🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: корейско кино, да бъдеш Алберт Айнщайн, джаз, за животните с музика

Подбрани събития за свободното време

10.06

Шаро фест. Орлин Павлов, P.I.F., "Керана и космонавтите", Rewind, Cool Den - Филип Аврамов и "Бог рок" се събират на обща сцена за концерт-кулминация в благотворително събитие на организацията "Шаро - подай лапа на изоставените". То има за цел да събере средства за изграждане на ново убежище по европейски стандарти за бездомните животни. Следобедната му програма започва със забавления за най-малките - рисуване и оцветяване, запознаване с малки кученца и снимки с тях, фокуси, игри, награди и изненади. В 17.30 ч. следват демонстрация по послушание и атрактивни номера, представени от Дария Иванцова и нейните невероятно талантливи и специално обучени кучета, забавни игри за по-големите, като за всички победители ще има награди. "Арена София", 16.30 ч., вход: от сърце, на входовете, както и на терена, ще има кутии за дарения.

10 и 11.06

Седмица на Корея. Посолството на Република Корея в България кани пловдивчани на безплатни прожекции на две корейски филмови заглавия. В петък е "Бягство от Могадишу" (18:30 ч.) - въздействащ трилър, базиран на действителни събития от 1991 г., чието действие се развива в Могадишу, столицата на Сомалия, която по това време е в гражданска война. В събота прожекцията е на "Забранена мечта" (15:30 ч.), историческа драма, базирана на истински личности от времето на династия Чосон. Прожекциите са придружени от фотоизложба, представяща корейската традиционна архитектура.

Пловдив, Lukcy, Дома на киното, вход свободен, филмите са със субтитри на български език

10.06

Креативно приключение. Как да се превърнеш в Айнщайн за един час? Спектакъл-предизвикателството, което ни провокира да потърсим тайните на креативността на Алберт Айнщайн - геният, творил в науката, чиито принципи могат да бъдат приложени във всички сфери на човешката дейност. Авторът на текста, режисьор и изпълнител Димитър Узунов заедно с екипа на спектакъла имат амбициозната задача да превърнат всеки един от публиката в експерт по креативност за час.

Сцена "Дерида", 19:30 ч., Билети: 12/ 15 лв. от системата на EpayGO или касите на EasyPay

10 и 11.06

Джаз форум Стара Загора. Специално за десетия си рожден ден Международният джазов фестивал посреща унгарския оркестър Modern Art Orchestra, основан, ръководен и дирижиран от световноизвестния тромпетист, композитор и аранжор Корнел Фекете-Ковач. От българска страна ще слушаме Милица Гладнишка и Военен бигбенд Стара Загора, тромпетиста Михаил Йосифов, както и старозагорски джаз музиканти. А за най-малките е матинето "Джаз за деца".

Стара Загора, Античен комплекс "Августа Траяна". Информация на http://jazzforumsz.com и на фейсбук страницата на събитието

11.06

Жените на Пучини. Мултимедиен концерт - разказ за жените в живота на великия композитор, неговите героини и музи - деликатната Мими, жизнерадостната Мюзета, ревнивата Тоска, студената Турандот, доверчивата, но горда Бътерфлай. В програмата са включени арии и ансамбли от опери на Пучини с участието на Габриела Георгиева, Йоана Железчева, Илина Михайлова, Ирина Жекова, Рейналдо Дроз, Валерий Георгиев, Пламен Димитров, Оркестър на Държавна опера Варна и специалното участие на Доната д'Аннуцио Ломбарди, носителка на награда "Пучини" 2019 г. Диригент е Якопо Сипари ди Пескасероли, под режисурата на Сребрина Соколова.

Варна, Летен театър, 21:00 ч., Билети: 25 - 60 лв. от мрежата на Eventim и от касите на ФКЦ и онлайн

11 и 12.06

Национален балет на Грузия "Сухишвили". Световната сензация идва на турне в България със специална юбилейна програма по случай 75-годишнината от създаването й. Двучасовата програма с най-зрелищните и емблематични танци, създадени през всичките тези години.

11 юни, Пловдив, комплекс С.И.Л.А., 19:00 ч., 12 юни, НДК, 19:00 ч.

до 12.06

New Stages Southeast. Второто международно издание на фестивала за нова драматургия ще представи серия от сценични четения и пърформанси на пет различни локации - текстове от обещаващите имена в немската драматургия Мария Милисавлевич, която ще проведе тридневен уъркшоп с драматурзи, творба на един от най-популярните млади немскоезични драматурзи - Томас Кьок (Австрия), чиято пиеса "И всички животни крещят" ще бъде представена като сценично четене с режисьор Василена Радева, "Вакуум" на Ася Кръсманович (Босна), "Без мен" на Стефан Иванов и др.

Вижте всички локации и цялата програма на https://www.goethe.de/ins/bg/bg/

13.06

Смей се с GLAS. Първото по рода си ЛГБТИ стендъп комедийно шоу, част от програмата на "София прайд", събира четирима цветни и популярни представители на общността, които ще се качат на една сцена, за да разкажат личните си истории. Това са Галя Петкова - сериен предприемач, предимно в развлекателната индустрия, която се определя като "естествен ходещ стендъп"; Живко Станев, певец, завършил в Лондон, който от 17 години се занимава с дублаж на филми; графичната дизайнерка Петя Савова, популярна със смелите си работи, изпълнени със смисъл, естетика и професионализъм; Драго Баго, бракоразводен адвокат с повече от десетгодишен стаж. Режисьор на събитието е Стоян Радев. Част от приходите на събитието ще подпомогнат хората в нужда от украинската ЛГБТИ организация "Киев прайд".

Клуб Carrousel, 20:00 ч. Билети: 20 лв. от мрежата на EpayGo

13.06

Chrystabell. Певицата, наричана музата на режисьора Дейвид Линч, влязла в образа на агент Тами Престън от "Туин пийкс идва за трети път в София по покана на "Аларма Пънк Джаз" - сега за да представи новия си албум Midnight Star. На сцената тя ще е с обновенa конфигурация на групата, а специалните гости, които ще открият вечерта с половинчасов сет, са Dead Man's Hat.

Sofia Live Club, билети: 30 лв. в мрежата на EpayGo и на място

.

до 14.06

I'mpro Fest. Първото издание на фестивала на импровизационния театър обединява шест импро групи в мащабна програма с много събития. Групите са "Хахаха Импро", "Шизи Импро театър", "Битър енд Суит", "Както Ви Харесва", "Клонираните", "ВиЖна", а пълната програма на събитието включва музикални събития, уъркшопи и много импровизирани, но запомнящи се пърформанси. На две локации - в "Топлоцентрала" и "Бар Синтезис". Програмата е на www.impro.multicult.org . Билети: 30 лв. от мрежата на Eventim

14.06

Fuckup Nights Sofia vol.30. На новото издание на събитието, на което се говори открито за грешките, провалите си и уроците, научени от тях, преживяваме историите на Георги Ненов, създател на подкаст "Свръхчовекът с Георги Ненов"; Олга Василевска - трето поколение спедитор, развиваща "Нов Човек", подкаст за промените в живота ни и "Хубава работа", радио рубрика за динамичното ежедневие на съвременния българин; Росен Рашков - мечтател и пътешественик, който един ден напуска корпоративния свят, за да се отдаде на призванието си - развитие на ръководители и екипи; Саввас Кесаноглу, роден Германия и израснал в Гърция, а от 2010 г. живеещ в България бизнес предприемач.

"Кино Кабана", 19:30 ч. Билети: 18 лв. от мрежата на EpayGo

15 и 16.06

Театроскоп. Световноизвестният куклен спектакъл Caja Lambe Lambe, или театър в кутия - форма на куклено изкуство е популярна в страните от Латинска Америка, най-често срещана в улично изкуство и фестивални представления, гостува в София. Това е импресия, театрална ситуация или история представена в малка сценична кутия с малки кукли и предмети, съпроводени от музика, осветление и други сценични ефекти. Представлението се играе в рамките на 3 до 5 минути насаме само за един гост.

Гранд Хотел София, градината на Grand Cafe, 17:00 - 18:00 ч., направете предварително резервация, единичният билет е само за 1 кутия. В Бургас: 18 - 19 юни

16 - 19.06

SoFest. Тази година фестивалът отпразнува петата си годишнина с 4 фестивални вечери с много концерти и 3 фестивални дни с богата детска програма - представления, музикални, занимателни и образователни ателиета. През трите дни в часовете от 12:00 до 17:00 часа ще се проведе и тематичен SoFest базар с производители от България и Балканите. Откриването е с концерт на музикантите Теодосий Спасов, Хилда Казасян, Миро и Дони. "Кино Кабана", дневната фестивална програма и SoFest базара са с вход свободен, билети за четирите фестивални вечери и детското магично шоу: 35 лв. в мрежата на Eventim и на място, 20:00 ч.

15.06

Соната 57. Преживе композиторът Милчо Левиев прави реверанс към големите в музиката с оригинални аранжименти за глас и камерни инструментални формации върху теми от емблематични произведения на Барток, Шопен, Владигеров, Равел, Вила-Лобос, Чайковски, Равел, Рахманинов. Отделните партии на пиесите в албума - дело на повече от 40 бележити артисти, са "подадени" приживе от Маестрото и са реализирани посмъртно в албума "Соната 57". Слушаме ги в концерт с участието на Антони Дончев - квинтет, Оркестърът на Опера Пловдив, Вики Алмазиду, Теодосий Спасов, гости от Франция, САЩ, Гърция и др. Пловдив, Античен театър, 20:30 ч., билети: 20 - 30 лв. от мрежата на Eventim и касите

16 - 18.06

Балканския винен фестивал. По традиция събитието ще се проведе в специално изграденото винено градче под открито небе, точно пред НДК, като акцент тази година ще бъдат вината розе. В рамките на няколко дни имате възможност да дегустирате хиляди вина от Балканския регион, включително наградените по време на винения конкурс на историческия гръцки остров Саламина и да опитате деликатеси от различни национални кухни. НДК, билети: 17 - 25 лв. от мрежите на EpayGO и Eventim

до 18.06

Пуша Петров и Иван Мудов. Две лица. Съвместната изложба на родената в Румъния и завършила Висшето училище по изкуствата в Лотарингия в Мец, Франция - Пуша Петров и съвременния български артист Иван Мудов, кани публиката да се разходи в пространството на галерия "Структура", за да открие историята на един обект - двустранна врата, видяна през два различни "обектива". Всяка част на вратата е реставрирана поотделно от художниците и след това двете са изложени една до друга, за да дадат представа за подхода на авторите. Всяка страна на вратата има и свой собствен разказ, разказан в историите, написани от двама писатели - румънският писател Андрей Чераску и автор на научна фантастика и българския поет Стефан Иванов. Галерия "Структура"

до 22.06

Греди Асса - Деца на въображението. Новата си изложба с рисунки и живопис художникът определя като своеобразна лична история на изкуството и като стимулирана от текст на френския историк на съвременното изкуство проф. Бертран Тилие, написан въз основа на множеството рисунки, които Асса му показва преди две години. Този текст вдъхновява идеята му прерасна в написване на книга със заглавието на изложбата.

СБХ - зала "Райко Алексиев"