпение, компромиси и пост-националистическа визия за Европа. Съвсем скоро – през 2008 г. – наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) откриха значителни проблеми в предсрочните парламентарни избори, установявайки актове на насилие и избирателно прилагане на закона. Въпреки че последните избори през юни, според ОССЕ, са били проведени в честна обстановка, все още има нужда от последователен опит по този въпрос. Нещо повече, последните забележки от ЕС по отношение на съдебната система и бавното прилагане на реформите в нея пречат на позицията на страната да премине към следващата стъпка.

Въпреки значителния напредък в икономиката и политиката, според мен Бивша югославска република Македония не е готова да започне преговорите за членство в ЕС. Страната все още трябва да работи върху структурните реформи в икономиката, които ще дадат тласък на растежа и конкурентоспособността, докато политическата сфера в страната трябва да се отдалечи от старомодния национализъм и да осигури последователни резултати от политически реформи, които ще позволят тя да стане член на ЕС.

Резултати от гласуването на този етап

42%69 гласа
 Благодарим за вашия глас!
58%97 гласа
Този етап е приключил

66 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Трезвен Рейтинг: 1366 "Да"
27 юли 2011 19:24 1
- +Оценка
-7 +53

Да, но...

Да, но, че ще бъдат спрени 'кражбите' на история и език. Какво ще остане тогава в Македония?

Да, но, че ще бъде реформирана Македонската държава, като правова такава. Да, но, че ще бъде премахнат комунистически-сръбския апарат.

Македония трябва да бъде прикотквана все по-близо до нас и надалеч от сърбите.

Всички тези Да-та които биха нормализирали Македония, биха я унищожили. Македония е парадокс, който, ако бъде нормализиран, ще емплодира.

 
Преглед на профил Трезвен Рейтинг: 1366 "Да"
27 юли 2011 19:33 2
- +Оценка
-5 +44

И към господин Мартино- какво ви кара да мислите, че евентуално влизане на Македония в ЕС би спряло или забавило етническото разделение на страната? Нима в Каталуния или в Белгия, ЕС е истински фактор в подобни местни процеси?

 
Преглед на профил phuncky Рейтинг: 551 "Не"
27 юли 2011 19:41 3
- +Оценка
-9 +53

Народът, който живее там, не е европейски по самосъзнание. Половинвековното промиване на история ги е оставило с фалшиво национално самосъзнание, което клони повече към про-военна Сърбия, отколкото мирни България и Гърция. Имат да извървят дълъг път, докато стъпят на земята, докато се примирят с фактите и признаят своето минало. В момента Македония представлява една почти крайно националистическа страна, чиито идеали не се вписват с тези на България и Европа.

_____

Късата памет е най-големият враг на българите.
 
Преглед на профил Десен Рейтинг: 1366 Неутрална
27 юли 2011 19:47 4
- +Оценка
-16 +28

Нашия непосредствен интерес е всичките ни съседи да са едновременно членки на ЕС, НАТО и Шенген.
Безусловно да бъдат приети, както и самите те безусловно да спазват и съблюдават нормите и правото в тези организации и общата политика.

_____

Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 
Преглед на профил Пльок Рейтинг: 388 "Не"
27 юли 2011 19:51 5
- +Оценка
-6 +18

"с логичния мотив, че приятелство не се прави с договор" - Тук не съм съгласна. Приятелски отношения не значат приятелство. Приятелството изисква доверие и уважение, което между нашите две държави би изискало няколко десетилетия, започнати от важни и решителни първи стъпки. Стъпки, които никоя страна засега не иска да предприеме - от българска страна основно заради страх от загуба на политическо влияние в държавата, а и пред ЕС.

Малко ми е странно точно грък да коментира икономиката на Македония - не че е виновен човекът за неуредиците в държавата си, ама ми стана забавно :)

От една страна смятам, че ЕС сам има прекалено много проблеми, за да си докарва на главата още - финансови, политически (особено във връзка с имиграцията....а за белгийското правителство да не говорим...), българо-румънски...
Също мисля, че сравнението с Хърватия не е уместно, тъй като това е държава, която няма толкова агресивна политика към съседите си (спорът със Словения мисля, че се реши, или е близо до разрешаване и е доста по-безобиден от този на БЮРМ).
От друга страна, нещата без натиск отвън и без допускане в едно малко по-дипломатическо общество като ЕС (в смисъл на наблягането на добрия тон при решаване на проблеми) трудно може да се постигне нещо положително. Тук вече идва и политическата воля на държавата, която при целия национализъм, целящ да отклони общественото внимание от проблемите на икономиката, доста ясно липсва...и съответно...

Прочитане на целия коментар
не смятам, че моментът за започване на преговори е подходящ. Изграждането на взаимно доверие трябва да включва усилия и от Македония...

 
Преглед на профил Пльок Рейтинг: 388 Неутрална
27 юли 2011 19:57 6
- +Оценка
-4 +31

До коментар [#3] от "phuncky":

По-младите имат доста по-европейско самосъзнание от титовото поколение, но интересното, което съм забелязала, е как точно македонските албанци и турци имат по-добро отношение към българите. Може би съм попаднала на случайни такива, не знам...

 
Преглед на профил Хесапов Рейтинг: 435 Неутрална
27 юли 2011 20:01 7
- +Оценка
-9 +49

Докато твърдят в учебниците си, че цар Самуил е македонски цар, а братя Миладинови са македонци, и Гоце Делчев не е българин и т.н. и т.н., македонците нямат място в ЕС! Не само че крадат нашата история и култура, а защото са последното живо комунистическо произведение - направени през 1944г с решение на коминтерна и след избиване на десетки хиляди българи, не съгласни да станат "македонци"!
Сега БЮРМ е управлявана от професионални "македонци", които не умеят да правят нищо друго, освен "идентитетот"...
...освен всичко македонското общество е толкова не дозряло, там все още няма грам идея за обществен дебат за наследството от комунизма. Вероятно и никога няма да се проведе, защото тогава ще лъснат лъжите в които тънат нашите братовчеди...

_____

Герой на нашето време
 
Преглед на профил Хесапов Рейтинг: 435 "Не"
27 юли 2011 20:01 8
- +Оценка
-6 +26

Докато твърдят в учебниците си, че цар Самуил е македонски цар, а братя Миладинови са македонци, и Гоце Делчев не е българин и т.н. и т.н., македонците нямат място в ЕС! Не само че крадат нашата история и култура, а защото са последното живо комунистическо произведение - направени през 1944г с решение на коминтерна и след избиване на десетки хиляди българи, не съгласни да станат "македонци"!
Сега БЮРМ е управлявана от професионални "македонци", които не умеят да правят нищо друго, освен "идентитетот"...
...освен всичко македонското общество е толкова не дозряло, там все още няма грам идея за обществен дебат за наследството от комунизма. Вероятно и никога няма да се проведе, защото тогава ще лъснат лъжите в които тънат нашите братовчеди...

_____

Герой на нашето време
 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1366 "Не"
27 юли 2011 20:08 9
- +Оценка
-8 +28

Македония на този етап няма много общо с демократичните държави. По-скоро прилича на тоталитарна таква. Отделно, на кражбите на история от България и Гърция, както и на нерешени проблеми, като тези с името на държавата и съществуването на т.нар. "македонски език, трябва да се се сложи край преди започването на преговорите.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил laveol Рейтинг: 450 Неутрална
27 юли 2011 20:25 10
- +Оценка
-2 +24

Интересно - като че ли никой не споменава проблема с медиите в РМ. Може би ще стане на по-късен етап в дебата.

 
Преглед на профил Курт Деликуртев 662 галерии плюс X Рейтинг: 1366 Неутрална
27 юли 2011 20:54 11
- +Оценка
-9 +19

Не са готови! Дори не стават да се присъединят към майка България!

_____

http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 
Преглед на профил bgenchev Рейтинг: 398 "Да"
27 юли 2011 21:13 12
- +Оценка
-9 +24

До коментар [#3] от "phuncky":

А да не би 45-годишното проминаване на български мозъци по време на комунизма, да е оставило българския народ с кой-знае-колко по-добро самосъзнание?
Македония има много трески за дялане, но това би станало по-лесно, ако има морков, с който да ги коткат към Европа. А като се появят повече свободно мислещи хора там, ще се осъзнаят и за историята си и за отношенията си със съседните държави.

 
Преглед на профил mto Рейтинг: 977 "Да"
27 юли 2011 21:16 13
- +Оценка
-3 +20

Трябва, но трябва и да взима хапчетата срещу шизофрения.

_____

Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1366 "Не"
27 юли 2011 21:26 14
- +Оценка
-9 +13

До коментар [#4] от "Десен":

"Нашия непосредствен интерес е всичките ни съседи да са едновременно членки на ЕС, НАТО и Шенген."

И Турция ли?

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил phuncky Рейтинг: 551 "Не"
27 юли 2011 21:42 15
- +Оценка
-2 +30

До коментар [#6] от "Люба":

Донякъде съм готов да се съглася за по-младите македонци. Моите контакти с тях са изцяло онлайн и аз лично съм си правил експеримента да провокирам на шега националистическото им мислене. Реакцията беше първоначално мека, като отговор на шегата, но по-късно стигна до сериозен дебат на тема история, в който, за мен поне, пролича тяхната неготовност да приемат мнение извън рамките на тяхната държава и масови медии. Мога да кажа, че съм срещнал изключения, но ако всеки от нас каже, че среща изключения, то къде е границата с масовите възприятия на обществото и индивидуалните мнения? laveol много на място спомена македонските медии, което ме подсети за наскоро закритите три такива в съседката ни. Не видях протести, не видях гражданско общество, видях само изпълнение и навеждане на глава. Сведена глава сабя не я сече, но наведена нация ли искаме за партньори? Докато горделивостта на този нов народ се изразява в биене на гърдите и библейско ходене из пустинята не мисля, че са готови за цивилизацията. Младите може и да имат напредък, но старите не са изминали своите 40 години.

До коментар [#12] от "bgenchev":

Прав си за нашите 45 години - малко повече от достатъчно, за да ни направят на хомогенна смес с единно мнение. Разлика, обаче, има - ние сравнително бързо се отворихме към света, най-вече благодарение на...

Прочитане на целия коментар
светкавичното разпространение на широколентовия интернет. Това ни даде безброй външни гледни точки, което, съчетано с мизерията, на която ни подложиха правителства наред, ни кара да търсим алтернативи и наред с лъжата да поставим и истината на пиедестал. Моето поколение беше първото, което не учи задължителния руски език, но въпреки това учи руско-натъкмена история. Това не ни спря по-късно да търсим правдата за нашето минало, може би защото бяхме отгледани от предимно честни хора, попаднали във въртележката на кризите. Паралелът е ясен - щом ние се стремим към истината, защо не го правят и те? Отговорът, мисля, също - защото те все още са под тази шапка на фалшивата история и нямат нито воля, нито интерес да отворят широко очи и да погледнат света навън. Те са като групичка роми в гетото, които отказват да се интегрират. Всички знаем колко моркови сме подавали в нашия случай и какви са били резултатите. Този филм е повтарян неколкократно. Нужна е друга стратегия.

_____

Късата памет е най-големият враг на българите.
 
Преглед на профил Зам. Директор Рейтинг: 931 Неутрална
27 юли 2011 21:58 16
- +Оценка
-8 +12

С оглед на редица политически събития в Македония, дебати в Европейския Парламент и на базата на лични наблюдения и посещения във въпросната държава, намираща се на ЕВРОПЕЙСКА територия, заемам НЕУТРАЛНА позиция.

Границата между ДА-то и НЕ-то в този случай е много тънка и не е желателно да се стъпва по леда, поне за сега.

Македония има да изчисти доста червена плява в политическата сфера и наслоена омраза към бугари, гърци, косовари, албанци и сърби.

От 100 анекдота, най-малко 90 са за "еб*ни у глъвъта бугари", а политико-терористичната организация ВМРО* не веднъж се е месила във вътрешните работи на България.

Тъй като Македония играе централна роля в доставката и преразпределението на югоизточна дрога - хероин и хашиш, а също така е и водеща в региона в продажбата на оръжие на ембаргови държави, би трябвало да изтърпи малко по-дълъг период от време, да се цивилизова и изчисти от комунистически елементи и иширети в управлението или на политически комбинатори, които се представят за демократи, а вътрешно са заразени от коварна червена болест. (примери в БГ колкото искате)

Конфликтът с Гърция по отношение името "Македония" или "Република Македония" е още не разрешен проблем, който не търпи отлагане.

Ако ръководството на държавата и антуража на Георге Иванов - президент и другаря Никола Груевски - прайм министър се поосвободят от старите си мераци и...

Прочитане на целия коментар
магарешки инат типичен за доста нации тъпчещи земята на Балканската Пенисула, може нещата и да се задвижат доста по-бързо в посока ЕС, а ако ръководството на държавата и тяхното Външно пипат както трябва, би трябвало да знаят, че ТОЧНО сега е моментът да се наложат над гръцките инати и името "Македония" или "Република Македония" ще бъде одобрено.

Като казвам, че сега е моментът, имам предвид, че Гърция е брилянтен бейлаут и мерака на макетата може да се реализира с по-малко политически напъни и с повече философски приказки.

*ВМРО - ВЪТРЕШНА МАКЕДОНСКА Революционна Организация
--------------------------------

To be Continued

 
Преглед на профил 'ΕΡΕΒΟΣ Рейтинг: 2144 "Не"
27 юли 2011 23:46 17
- +Оценка
-8 +20

Не просто защото нямат европейски манталитет и продължават да имат
необосновани претенции към Гърция и България.

_____

Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 
Преглед на профил v3n0m Рейтинг: 549 "Не"
28 юли 2011 01:54 18
- +Оценка
-9 +19

Когато си признаят, че са българи, може и да узреят за членство в ЕС.

_____

Без революция сме загубени во веки веков.
 
Преглед на профил ksimtro Рейтинг: 497 Неутрална
28 юли 2011 05:04 19
- +Оценка
-22 +5

Тази тема е толкова ирелевантна, просто е смешно. ЕС се разпада, а ние се чудиме "дали".....

 
Преглед на профил Пльок Рейтинг: 388 Неутрална
28 юли 2011 05:37 20
- +Оценка
-1 +14

До коментар [#15] от "phuncky":

Да, наистина ако почнем да обсъждаме историята става лошо - даже наскоро бях на един обмен, където един от българите направи презентация за кирилицата и един македонец (което май не се хареса на другите такива, с които преди това съвсем спокойно си общувахме) нещо започна да недоволства как момчето било разправяло лъжи за неговата държава (чието име дори не бе споменато в презентацията)...та така, смешници много. Поне има доста млади, които не са толкова напористи - дори и само защото не ги интересуват тези въпроси особено. Но тук разбира се идва проблемът с дълбоко вкоренени в обществото нагласи - точно примерът с медиите...

 
Преглед на профил Оракулът от Делфи Рейтинг: 442 Неутрална
28 юли 2011 07:52 21
- +Оценка
-7 +15

Те сега са шувинисти и агресивни крайни националисти... Какви ли зъби ще покажат като влязат в ЕС? Аз мисля, че бракята показаха, че не са зрели достатъчно да са членове. Аз съм против. Поне засега. В интерес на България е да отстоява тази позиция. Засега сме облагодетелствани, че гърците водят тязи политикя вместо нас.

_____

Γνώθι Σεαυτόν
 
Преглед на профил Оракулът от Делфи Рейтинг: 442 Неутрална
28 юли 2011 07:58 22
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#7] от "Хесапов":

Определено!!!! Правилно казано.

_____

Γνώθι Σεαυτόν
 
Преглед на профил laveol Рейтинг: 450 Неутрална
28 юли 2011 08:02 23
- +Оценка
-2 +10

Аз по-скоро имах предвид проблема със свободата на словото и саморазправата с опозиционно-натроени медии. Скандалът с А1 е все още в разгара си...

 
Преглед на профил mak1951 Рейтинг: 442 "Не"
28 юли 2011 10:35 24
- +Оценка
-2 +17

Политическите елити в Македония са съсредоточени в историята на страната си през последните 60 години и търсят в нея утвърждаването си. Те са според мен в голяма зависимост от Сърбия и то от тези среди там, които не са привърженици на влизането на Сърбия в Европа. Така че едни преговори с ЕС само ще закрепят и легитимират местните елити в Македония, докато отказа от преговори дава макар и малки надежди, че те могат да бъдат отстранени от недоволното население и заменени с други хора гледащи в бъдещото, а не в миналото.

_____

mak1951
 
Преглед на профил flyco Рейтинг: 8 "Да"
28 юли 2011 13:21 25
- +Оценка
-7 +4

да

 
Преглед на профил sasvirco Рейтинг: 497 Неутрална
28 юли 2011 13:23 26
- +Оценка
-17 +4

Аз съм "ЗА" Сърбия. Те като влезнат, ще лъснат македонските "кирлизи ризи" доста бързо, само да поотворят архивите ;).

 
Преглед на профил Mickey Mouse Рейтинг: 225 "Да"
28 юли 2011 13:47 27
- +Оценка
-29 +5

Кой вопще има нужа от ЕС в таквава ситуация в каквато се намира?
Икономиката на Македония върви напред с голям ръст, континуирано намаляване на безработица..... Ръста на икономиката в първото тримесечие е 5.1% което е в първите три страни с най-голям ръст в цяла европа.

И да...... Гърция, може само ДГД! Ще излезне на яве истината... по-рано или по-късно. :)

 
Преглед на профил Mickey Mouse Рейтинг: 225 "Да"
28 юли 2011 13:47 28
- +Оценка
-23 +5

Кой вопще има нужа от ЕС в таквава ситуация в каквато се намира?
Икономиката на Македония върви напред с голям ръст, континуирано намаляване на безработица..... Ръста на икономиката в първото тримесечие е 5.1% което е в първите три страни с най-голям ръст в цяла европа.

И да...... Гърция, може само ДГД! Ще излезне на яве истината... по-рано или по-късно. :)

 
Преглед на профил kalin_m Рейтинг: 551 Неутрална
28 юли 2011 14:03 29
- +Оценка
-4 +11

До коментар [#4] от "Десен":

"Безусловно да бъдат приети, както и самите те безусловно да спазват и съблюдават нормите" - написал си оксиморон - няма как БЕЗУСЛОВНО да бъдат приети, а ДА СПАЗВАТ И СЪБЛЮДАВАТ НОРМИТЕ. Друг въпрос е, че макетата не са готови, че ние няма как да признаем македонски език и не бива да толерираме поредния балкански шовинистичен прочит на историята. Като се осъзнаят /ако го постигнат изобщо/ - тогава. Ние нямаме никакъв зор да им помагаме, аз лично не виждам и интерес.

 
Преглед на профил Трезвен Рейтинг: 1366 "Да"
28 юли 2011 14:15 30
- +Оценка
-2 +9

@Жени Колева

Г-це Колева, не успях да ви намеря профила в еконмедия, затова ще ви пиша тук с надеждата да прочетете коментара ми.

Не мислите ли, че с последните събития в Сърбия- предаването на сръбските военнопрестъпници и с поведението на сръбското правителство, дебата "За или Против Сърбия в ЕС" е по-актуален? Помислете за подобен дебат след този за Македония, защото сръбското членство в евросъюза е по-определящ в настоящето, а подобна тема има далеч по-реални измерения през 2011.

С Уважение:
Един Трезвен читател

 
Преглед на профил gavrilov Рейтинг: 497 Неутрална
28 юли 2011 14:17 31
- +Оценка
-2 +11

Македония, ако влезе в ЕС, ще е първата държава от Източна Европа която го е направила без да е член на НАТО. Хърватия и Албания са членове, Сърбия не е. Влизането в ЕС е и политически въпрос, както е политически въпрос членството в НАТО.

Кой вярва още в Дядо Мраз? Македония ще влезе в ЕС, но след Албания и Сърбия, и като си промени външната политика. Не казвам "ако" защото те нямат избор. Като всички българи, и на македонците ще им дойде акъла, ама си трябва време.

 
Преглед на профил Жени Колева Рейтинг: 1366 Неутрална
28 юли 2011 14:35 32
- +Оценка
-1 +11

До коментар [#30] от "Трезвен":

Здравейте,

Първо, благодаря за предложението!
Настоящият дебат е по проект, в който работим в сътрудничество с Европейския парламент, и по тази причина се опитваме темите да са свързани с резолюции на ЕП.
Ще помислим обаче и за дебат за сръбското еврочленство. ;)

Поздрави!

 
Преглед на профил Pux4o Рейтинг: 442 Неутрална
28 юли 2011 14:39 33
- +Оценка
-3 +8

Безспорно е, че всички ще спечелим от влизането на Македония, но въпросът е какво ще загубим и можем ли да разчитаме на положителните тенденции в Македония сами да надделеят?

Въпросите с историята и името може да изглеждат маловажни и решими, но това са важни проблеми, които не могат да бъдат игнорирани. Те са в основата на взаимоотношенията между страните ни. Македония краде с пълни шепи (до степен предимно достигаща нелепост) от историята на всичките си съседи. Албания е само няколко десетилетия по-стара от Македония, но не чуваме да прокламират гръмко древния си произход и величие, нали? Всъщност това грабене на историята е и истинската причина за конфликта с името. Сами разбирате, че тези конфликти не са нито за пари, нито за влияние, нито за земя, а само и единствено за чест. Македония не иска да отдаде дължимото уважение на съседите си, а когато това липсва дълбоки приятелски отношения като тези в ЕС са немислими. В случая Македония се държи като побойник и веднъж клекнем ли пред него, не само, че много трудно ще се изправим пак, и намаляваме всички шансове за самокритика.

От друга страна мисля, че България (предполагам и Гърция) не прави нищо, за да увеличи влиянието си в Македония и да защити правата на Българското малцинство (или мнозинство, кой знае) там. Отричането на македонския език е правдиво, но безсмислено -- както се казва език е диалект с армия.

ЕК също трябва да определи позицията си и да послужи като арбитър ...

Прочитане на целия коментар
в споровете.

Разбира се, каквито и да е усилия от страна на ЕС и нас в частност да подадем ръка на Македония са обречени ако Македония не иска да си помогне сама. Това трябва да бъде нашето послание към тях.

От икономическа гледна точка твърдо подкрепям присъединяването на Македония. Мисля, че двумилионна нация не би могла да тежи значително на бюджета на ЕС, имайки предвид как хвърчат милиардите напоследък 1-2 в повече на никой няма да попречат.

_____

Всичко се решава с чука и майката!
 
Преглед на профил Pux4o Рейтинг: 442 Неутрална
28 юли 2011 14:45 34
- +Оценка
-4 +16

До коментар [#28] от "Mickey Mouse":

В Македония "континуирано" не искате сами да си помогнете. Вие "континуирано" мразите всичките си съседи, а ние седим и се чудим какво да ви правим... "континуирано".

_____

Всичко се решава с чука и майката!
 
Преглед на профил Mickey Mouse Рейтинг: 225 Неутрална
28 юли 2011 15:52 35
- +Оценка
-15 +2

До коментар [#34] от "Pux4o":

хихи... глупости!
Името, честта и гордостта не са два блока на АЕЦ Козлодуй!
Има критерии които са писани с договори и протоколи, в тях не спада и промена на име.
Иначе, за мразенето попитай се самия пак и отговори си сам на въпроса!

 
Преглед на профил Pux4o Рейтинг: 442 Неутрална
28 юли 2011 17:23 36
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#35] от "Mickey Mouse":

Не всичко може да бъде описано в критерии, а и не трябва. За това всяка страна има вето, за да защитава интересите си тогава, когато общите договори и изисквания не могат. В ЕС се влиза, когато заслужаваш, но и когато си желан.

Мисля, че името въобще нямаше да е проблем ако под него не стоеше всичката заграбена история. Относно честта и гордостта ще попитам: а честта и гордостта на гърци и българи къде е?

Не разбирам какво трябва да се питам за мразенето, така че няма да се питам нищо.

_____

Всичко се решава с чука и майката!
 
Преглед на профил Зам. Директор Рейтинг: 931 Неутрална
28 юли 2011 18:10 37
- +Оценка
-4 +8

До коментар [#19] от "ksimtro":

Ако четете разни БГ-официози, от рода на "Разбойническо дело" или "СЕГА" положително ще останете с усещането, че ЕС не само се разпада, но и се е разпаднал отдавна.

Не така мисли ръководството на Европейския Съюз.

ЕС е ново, млад и мощно обединение, което тепърва предстои да се развива и укрепва, да прамехва граници между държавите и да включи ВСИЧКИ желаещи за членство с изключение на Русия, която е азиатска държава и няма място в Европа.

Илюзиите около разпадането на САЩ са отдавна известни и добре проучени от 1917 година до сега. Гнилият капитализъм се разпадаше, разпадаше и вместо да се разпадне, загни още повече, като мушмулата, ставайки по-лицеприятен и вкусен за консумиращите го.

Десеминацията и пропагандата на "Строго Секретно" с "нестандартните" футуристични виждания ще останат в аналите на историята, заедно с по-горните два "официоза", превърнали се в лагуна на новите "инакомислещи".

Ето защо, четете КАПИТАЛ, за да знаете ИСТИНАТА! 
Преглед на профил delux Рейтинг: 8 "Не"
28 юли 2011 20:12 38
- +Оценка
-5 +10

ВНИМАНИЕ прочетете преди глупаво да се радвате, че ето виждате ли идват при нас в Европа и т.н.т. играта била свършила- прочете долното ми изказване преди да коментирате ГЛУПОСТИ.

Македония е измислена и начертана на картата от великите сили, това са страните, които учредиха и сега властват в Европеиският съюз, те никога не биха отритнали своята историческа рожба.така че:НЕ
Македония не може и не трябва да се присъединява към Европеиският съюз, защото е измислица и защото е по- неподготвена за това и от нас, а и представете си парадокса да признаят ИЗМИСЛЕНИЯТ МАКЕДОНСКИ ЕЗИК за един от официалните езици в Евросъюза. Това ще узакони всяка една тяхна кражба на историческо и духовно наследство от нас. Македония никъде не трябва да се присъединява , тя трябва да изчезне и нашите братя по кръв да осъзнаят че тяхната родина вече е в Евросъюза.
Имало е има, и ще има държава наречена България, защото тази държава има древен и несломим народ.
Нямало е, няма и да има Държава наречена Македония, тя съществува днес по прищявка на същите велики сили основали т.н.р. Европейски съюз. Македония е измислица на европеиските велики сили и е узаконена от БКП и коминтерна. Това нещо няма бъдеще, няма и минало само някакво несигурно настояще, настояще, което ние по никакъв начин не бива да укрепваме вкарвайки го в тесен съюз със страните които са го създали, защото те го създадоха и те исторически са длъжни да подкрепят това нещо. Нека не се заблуждаваме...

Прочитане на целия коментар
Европа няма да унищожи Македония, а точно обратното.

 
Преглед на профил Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол Рейтинг: 1087 Неутрална
28 юли 2011 21:50 39
- +Оценка
-3 +7

Намирам следните думи на Франческо Мартино за неадекватни:

"... заради разочарованието му от процеса на интеграция в ЕС, то все повече и повече започна да разчита на националистическа реторика и доведе до много критикуваната кампания, подчертаваща постижения от Античността, и до издигането на статуи на Александър Велики и Филип Македонски."

Първо, чии са тези постижения от Античността? На съвременното постюгославско славяноезично население ли? И второ, кога започна така наречената антиквизация? Преди или след македонския неуспех на срещата на НАТО в Букурещ от 2 до 4 април 2008 година? Ще припомня, че Никола Груевски дойде на власт през август 2006 година, а летището в Скопие беше преименувано в "Александар Велики" още през есента на същата година:
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=99B6307680D6134C8EBE26E5DFFC8F53
Няма смисъл да се залъгваме подобно на г-н Мартино, националистическата и съседомразска стратегия за удържане на властта никога не е била изоставяна от македонския политически елит и не е била цялостно подлагана на критика и преосмисляне, нито до 2006 година, когато Никола Груевски дойде на власт, нито след това. Антиквизацията е само една от нейните особено гротескни форми. Приближаването до ЕС без предварително реформиране на македонското общество в това отношение най-вероятно...

Прочитане на целия коментар
ще има за резултат не друго, а стабилизиране на настоящия македонски политически елит и придаване легитимност на методите му.

_____

Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 
Преглед на профил Зам. Директор Рейтинг: 931 Неутрална
28 юли 2011 21:59 40
- +Оценка
-5 +3

За разлика от стейтмънт #16, където изразих доста негативни виждания за стартиране на преговори и присъединяване на Македония към ЕС, тук ще направя контрапункт към същите, за да се оформи по-цялостно комозицията "Трябва ли Македония да започне преговорите за членство в ЕС?"
. . . . . .
В подобна ситуация американците казват: Nobody's Perfect /"Никой не е съвършен"/.

От тази позиция можем да хвърлим ръкавицата на предизвикателството към нашите комшии с цел незабавно започване на преговори за присъединяване на Македония към ЕС.

Няма да е лесно, но трябва да се концентрират максимално върху своите политически и реторически възможности да убеждават и доказват всяка точка или ангажимент, които са обещали да изпълнят.

С течение на времето нещата ще се изгладят и Македония ще бъде един от достойните членове на ЕС, заедно с България, Чехия, Словакия и прочее, като на правителствено ниво, направят лек "националистически завой" и вместо да еректират ненужни паметници и правят нескопосани опити за приватизиране европейската история, да се обърнат по-трезво към реалността без да забравят нашата ОБЩА История и дан за Люлката на цивилизацията.

Или иначе казано: ЕВРОПА БЕЗ ГРАНИЦИ !!!
 
Преглед на профил Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол Рейтинг: 1087 Неутрална
28 юли 2011 22:22 41
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#33] от "Pux4o":

Трудно ми е да се съглася:

"Сами разбирате, че тези конфликти не са нито за пари, нито за влияние, нито за земя, а само и единствено за чест."

Историята е мощно средство за обществена мобилизация и за легитимиране на властта. Тя е инструмент на властта, тоест потенциален ключ към контрола върху разпределението на ресурсите. Именно това е функцията й в БЮРМ. Там по думите на Улф Брунбауер историята е политизирана, а политиката - историзирана, при това в по-голяма степен от наблюдаваната в останалите балкански държави ("DREVNA NACIONALNOST I VJEKOVNA BORBA ZA DRŽAVNOST: HISTORIOGRAFSKI MITOVI U REPUBLICI MAKEDONIJI (BJRM)", Institut za istoriju Sarajevo, 2003, стр. 294, http://www.iis.unsa.ba/izdavacka_djelatnost/posebna_izdanja/mitovi/mitovi_brunnbauer.html).

_____

Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 
Преглед на профил mik2 Рейтинг: 1107 Неутрална
28 юли 2011 23:09 42
- +Оценка
-6 +1

Мисля, че е редно тази част от нашата история/и територия/ да се приобщи към европейските ценности! мМже би по този начин мозъците на тези изостанали в културно отношение хора ще започнат да функционират най-после по правилен начин!

 
Преглед на профил danailov Рейтинг: 1040 "Да"
28 юли 2011 23:36 43
- +Оценка
-3 +4

Предполагам, че ако дебатът беше за еврочленството на Хърватия например, мненията на повечето щяха да са "за", защото държавата е с много проевропейски настроения, макар да е с почти еднакви стартови показатели. И според мен точно в това е проблема за интеграцията на Македония в ЕС. Забравяме едно много важно необходимо условие: тя самата настроена ли е на тази вълна, желае ли го НАИСТИНА това членство от финансова, икономичиска или политическа гледна точка. "По делата им ще ги познаете", не какво говорят/ искат. Прочетох много внимателно Жени Колева, № 32, за " проект, в който работим в сътрудничество с Европейския парламент,... темите да са свързани с резолюции на ЕП.". Е добре, но и в двете мнения по дебата се прокрадва политически интерес, а от там и финансов, и стратегически. В това няма нищо лошо обаче, ако ние/България/, не правим старата грешка да подхождаме емоционално, комплексарски, ако щете, да "дъвкаме" до безкрайност едни и същи неща. Не че не са верни, или че съм против проблема за историческата истина, дори напротив! Но кажете си честно с ръка на сърцето, има ли решение на споровете, има ли надделяване или признание на някоя от страните? Ние трябва да сме наясно какво ще бъде добре за нашето бъдещо интегриране в Европа, съвпада ли с този на Македония или се разминава, какви ще бъдат политическите, икономическите и финансови ПОЛЗИ за нас, и това трябва да е истинския дебат, а едва тогава да работим по темите, свързани с...

Прочитане на целия коментар
резолюции на ЕП! Разглеждайки по този начин въпроса, аз съм "за" да започне дебат за еврочленство на Македония/или както е там бъдещото и име/, различно от позицията на Гърция и Сърбия, и печелейки от интегритета на държава, която и сто години да стои "наказана в ъгъла", без да сподели европейските ценности, няма да се промени никога!

 
Преглед на профил ПАВЛА Рейтинг: 1366 "Не"
29 юли 2011 02:24 44
- +Оценка
-3 +6

Що е то Македония, и има ли почва у нас?

_____

При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 
Преглед на профил Косьо Рейтинг: 924 "Не"
29 юли 2011 11:03 45
- +Оценка
-3 +7

Майкъл Джексън е имал македонско потекло!
"Познатиот штипски и светски историчар Александар Донски преку низа сложени математички пресметки, дека Мајкл Џексон имал македонско потекло!" един от предците на Джексън, Михаил Яконов, роден и израснал в Битоля, през 1882 се преселил в САЩ и там приел гражданство и си сменил името, за да се „впише в обстановката".
След това си взел за жена момиче от африканско потекло и едно от децата му е бащата на Майкъл. Редица културни сдружения в САЩ, научили за сериозното мащабно изследване на македонеца, са възроптали срещу „откритието", твърдейки, че на Македония не ѝ стига да краде гръцката история, ами е започнала експанзия и срещу американската. Започнали да се събират групи разгневени хора, предимно от„афроамерикански произход", които беснеели:
„Къде е тая Македония и защо иска да краде от нас!"

 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1605 Неутрална
29 юли 2011 11:20 46
- +Оценка
-6 +7

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

Денес е 29 јули 2011 г.
Настани:

1014 Во битката на планината Беласица кај Струмица, војската на македонскиот цар Самоил била тешко поразена од војската на византискиот цар Василиј Втори.

 
Преглед на профил Владимиров Рейтинг: 714 Неутрална
29 юли 2011 11:28 47
- +Оценка
-5 +8

Повечето мнения, които чета (на тема обща история) са логически издържани и правилни, но стратегически самоубийствени. Не разбирате ли, че точно това е целта на македонските управници - да насадят спорове и отчуждаване между двата народа. Наистина ли мислите, че те не осъзнават глупостите, които приказват? Имат обаче по-далечна цел: промиване на младите мозъци. И докато Македония е изолирана, ще успяват. Единственият начин младежта на Македония да разбере истината е да излезе от клетката, в която е затворена, да чуе и други свободни мнения, а не само избирателно предоставяните й от правителството. Насила хубост не става, най-много да ги отдалечим още повече от нас, което всъщност е и целта на сърбоманите.

 
Преглед на профил Хесапов Рейтинг: 435 Неутрална
29 юли 2011 13:05 48
- +Оценка
-4 +9

До коментар [#46] от "Yard":
Цар Самуил-цар на всички българи бил победен от Император Василий ІІ Македонец, наречен по-късно Българоубиец!
...Даже изворите не четете вие около Вардар...
...но много ви бива да говорите глупости.
Смешни са в македонската република - искат да се присъединят към нашето семейство, а се наричат България и Гърция с какви ли не имена и епитети. Като започнеш от "фашстки" и стигнеш до най-обикновени псувни. От друга страна журналисти като Жарко Траяноски, които се опитват да отварят очите на населението в БЮРМ за важните и полезни неща биват смачквани по най-безцеремонен начин...
БЮРМ наистина не е готова за кандидатстване в ЕС...
...Трябва да признаем, че всички нови членове на ИС бяха приети по политически причини, но все пак бяха узрели за това, докато Македония все още не е, а може би и никога няма да узрее. Аз лично не давам повече от седем-осем години живот на тази република...

_____

Герой на нашето време
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1605 Неутрална
29 юли 2011 14:35 49
- +Оценка
-3 +8

До коментар [#48] от "Хесапов":

Спокойно, не съм Бюрманец, но днес наистина има годишнина от битката при Ключ и реших да видя как е отразена в македонската Уикипедия. Нищо изненадващо.

 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1366 "Не"
30 юли 2011 03:27 50
- +Оценка
-7 +12

Не бива да се оставя на заден план въпросът с т.нар. "македонски език". Желателно е да се реши преди започване на преговорите. Ако един ден Македония, под каквото и да било име, стане част от ЕС, "македонският език" не трябва да става един от официалните езици на съюза.

Както изислен език като люксембургският не е официален, макар Люксембург да е страна-членка, така и българският диалект, който в западната ни съседка наричат "македонски език", не бива да става.

Нека наричат диалекта "македонски" или под каквото име пожелаят, но все пак да се знае, че е просто диалект, а не отделен език.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1366 "Не"
30 юли 2011 03:34 51
- +Оценка
-7 +9

Ако македонците искат да си имат свой собствен език, нека направят по-сериозни реформи, макар че може би ще трябва да минат много години, за да може българският диалект, който говорят, да се обособи като отделен език.

Само с вкарване на сръбски, френски, английски и какви ли не още думи, няма да стане.

Единственият вариант да направят драстични промени поне в писмената реч, за който се сещам, е да сменят азбуката. Обаче ако я сменят с латиница, рискуват да заприлича на сръбски диалект. :-)

Ако решат да използват гръцката азбука, гърците пък съвсем ще полудеят, макар че те не държат патента за гръцката азбука и не могат да ги спрат по никакъв друг начин, освен по обичайния - чрез изнудване. :-)

Въобще, голяма веселба.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил Хесапов Рейтинг: 435 "Не"
30 юли 2011 11:05 52
- +Оценка
-4 +11

Мисля, че е невъзможно по естествен начин да възникне македонски език, така както няма американски или австрийски, както и много други подобни. Езика има свои закони за развитие и те не са свързани с решенията на коминтерна, както е в случая с "македонския" език. Така , че македонците не могат да постигнат в тази посока нищо повече от един западнобългарски диалект на есперанто. Тук се вижда дълбокия им провинциализъм и незрялост - те още не са разбрали, че езика не е свързан непременно с идентичността и моделират обществото си по сталински модел, така както са учили в бивша Югословия. Израз на тези избивания на комплекси е и акцията по ударно строене на паметници и обществени сгради в постмодерен стил в Скопие...
...Както всички комунистически опити за управление на обществата, така и този в Македония се дъни, защото желанието за формиране на отделна нация почива единствено върху комунистическото самочувствие, че обществените процеси могат да се управляват по с решения на конгреси и пр.
...Ако си направите труда да следите македонските медии, ще видите, че основен дебат там е за чистотата на произхода на македонците! Тъпотия немислима в общество, стремящо се към ЕС.
...изобщо много път чака нашите роднини край Вардар, но мисля, че нямат време - както всички комунистически творения и на БЮРМ и се вижда края. Да се надяваме, че ще е по-безболезнен и с по-малко бежанци към нас.

_____

Герой на нашето време
 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
31 юли 2011 00:50 53
- +Оценка
-2 +5

Не.
Не и докато управляващите им поддържат този курс.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил Иван Митев Рейтинг: 388 "Да"
31 юли 2011 22:42 54
- +Оценка
-4 +3

Проговорите са полезни.

 
Преглед на профил The Shadow Рейтинг: 1094 Неутрална
1 авг 2011 11:13 55
- +Оценка
-1 +2

Според мен специално за този дебат трябва да има опция "По принцип да, но едва когато се вземат в ръце и престанат с глупостите"

А защо, е най-добре обяснено в коментар #15 от phuncky

_____

“In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 
- +Оценка
-3 +3

Датум: 31.07.2011, 20:20

ПЈОТР МАЧЕЈ КАЧИНСКИ, ЦЕНТАР ЗА ЕВРОПСКИ ПОЛИТИЧКИ СТУДИИ

Спорот за името може да остане замрзнат со години

Ако ситуацијата не се смени и остане неподвижна како досега во спорот, ако стабилноста во Македонија остане на ова ниво, а истовремено ако работите на економски план во Грција продолжат да бидат драматични, очекувам дека ќе бидеме во замрзната ситуација без движење во наредните неколку години, вели полскиот аналитичар

Не дека Македонија не може ништо да направи. Може да направи чекори кон договор и да го стави на агендата, но не го прави тоа. Грција исто така. Надворешна пресија не може да се очекува поради она што го кажав погоре - смета тој.

Македонија никако да почне да преговара за членство со ЕУ поради спорот со Грција. Дали Полска, како нов претседавач со ЕУ на која Балканот ~ е приоритет, може да помогне и можеби да посредува?

- За полското претседателство Балканот е приоритет и високо на агендата се Хрватска и Србија. Сакаат да се потпише повелбата за зачленувањето на Хрватска, а на Србија да ~ се даде кандидатски статус. Ова се опипливите елементи. Јас сметам дека освен ова, тие не сакаат да даваат ветувања кои нема да можат да ги исполнат. Нема да ~ ветат ништо на Босна, ниту, пак, на Македонија за почетокот на преговорите. Важно е што процесот се движи, но потребни се резултати во областа на спорот со Грција, а за тоа е потребно да се...

Прочитане на целия коментар
дојде до договор меѓу двете страни.

Не знам дали може да има полско посредништво. Верувам дека во полското МНР се разговара за тоа што би можело да се понуди, но не за време на овие шест месеци бидејќи за време на претседателството повеќе не се прават подготовки, туку се извршува тоа што е веќе договорено.

Колку грчката економска драма влијае на овој спор?

- Проблемите на Грција со Македонија и со Турција се нешто што нема врска со нивната економска криза. Грција има голем проблем, но тоа не значи дека Атина ќе се откаже од идентитетот во спорот со Македонија или границите во проблемите со Турција. Ако тоа го направи, ќе покаже дека е навистина држава која пропаѓа. А тоа никој не го сака. Она што е потребно е вистинско решение за името без да се даде приоритет на едниот или другиот. Но проблемот не е само во Атина. Македонската подготвеност да тргне кон решение се чини лимитирана. Ова ми личи на шаховска игра. Македонските потези се поврзани со грчките. Ако Грците не ја отвораат играта, ни Македонците не ја отвораат, ако Грците затвораат и Македонците затвораат. Македонското затворање е тоа што Грците го сметаат за провокација, а тоа е статуата на Александар Велики.

Каде ја гледате Македонија во наредните години на европската сцена?

- Ако ситуацијата не се смени и остане неподвижна како досега во спорот, ако стабилноста во Македонија остане на ова ниво, а истовремено ако работите на економски план во Грција продолжат да бидат драматични, очекувам дека ќе бидеме во замрзната ситуација без движење во наредните неколку години. С` додека не се најде решение. Некогаш овие процеси се предолги, но надвор никој не покажува дека има време или енергија за да му посвети на овој проблем, а нема доволно волја ни во Грција ни во Македонија.
Да му се даде политичка тежина на македонското досие

Дали во Брисел или во Варшава се размислува како да се помогне и да се поттурне Македонија напред кон ЕУ?

- И во Варшава и во Брисел има луѓе кои работат на македонското досие. Но, потребно е да му се даде политичка тежина. А тоа е проблематично. Овој проблем не е најголемиот ни во економската, ни во надворешната политика, а ни во регионот. Има поголеми проблеми, како Косово или Босна. Се разбира, ако ситуацијата се влоши, темата ќе стане многу поважна, но никој тоа не го посакува. Засега приоритет им е даден на другите региони.

Накусо, сакате да кажете дека Македонија самата треба да се избори за напредок во ЕУ?

- Интересен е примерот на Србија со Младиќ. Србите беа во слична замрзната ситуација со ЕУ, ништо не се случуваше со години, а проблемот со Косово е потежок од оној со името, бидејќи станува збор и за идентитет и за територија. Но, Србите успеаја да ја мрднат земјата напред кон ЕУ. Не ги решија сите проблеми, но направија чекор кон единство. Во спорот помеѓу Грција и Македонија никој не прави чекор кон единство. Чекорите одат во сосема различни насоки. Не дека Македонија не може ништо да направи. Може да направи чекори кон договор и да го стави тоа на агендата, но не го прави тоа. Грција исто така. Надворешна пресија не може да се очекува поради она што го кажав погоре. Добро ќе беше ако Скопје имаше нов план за решавање на спорот. Тоа би било од помош за сите. И за Грција, затоа што сигурно е дека и тие сакаат тоа да се реши.

Светлана ЈОВАНОВСКА

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=5D37B3390C9A2949A942AD2C72246DD2

_____

Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
1 авг 2011 18:24 57
- +Оценка
-5 +2

До коментар [#56] от "Югозомби":

Сестро, во първо требва да оставите тоя нацизъм дека ви владее.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#57] от "80286":

Длабоко се сомневам дека е прифатливо и корисно да ги квалификуваме неистомислениците со погрдни и навредливи зборови како нацисти.

_____

Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
2 авг 2011 14:08 59
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#58] от "Югозомби":
Виж сега - може да съм прав, може и да не съм, ти ще кажеш. Може би не нацизъм, а прекален национализъм е по-правилно. Имам много приятели (и приятелки:) македонци и са супер точни всички. Но все ми се струва, че има и голяма част от обществото ви, която кой знае защо, продължава да избива някакви исторически комплекси. За пример - веднъж преди няколко години бях в Скопие и освен готините люде (повечето) имаше и такива, дето само като ме чуят, че съм българин и веднага се дистанцират, охладняват, и ми се мръщат все едно ги боли зъб. Защо така? Нямаме кой знае какво да делим.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
- +Оценка
-2 +2

Симптоматична гледна точка - на Нано Ружин, македонски университетски преподавател, дипломат и политик (http://en.wikipedia.org/wiki/Nano_Ru%C5%BEin):

"Единствено Македонија е во дипломатска мирна војна со Грција и во прикриена војна со Бугарија."

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=259E42352CAC0D45970DFEF96009F724

_____

Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 
- +Оценка
-2

Връзка към кратката биографична справка за Ружин:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nano_Ru%C5%BEin

_____

Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1605 Неутрална
2 авг 2011 20:02 62
- +Оценка
-3 +7

До коментар [#59] от "80286":

Те от деца са възпитавани да мразят България и българите, съвсем нормално е да те гледат лошо. След като 99% от хората няма да се ровят за исторически извори извън тези в македонските учебници, те си остават с казаното в училище, а то е бугари-татари-окупатори.

 
Преглед на профил voklev Рейтинг: 225 "Не"
3 авг 2011 12:55 63
- +Оценка
-1 +7

Абе, тези боклуци, сами не могат да се гледат, та ЕС ! Айде нЕма нужда !

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
4 авг 2011 23:50 64
- +Оценка
-4 +3

До коментар [#63] от "voklev":
Значи, навсякъде има свестни хора, има и боклуци. Въпреки, че съм "не", не се наемам да кажа дали процентно са повече там, отколкото у нас - но поне не съм останал с такива впечатления.
А и нашите, и македонските такива са един дол дренки... да обяснявам ли защо...

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил Мустафанка Рейтинг: 1366 "Не"
5 авг 2011 03:13 65
- +Оценка
-1 +4

Мисля, че все още са много далече от започване на преговори. С България и Румъния всичко се случи някак набързо, особено самото приемане, но положението в Македония е много по-тежко и не бива да се правят компромиси.

Отлично знаем какво мислят групите на зелените, социалистите и либералите в ЕП - те не са гласът на разума, а точно обратното... позицията им по всички въпроси, касаещи външната политика и най-вече разширяването на съюза, са дълбоко погрешни, наивни и направо сбъркани, като ценностите, които изповядват.

_____

Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 
Преглед на профил tarikattarikatov Рейтинг: 388 "Да"
6 авг 2011 21:51 66
- +Оценка
-2 +5

Аз съм за. Защо не. Ние на германците изглеждаме 2 пъти повече африканска държава, отколкото македонците изглеждат на нас.

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

Можете да се включите с мнение по темата в анкетата и форума на дебата.

Още по темата

Страната на езерните призраци

Единадесет години след Охридското споразумение Македония пак изглежда опасно близо до етнически конфликт

Познатото зло

Премиерът Никола Груевски отново спечели изборите в Македония на фона на съкрушително критични американски грами, разпространени от Wikileaks