🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нашият гръцки приятел

Маркетинг специалистът Никос Десиприс за улесняващия живота на чужденците в столицата проект All 4 Sofia

"Аз мразех България", казва с усмивка роденият в Атина Никос Десиприс, който стои зад all4sofia.com – изключително детайлен и достъпен англоезичен гид към всички аспекти от живота в "уникално красивата" София, определена на сайта като "дестинация за цял живот". Тя действително е такава за влюбения в града 48-годишен грък. "Беше напълно нерационална неприязън, нямаше причина. В училище отказвах да уча географията на България, не гледах мачове, ако български отбор играе – винаги свързах страната с някаква тъмнина."

При уговорката ни той отказва разяснения къде се намира кафенето, после разбирам защо – иска да изпробва сам себе си, като го намери чрез приложението на All 4 Sofia, което съдържа подробна информация за локациите из столицата. Пристига без минута закъснение.

Той завършва маркетинг, прави магистратура във Великобритания и се завръща в Гърция, за да работи по специалността. И в София има консултантска фирма, но притегателната сила към нея се появява покрай хобито му да пътува и снима. Създава пътешественическия сайт Ektos още по времето, когато интернет е не съвсем разработена територия, и именно този проект го учи на какво съдържание реагират потребителите.

През 2012 г. се появява идеята това да бъде туристически портал за Балканите, а офисът да бъде базиран в София заради по-малките данъци и близостта с околните държави. "И си спомням, че се обадих на приятел и се пошегувах дали може да ме добута до летището. Питах се защо от всички места на света се случи така, че трябва да отворим офис в София."

И следва шок. "В момента, в който пристигнах, си казах: "Нима това е София? Нима това е България?" Нямаше нищо общо с това, което очаквах." А какво е очаквал? "Не знам – нещо мрачно, мизерно и с враждебни хора. А всъщност всички тук са толкова топли и съдействащи. Започнах да публикувам снимки във Facebook, имаше познати, включително от Великобритания, Италия и САЩ, които ми пишеха: "Ти сериозно ли си в София, не може да бъде?"

Три дни по-късно той се връща в Атина и "в момента, в който самолетът се приземи", Никос усеща тъга. Петдесет минути по-късно обявява на приятели, че ще се върне в България. Наема апартамент и първоначално остава за седмица през юли, а през август се премества за постоянно. И то наистина – за последните две години и половина има прекарани едва 14-15 дни в Гърция. С изключение на по-рядкото виждане с приятели няма нищо друго, което да му липсва от предишния живот.

Идеята да направи уебсайт за Балканите се трансформира в проект, който е посветен изцяло за София. Логото изобразява бухал, който чете книга, тъй като "софия" на гръцки означава мъдрост, а според традицията това е най-мъдрата птица. Книгата символизира пълнотата на информацията – подробни координати на забележителности, заведения, хотели, клиники (включително ветеринарни), молове, бензиностанции, банки, посолства, транспорт и дори основни знания как може да започнем бизнес в България. Всички снимки и видеа са дело на Никос.

All 4 Sofia е насочен както към туристи, така и към живеещи в столицата чужденци. Издържа се от лични средства и реклама – всеки, който иска по-пълноценно визуално присъствие, заплаща за това, но принцип на екипа (съставен от Никос и няколко българи) е да включват максималното като базисна информация и полезни съвети. "Целта ми не е да правя пари – за да тръгне проекта съм дал 70 хиляди евро, сума, която още не съм си ги върнал. Даваме равен старт и шанс на всички малки бизнеси да могат да се промотират чрез нас."

Базира съдържанието на сайта според собствените си въпроси и трудности – липса на надписи на английски, трудно паркиране и дори неща като това, че изписаните телефони на такситата не съдържат кода на града. В планината никога не съм се губил, но в града – постоянно. А и за човек отвън улиците изглеждат много подобно. За щастие, когато попиташ някого, той винаги те упътва."

Но усеща, че нещо му липсва. Да отвориш лаптопа си и да видиш кое къде се намира вече не му се струва достатъчно удобно, особено ако си на път. Така се появява мобилното приложение. Информация за наемането на коли и къде жените могат да намерят козметични услуги са сред последните новости. Според наложеното темпо всеки месец екипът представя по две нови услуги. Планира да разшири сайта към отразяване на цяла България в природен и исторически план, както и към Северна Гърция, с което Никос малко по малко като че ли се завръща към идеята си за сайт, който да информира за Балканите като цяло. "Това вероятно ще бъде нещо, с което ще се занимавам през следващите 10 - 15 години." Така в крайна сметка София има информационен сайт, който град като Атина няма.

Както на няколко пъти подчертава, той иска да промотира София така, както трябва да бъде промотирана. "Като че ли никой не се е опитвал да го направи по правилния начин навън. Обикновено просто се казва "елате тук" без подходящи снимки, без да се акцентира върху истинските преимущества на тази страна. Напълно сериозно мисля, че тя може да бъде номер 1 туристическа дестинация. Има много възможности, които не се изследват: никой не промотира колко зелено е всичко тук, колко уникално е място като Южния парк (няма подобни в Гърция, ако има – плащаш, за да влезеш), колко приятно е да се разхождаш из Витоша, колко близо са курортите и забележителностите, а за тях дори местни хора не знаят. Живея в кв. "Драгалевци" и се оказа, че до квартала има писта – но никой не знаеше дали е отворена или не. Защо няма един плакат, който да ме информира, че мога да карам ски близо до дома си? А на летището и по книжарниците няма нещо наистина качествено, което да отнесеш със себе си или да покажеш на приятелите си."

За последното той отново намира самостоятелно решение – автор е на фотоалбум с първите си впечатления от центъра на София, а в момента подготвя още една книга, за която избира между 8000 снимки и която планира да разпространява из книжната мрежа. Търси спонсори, които да покрият изработката, а всички приходи ще отидат за благотворителност. Но учудването му от липсата на лансиране на плюсовете на страната не стига само до туризма. "Не знам защо българското образование няма стратегия да привлича чуждестранни студенти от Азия например, все пак за тях следването в Западна Европа е толкова скъпо. Самите медии индиректно трябва по-добре да информират хората какво притежават, как да го използват и да промотират местните бизнеси. Те го дължат на обществото." Колкото до него, Никос харесва, че хората тук оценяват "простите неща в живота", а не се надпреварват с часовника, както западните нации.

Все още не е пътувал много из страната, но Боровец е другото място, което го впечатлява, като го нарича "добре пазена тайна".

Но какво все пак Никос не харесва тук? "Хората мислят, че не заслужават най-доброто, те масово не осъзнават какво имат. Знам ли, вероятно е народопсихология. Много често не са отворени към новото или нестандартното, смятат, че "не е за мен". Не смятам, че българите отстъпват на нещо от западноевропейците, но те се държат така все едно има."

Същевременно той (вече) е оптимист за бъдещето на Гърция, гледа със симпатия към противоречивия премиер Алексис Ципрас, а решението на новото правителство да върне скъпите автомобили, купени от предното насред финансовата криза, вижда като позитивни знаци. Но свързва бъдещето си изцяло с България и реагира с досадна въздишка на идеята за връщане в Атина. "Някои хора казват, че съм луд, но мисля, че трябва да си поне малко луд, за да живееш добре."

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    caliber_.44 avatar :-?
    Калибър
    • - 1
    • + 38

    "Но какво все пак Никос не харесва тук? "Хората мислят, че не заслужават най-доброто, те масово не осъзнават какво имат."

    Това съм забелязал и за канадци, които никога не са излизали зад граница.

    Нередност?
  • 2
    gallno avatar :-?
    gallno
    • - 1
    • + 56

    Разгледах сайта и съм впечатлен - много богата информация, грамотно списване, лесен за ползване. Ще го препоръчвам на контактите си с удоволствие. Благодаря, Ник.

    Нередност?
  • 3
    todorov_g avatar :-|
    todorov_g
    • + 16

    Бях малко предубеден към сайта, но се зачетох и определено разбрах, че би бил полезен на чужденците.
    Успех!

    Нередност?
  • 4
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • + 20

    Изненадан съм не от това, че чужденец се хваща за тази работа - все пак точно един чужденец най-добре вижда и усеща какво му трябва и кой вид информация е нужна и същевременно трудно достъпна или липсваща, та изненадан съм, че наш съсед, грък се хваща за това, при това след изначалната, макар и немотивирана омраза и неприязън.
    А понеже винаги съм мислел в подобен план, че България е много приятна страна с приятелски настроено население, нещо което особено силно съм усещал, когато се връщам от чужбина, не може да не ми стъане приятно, когато това се потвърждава от един чужденец.
    В този смисъл е добре, ако повече нашенци не само се запознаят със сайта, но и приемат виждането на Никос, малко на принципа, че никой не е оракул в собственото си село:).

    Нередност?
  • 5
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 20

    София е строена по образец на Виена. Във Австрия са завършили повечето следосвобождненски архитекти. С братовчедка ми (живее в Щутгард), с която се срещнахме във Виена (не беше ходила там) каза замислено "Ами то тук като в София, ама малко по-чисто ..." :-) Поне за мен и духа на града е сходен, като София печели с една идея по отношение на някаква южняшка топлота и отстъпва леко с чистотата.
    Нека отбележим че Император Константин (онзи основал Константинопол/Цариград/Истанбул и свикал Никейския събор) е предпочитал Сердика за своя резиденция и прави Константинопол столица само заради пристанищата. Наистина, София има уникални предимства като град. Само трябва да почистим и да дадем поне малко вид на панелките. Е, и ТРОТОАРИТЕ!
    Благодаря на Никос!

    Нередност?
  • 6
    asiva avatar :-|
    asiva
    • + 7

    Благодаря на Ник за любовта към моя роден град! Доста подробен и информативен сайт!
    Може би е добре да се добавят малко повече ресторанти от всякакъв вид и особено българските, в които има и традиционна фолклорна музика/програма-ще е интересно за чуждите граждани.
    Успех!

    Нередност?
  • 7
    nodamncat avatar :-|
    nodamncat
    • - 1
    • + 5

    Интересно от къде е идвала тази предубеденост към България и дали се споделя от повечето гърци.

    Нередност?
  • 8
    edin_balgarin avatar :-|
    Един Българин
    • + 8

    До коментар [#7] от "nodamncat":

    От учебниците по история, в които българите са описани като хуните дошли от север и скапали прекрасната източна римска империя. Може и така да е изглеждало тогава, но от тогава насам с малки изключения (турското и руското робства), България и българите се развиват и вървят само напред. Не ми се иска да говоря за Гърция и гърците в това отношение след като този човек се е променил толкова и е направил усилия в положителна посока.

    За чистотата сме виновни всички ние. Не само трябва да пазим, но и да правим забележка на цапащите.

    Нередност?
  • 9
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 2
    • + 9

    Мазните гърци са индоктринирани да мразят България още в училище. А да не говорим че много от тях използват думата "българин" за да се обиждат. За съжаление това е факт, който знам от печален личен опит.

    Но разбрали че могат да правят пари във "Вулгария", и изведнъж...опааа...страшно много ни заобичаха.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    sto67nes avatar :-|
    sto67nes
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#7] от "nodamncat":

    ++++++++++

    Нередност?
Нов коментар