🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Звездни рейнджъри

Нов филм за обсерваторията "Рожен", звездите и телескопите

кадър от филма "Поглед към звездите"

"Телескопите са своеобразни машини на времето, а ние, астрономите, сме ловци на светлина." Това са думи от новия документален филм "Поглед към звездите" на режисьорката Христина Вардева. Тя учи кино и режисура в Германия и когато се връща 2013 г. в България, разбира за проблемите на Националната астрономическа обсерваторията "Рожен" и как е заплашена от затваряне. Естествената й реакция е да отиде на място, да се запознае с учените, които работят там, и да разкаже за тях във филм.

"Исках да се виждат не само техниката и науката, но и човешкия аспект, за да осъзнаят най-вече хората колко е ценна обсерваторията. Надявам се всеки зрител да си направи сам заключението има ли смисъл тя да бъде поддържана", казва Христина.

Тогава, през 2013 г., учените успяват да съберат дарения, за да се плати токът, но същият проблем се появява всяка година – електроенергията е нужна за постоянното охлаждане на 80-тонния телескоп, който до появата на наскоро монтирания подобен в Гърция е най-големият в Югоизточна Европа.

Държавният бюджет, отреден на обсерваторията, не успява да покрие тези разходи. "Проблемът е, че липсва устойчиво и дълготрайно разрешение на въпроса", казва Христина. Идеята й е чрез филма "Рожен" да добие популярност и българското общество да се замисли как може да се намери решение, а не да се търси спасение от година за година. Все пак младата режисьорка държи да покаже по човешки и позитивен начин връзката на хората със звездите, а не да акцентира върху несгодите.

"На преден план са учените от различни поколения. Започвам с Пенчо Маришки, който е посветил живота си на обсерваторията – оптикът, който познава и се грижи за телескопите като негови собствени деца." Той самият води филма, няма диктор както в повечето документални филми. "Концепция, която малко се ползва по принцип – реалните хора разказват историите си", казва Христина.

Другото, на което залага, е разнообразието – астрономи от различни поколения, които често имат и различна концепция как трябват да се случват и развиват нещата. "Там работят хора, които са помагали за изграждането на НАО "Рожен" и са сбъдвали детската си мечта.

Тук са и младите 30-годишни, които въпреки изключително ниската заплата са избрали да развиват кариерата си именно там. Те са като войници на няколко фронта – работят и по европейски проекти, с които се опитват да докарват допълнителни приходи за обсерваторията." Честа гледка са и цели класове от деца, които отиват на обучителни лагери за седмица и повече.

Интересът на децата към тази професия е огромен, но същевременно латентен – отчасти и заради липсата на държавна политика, която да подпомага съоръженията и развитието на науката в тази област.

Първоначално филмът е планиран да е пълнометражен, но поради малкото средства се ограничава до 21 минути. "Търсих финансиране по всякакви възможни начини – crowdfunding, програми за подпомагане на киното и накрая, след спечелване на малко средства от Министерството на културата, с лични пари и с безвъзмезден труд от страна на оператори и монтажисти нещата се случиха." Успяват да го довършат за година и половина въпреки предизвикателствата по време на снимките.

Налага се да се съобразяват с графика на астрономите, а той е много тежък. "Не може да си снимаш, когато си искаш, изискват се разрешения за специален достъп." Другият проблем, пред който се изправят, е мракът. "Астрономите работят на тъмно, а ние, кинематографите – със светлина. Трудно ги убеждавахме да пуснем поне малко светлина за кадрите. Решението беше в триковете – в показването на детайли." Филмът разказва нагледно как астрономите ловят светлината и как гледат в миналото – галактики, които вече не съществуват.

"Изключително благодарна съм на Емилиян Гацов, който създаде музика специално за филма, както и на операторите Момчил Александров, Светлин Йорданов, Бисер Джонев, които дариха от собственото си време за каузата." И двете прожекции на предпремиерата на "Поглед към звездите", която се състоя на 10 март, са препълнени. "Въобще не очаквах такъв интерес, защото нито имам кампания за популяризиране, нито пиари, които да извършват специална комуникация. Очевидно хората са жадни да научат повече за обсерваторията."

Премиерата на "Поглед към звездите" е в Българската академия на науките в средата на април. Точната дата ще бъде оповестена допълнително в страницата на филма във Facebook: pogledkamzvezdite.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vaskoangelov avatar :-|
    vaskoangelov
    • + 3

    Рожен трябва да живее!

    Нередност?
Нов коментар