🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гид | Кефалония: море и вино

Освен плажове, йонийският остров има и перфектни винарни. Ето къде и защо да се отбием

"Щабквартирата" на емблематичното за Кефалония бяло вино от сорта робола: в дегустационната на винения кооператив Orealos Gaea.
"Щабквартирата" на емблематичното за Кефалония бяло вино от сорта робола: в дегустационната на винения кооператив Orealos Gaea.
"Щабквартирата" на емблематичното за Кефалония бяло вино от сорта робола: в дегустационната на винения кооператив Orealos Gaea.    ©  Shutterstock
"Щабквартирата" на емблематичното за Кефалония бяло вино от сорта робола: в дегустационната на винения кооператив Orealos Gaea.    ©  Shutterstock

Онази порода хора, които цяла година мечтаят за най-сините води, но не могат да удържат и страстта си към винения туризъм, знаят колко трудно понякога е решението за лятната ваканция. Малко са местата, които предлагат и хубаво вино, и пълноценно морско изживяване. Човек обикновено трябва да избира. Но не и на Кефалония.

Винената страна на йонийския остров не е толкова популярна като перфектните му плажове и красива природа, но заедно със Санторини и Крит, Кефалония е сред най-развитите островни винени дестинации на Гърция. Този остров има и няколко важни предимства. Първо, той е много по-достъпен от снобския Санторини, а вината му са на много добри цени спрямо качеството. Второ, макар да не е малък, Кефалония не и така голям като Крит и туристите могат да опознаят добре винената му страна, без да жертват от времето за плаж. И трето, той е на 750 км от София и до него удобно се пътува с кола. А това означава, че в багажника все ще се намери място за кашонче вино. Или три.

Лицето на Кефалония е бялото, свежо, деликатно вино от сорта робола, което перфектно се съчетава и с морски продукти. Тайната му е свързана с планината Енос, по чиито склонове са накацали лозята. Там горе нощите са по-прохладни, вятърът носи солени нотки и проветрява лозите, които черпят очарователната си минералност от трудния каменист, варовиков терен. Тази комбинация прави робола толкова атрактивна. Но сортът, който се смята за един от най-добрите гръцки сортове въобще, има потенциал за много повече от просто приятни вина - от него се правят и изключителни вина, сложни и комплексни. Особено ако са от стари лозя, каквито на острова има в изобилие.

Робола е емблемата, макар тук важен да е и червеният мавродафни, както и силно ароматният мускат от Кефалония, от който се правят и естествено сладки вина. Но погледите все повече са насочени и към няколко редки местни бели сорта - востилиди, закинтино и чауши, които по-млади кефалонийски винари превръщат в интересни натурални, оранжеви, отлежавали в амфори или нефилтрирани вина. Те са и модерното лице на местното производство.

Днес натуралните вина са горещ световен тренд, а Кефалония лесно се вписва в него - тук традиционно виното се прави с минимална намеса, а лозарството е органично и биодинамично. Незамъглено от пестициди и химични добавки, виното показва най-истинския и чист характер на сорта и на тероара. Усещането е пристрастяващо.

Ето и един кратък пътеводител из добрите изби на Кефалония, които посрещат туристи. Препоръчително е няколко дни преди визитата да се направи резервация, тъй като в сезона те са доста натоварени.

Orealos Gaea - виненият кооператив на Кефалония

В България кооператив още е мръсна дума, но в много страни тази форма на сътрудничество е силно ефективна за винарите - включително на Йонийския остров. Orealos Gaea е най-голямата винарна на Кафалония и обединява над 300 собственици на лозя с робола. Тя се грижи и за промоцията и популяризирането на сорта.

Избата до село Валсамата в подножието на планината има красива, прохладна дегустационна зала и е чудесна първа спирка, където човек да се запознае с местното винопроизводство като цяло и с различните лица на робола. Сред най-впечатляващите вина са San Gerassimo - робола от лозя с надморска височина от 800 м, Truth - робола с минимална намеса и от стари биологично гледани лозя, както и Robola Barrel, отлежавало в стари дъбови бъчви. В магазина на избата има и други продукти от членове на кооператива - зехтин, мед или ципуро от робола.

Sclavos

За почитателите на натуралните вина "Склавос" е голямо име. Това е една от едва четирите гръцки изби със сертификат за биодинамично производство (в България няма нито една), но по-важно от логото е съдържанието на бутилките. Вината на Владис Склавос са занаятчийски, експериментаторски и наистина впечатляващи - с тях дори незапознатите с натуралните вина могат лесно да усетят същността на концепцията - вина, от които нищо не е отнето и към които нищо не е добавено.

"Визитката" на Sclavos е роболата Vino di Sasso - "вино от камък", референция към варовиковите почви, на които растат лозите. Но избата е като пещерата на съкровищата - тук има оранжево закинтино от 75-годишни лозя, востилиди от почти вековни лозя, блендове от червено и бяло вино и още много.

Haritatos

Недалеч от Склавос е малката изба Haritatos, една от най-старите на острова, собственост на заможна местна фамилия с интересна вековна история. Вината на Haritatos са много експресивни и ароматни. Тук отглеждат гроздето на принципите на регенеративното земеделие - измежду лозичките свободно се разхождат кокошки и пуйки, растат и други култури, от които лозите извличат естествени ползи.

Визитата си струва и заради самото имение във венециански стил. То е едно от единиците, оцелели след унищожителното земетресение от 1953 г, което буквално изравнява острова със земята. Това е едновременно изба, дом, лабиринт от градини, пълни с истории, кучета, котки, стари декорации, а също и музей - на семейната история и тази на острова, които младата уайнмейкърка на винарната разказва увлекателно.

Gentilini

Gentilini е близо от столицата Агростоли и до по-натоварените курорти в южната част на острова и е популярна винена отбивка. Семейната бутикова изба е фокусирана върху малки партиди с изключително качество. Това е мястото, където почитателите на робола могат да опитат различни експресии на сорта и да се убедят на какво е способен. Сред впечатляващите примери е Wild Paths Robola е и най-високо оценявания някога представител на сорта с 94 точки от престижния конкурс на Decanter.

Избата посреща гости в изнесена дегустационна на открито в градината си, а по желание във визитата може да се включи и обиколка из винарната и лозята.

Sarris

Любовта към виното на Панос Сарис не е от вчера. Той е работил като сомелиер в ресторанти в Атина, преди да се върне в Кефалония и да отвори собствена таверна до живописния плаж Авитос в южната част на острова. Първо започва да прави зехтин - основно за нуждите на ресторанта. Винарната стартира през 2016 г с едно малко лозе и няколко бъчви, но тя бързо става една от най-уважаваните в Кефалония и е забелязана и извън острова. Панос е от поколението млади винари, които възраждат местните сортове и се фокусират върху добрите практики в земеделието и щадящия подход във винарната. Всички негови вина без сулфити, без добавки и със спонтанна ферментация.

Роболата от стари лозя на Сарис е неповторима. Той работи с 60-годишни неприсадени лозя (т.е с оригинални корени отпреди филоксерата). На интерес от атински и солунски ресторанти и специализирани магазини се радват и натуралното V for Vostilidi и оранжевото вино от редкия сорт чауши.

Petrakopoulos

В най-югоизточния край на Кефалония, в село Тирамонас, е и изба "Петракопулос", наследник на дълга местна винена традиция. Тази много малка и бутикова изба с лозя отпреди филоксерата слага изключителен акцент върху качеството. Впечатляващата гама от три роболи, две мавродафни и три вида закинтино показват пълния набор от аромати и текстури, които тези сортове могат да създадат.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • + 1

    В началото прочетох Калифорния и се учудих, че ни пращат чак там.

    Нередност?
Нов коментар