Ново място | Retro Gaming Bar

Ново място | Retro Gaming Bar
Ново място | Retro Gaming Bar
   ©  Йордан Марков
   ©  Йордан Марков

На откриването на новия Retro Gaming Bar опашката се точи по стълбищата на старата къща на ул. "Цар Самуил". Любопитните не са само израснали през 80-те и 90-те фенове на Sonic или Super Mario, но и техните деца, тийнейджъри, а също и 20-годишни, привлечени от тенденцията на връщане към тези десетилетия. Още с влизането ви посреща светеща витрина с колекция от над 400 автентични игри за Megadrive, както и всякакви други конзоли и две високи маси, приканващи веднага да изпробвате уменията си от детството.

По бара се гонят елементи от Pac-man, по стените виждаме симпатичния син таралеж Sonic, а помещението е разделено от светещ портал именно от неговия свят. Единадесет масички с удобни фотьойли, в които има вградени екрани и контролери (джойстик), за да могат посетителите да играят по двойки. Оставено е място за чаши, а масите са така направени, че дори да си разлеете бирата върху играта, тя няма как да се развали.

"Започнах да колекционирам видеоигри много преди да стане модерно, преди 20 години", казва създателят на Retro Gaming Bar Мирослав Костов, който е на 35 години и идва от IT сектора. Поколението Z жадно търсят всичко, свързано с 80-те и 90-те, всичко аналогово и цветно - има стремглав интерес към скейтбордовете, полароидите, уокмените и дори към музиката от този период. Както стана видно със сериала Stranger Things, който изстреля позабравената Кейт Буш към върха на музикалните класации.

"Разбирам ги, в момента компютърните игри са скучни и еднотипни и са по-скоро индустрия, отколкото субкултура, докато старите видеоигри бяха цветни, експериментарторски и разнообразни", казва Мирослав Костов.

Веднъж петгодишният му син го разпитва за неговата колекция и докато му я показва, осъзнава, че това е начинът поколенията да се сближат. "Споделянето на Sonic 2 с моя син беше ключов момент в идеята ми да отворя бара", казва Мирослав. И допълва, че радостта и интереса в очите на малкия, когато мине първото ниво, го провокират да преживее детските си моменти наново - "тази невероятна емоция ме тласна към решението да я споделя с другите".

Мястото е планирано така, че геймингът да се превърне в повод за социализиране - както едно време в компютърните клубове двама души играеха Diablo, а другите гледаха и обсъждаха, да извади хората от стаята им и геймърството да се превърне от символ на изолация в обратното - повод за среща с приятели. Все пак, ако има посетители, за които е важно да играят на спокойствие, предвидени са и сепарета, почти напълно отделени от основното помещение. За всички, които са попаднали там с компанията, но предпочитат други забавления, има и билярдна маса и дартс.

В момента се предлагат стандартните напитки, които бихте открили във всеки бар, но има и по-специални крафт джинове, които са кръстени health potion и mana potion като в игрите от едно време. Те ще бъдат включени в геймърски коктейли. Ще се провеждат и турнири по Mortal Kombat, така наречените "спийдрън" на Super Mariо, както и много модерните напоследък състезания с Tetris на NES. Очакват се тематични партита със супергерои като Спайдърмен и костенурките нинджа.

Адрес: ул. "Цар Самуил" 50В, работно време: всеки ден от 16 до 22 ч.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар