🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пилзнер или портър? Три нови места за крафт бира в София

Те едновременно допълват крафт сцената в града, но и разказват важни истории за развиването на масовия вкус

В Pivoteka Craft Beer Shop    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Запознаваме ви със създателите на три нови места за крафт бира в центъра на София - всяко от тях е и история за хора, които са преминали от любители към професионалисти в бранша.
  • "Въпреки ковид кризата крафт пивоварството остана развиващ се сектор у нас", казва Михаил Дурчев, създателят на бранда Cohones.
  • "Идват хора, които много добре знаят какво търсят, и такива, които нямат понятие, но са склонни да питат и слушат", казва Гергана Друмева от "Пивотека".

High Five Taproom

Зад открилия през март бар и магазин стоят братята Денис и Михаил Стариков. Те са родом от Челябинск, Русия, и живеят в София от малко над четири години. Няма нужда да скролвате по-надолу, ще го напишем в началото: те са твърдо против войната в Украйна и са убедени, че High Five е място, на което всеки ще е добре дошъл, ще може да намери приятели и подкрепа. "Всичко, което се случва напоследък в Русия, е напълно неприемливо. Тук агресията няма място, но и не сме се старали кой знае колко да го превръщаме в такова: в София срещаме невероятни хора", казва Денис Стариков, който с отварянето на High Five сбъдва няколко свои мечти.

Пътувал е из целия свят и винаги му се е искало да прекарва повече време за постоянно в Европа, а също така да има свой крафт бирен бар и да направи прехода от просто фен на пивото към собствен бизнес и начин на разпространение. Харесва му именно такъв тип малко пространство, което предразполага към непосредствена комуникация между него и клиента. Идва в София, след като през 2016 година негов приятел се премества тук и започва да му разказва все по-ентусиазирано за живота в България. Когато се връща в Русия след първото си посещение у нас, той си казва: "Защо не?" "София донякъде ми напомня на Челябинск, но природата е различна, атмосферата е различна, мобилността на транспорта, отношението между хората. Иска ми се тук да развия едновременно опит и вдъхновение."

Според него крафт сцената у нас е постигнала много и едновременно с това има накъде да се развива. За тези няколко години Денис и Михаил са се интегрирали напълно в сферата и им прави впечатление, че няма чувство за конкуренция - има общност, която постоянно си помага.

Често управителите на другите барове си гостуват взаимно, а присъствието на High Five в самия център на града прави крафт картата на София още по-наситена: наоколо са Crafter, Dissident, Nosferatu. "Крафт обществото е изключително сплотено, не сме срещнали лошо отношение от никого. В момента не виждам таван на развитието ни - да, ковид ограниченията върнаха всички с няколко стъпки назад, но България би трябвало да има голям стимул за растеж на пазара, особено като погледнем по-развитите крафт дестинации като Сърбия и Румъния."

Той е изключително вдъхновен и от типа хора, които ги посещават. Историите вече са много, въпреки че пространството е за не повече от десетина души вътре и още толкова отвън. Близостта до основните улици на центъра и туристическия поток води и много чужденци в High Five. Произходът на братята поставя и разговорите в бара в по-особен контекст. Денис ентусиазирано разказва за клиентите от Русия, Беларус и Казахстан, които преминаха през своите протестни вълни през 2020-2021 г., наскоро е имало и украинци от Буча, един от първите разрушени от руската армия градове, които показаха на света размерите на трагедията. "Стараем се да помогнем по какъвто начин можем, в нашия случай това е някакъв вид психологическа подкрепа. Радвам се, че независимо откъде хората идват, те схващат по-голямата картина на нещата."

Англичаните, шведите и холандците също често минават през бара, което го кара да мисли, че дори едно малко пространство може да има голяма роля в ежедневието на хората. "Постепенно осъзнаваш, че да имаш място в центъра на този град допринася към социалния живот в него, как хората го осмислят. Ставаш нещо като агент по социализиране." Скоро му предстои да посрещне на летището чужденец, който след първата си вечер в бара е решил да се върне в София отново и този път да остане за дълго - и ето, това се случило.

Ако решите да оставите бакшиш, това ще помогне за осъществяването на още една мечта на братята: да видят на живо рапъра Кендрик Ламар. "Предишната касичка събра достатъчно пари, за да отидем на концерт на Red Hot Chili Peppers - получи се!", казва Денис, който има и музикален проект под псевдонима Ёж.

Колкото до самия бар, той предлага 12 крана с наливни предложения, широк избор на бутилирана бира, разядки и може би най-отличителното в менюто - коктейли с бира, плод на ентусиазма на Денис да експериментира с различни рецепти през последната година.

High Five Taproom се намира на ул. "Христо Белчев" 29 Б.

Pivoteka Craft Beer Shop

Навярно всички, които преминават често през улица "Любен Каравелов", са забелязали промяната: тежкият цигарен дим около някогашното "Еврофутбол" кафене се е разсеял, а на ъгъла с "Хан Крум" се е появила Pivoteka Craft Beer Shop.

Мястото, което съчетава богат магазин с ограничено пространство за сядане, отбелязва ново начало за "Пивотека", доскоро само онлайн магазин за крафт бира. Близо десет години след началото му той изведнъж се сдоби с две физически продължения - в София и в Банско.

"Животът понякога поднася парчета от пъзела и е интересно как те внезапно се подреждат", казва сегашната собственичка на бранда Гергана Друмева. Логото остава непроменено и отдава почит на хората, които първи популяризираха проекта и са изобразени на него - Деян Христакиев и Кристиан Радев. През 2020 г., малко преди първия локдаун, тя започва активно да помага с дистрибуцията на бирите, а след като двамата се оттеглят, тя застава на кормилото на "Пивотека".

За нея това е както професионална, така и житейска промяна - преди това работи в транспортния бранш и сега говори с ентусиазма на човек, който е най-сетне отдаден на това, което знае най-добре, и няма търпение да реализира потенциала си стопроцентово. Биреното ѝ "образование" започва покрай създаването на първия крафт бирен бар у нас Kanaal, а не след дълго от чест посетител тя започва да помага на местни брандове в развитието и дистрибуцията им. С "Пивотека" тя прилага всичко научено до момента.

"При нас има бири за всеки вкус, всеки джоб. Идват хора, които много добре знаят какво търсят, и такива, които нямат понятие, но са склонни да питат и слушат." Според Гергана се скъсява все повече дистанцията между запознатия бирен ентусиаст и клиента, който не е свикнал на по-нетрадиционни вкусове - резултат от това, че през последните години са се появили и български крафт бири, които са по-близки до масовия вкус и правят някакъв мост между публиките.

За нея всяка бира е и история, която си заслужава да бъде разказана (нещо, което личи в описанията на марките и стиловете на сайта на "Пивотека"). "Нашата идея винаги е била да учим и запознаваме; да показваме, че има ново и различно, да могат хората да разпознават качественото. Всяка бутилка и кенче е обгрижвано от нас. Проучваме от това как съответният бранд се е наложил, през съдържанието до дизайн характеристиките."

При положение че интересът към крафт бирите изисква определен финансов стандарт, вижда ли тя реална възможност пазарът да се разшири? "Има много поле за развитие. Засега крафт бирите заемат по-малко и от процент от общото потребление, но достъпът е съвсем различен в сравнение с преди няколко години. Например, вече все повече популярни ресторанти имат крафт бира в менюто." От друга страна, тя е на мнение, че самата сфера не трябва да се масовизира прекалено и най-важното остават постоянните клиенти и партньорство. "Все пак малкият мащаб дава свободата да твориш."

Прави ѝ впечатление, че наред с по-отличителни групи от познавачи има все повече жени и все по-малко бирата изглежда като "мъжка" напитка. "Изключително популярни са и киселите вкусове, и то във всякакви вариации - нещо, което искрено ме изненада."

Мястото ще развие повече събития в близко бъдеще, най-вече т.нар. tap takeover, когато от по-голямата част от крановете ще се лее определена селектирана бира за определен период. Между 15 и 22 септември ще има два taptakeover-а: с шведската Malmö Brewing и чешката Sibeeria.

В "Пивотека" има шест крана, като може да бъде намерена собствената бира на бранда - "Хала", както и няколко марки, на които те са единствен партньор в България - например испанската Gross. Почти по едно и също време с мястото в София "Пивотека" стъпва и в Банско, в партньорство с англичаните Карен и Мик Левер.

Pivoteka Craft Beer Shop се намира на ул. "Любен Каравелов" 53 в София и се представя още като Pivoteka Craft Beer Mountain Base на ул. "Цар Симеон" 59 в Банско. Повече на https://pivoteka.bg.

Cohones Bar

Между High Five и Pivoteka Craft Beer Shop е и барът на българската крафт бира и пивоварна Cohones.

Той отвори през юни, а на този адрес в продължение на години беше Soho, място, което екипът на Cohones посещава често и съответно поема ремонта и концепцията с нужното внимание. (Може да се каже, че премиерата е била ударна: броени дни след нея във фасадата на бара катастрофира Tesla на пиян шофьор, поредният случай на безотговорно шофиране, който привлече широко медийно внимание.)

Новото начинание е и доказателство за поетапното развитие на Cohones. Основателят Михаил Дурчев, запалил се по крафт бирите, докато следва право в Германия, и до неотдавна работил в маркетинг сферата, започва да вари в напълно домашни условия. След години на опити идва решението да започне собствена марка, която да произвежда в своя пивоварна и така въпреки всички организационни трудности бирата му да бъде изцяло местен продукт.

Пивоварната отваря врати преди пет години, а Cohones се появява по магазините преди три и бързо намира добър отклик, най-вече заради смелите експерименти в рецептите (сред тях са например лютата им бира, в колаборация с Chili Hills). Според наблюденията на Дурчев бирата им привлича "хора между 35 и 50 години с добри доходи". Вероятно и политически ангажирани - в началото на март, малко след началото на войната в Украйна, Cohones пуснаха и благотворителни хиляда бутилки с жълто-синия флаг.

В началото на 2021 г. започват по-конкретни планове около физическо място, което да представя марката, и изчакване кога здравните мерки ще позволят това. "Въпреки ковид кризата крафт пивоварството остана развиващ се сектор у нас", казва Дурчев.

Барът разполага с външна част, селекция от бутилираната бира на пивоварната, както и шест крана: пет отделени на различните стилове бира, които Cohones варят, и един, който всеки месец ще представя друг български крафт (например по-рано през лятото те представиха Unsainted на Metalhead Brewery - saison с лайка, мента, мед и мурсалски чай). Сред новите видове, които ще излязат под знака на Cohones, са Fruited DDH NEIPA, създадена заедно с полската пивоварна Pinta и Imperial Milk Stout Black to the Bones 3, най-силният стаут, варен у нас (цели 14%).

"Но няма да сме просто бирен бар", обещава Дурчев. Тук също така ще намерите среден и висок клас алкохол (уиски, джин, вино), в близко бъдеще ще бъде обособена и кухня. Специфично за Cohones ще бъде и по-разнообразната селекция на безалкохолни бири и напитки, с което барът се включва към кампанията "Не карай пил" - препратка към описания в началото инцидент, пред който екипът се изправи при първите дни на отварянето си. Ще се запази и част от профила на предишното заведение: с времето ще се развие и пълноценна културна програма с жива музика, партита, изложби и прожекции.

Cohones Bar се намира на ул. "Хан Крум" 30.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nuevitas avatar :-P
    nuevitas
    • + 1

    Пивотека е ТОП място, имат супер интересни бири

    Нередност?
Нов коментар