🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Едно ферари в "Делта хил" или какво свързва Слави Трифонов и Орлин Алексиев

Признатото 20-годишно приятелство има бизнес лъч, минаващ през строителната ДЛВ

Слави Трифонов вкара държавата в нова политическа криза
Слави Трифонов вкара държавата в нова политическа криза
Слави Трифонов вкара държавата в нова политическа криза    ©  Юлия Лазарова
Слави Трифонов вкара държавата в нова политическа криза    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Слави Трифонов призна, че от 20 години е приятел с Орлин Алексиев - един от най-доверените хора на Бойко Борисов в Столичната община.
  • Именно Алексиев вероятно дирижира икономическите интереси на партията.
  • Това става чрез хора във властта, свързани с комплекса "Делта хил" и строителната фирма ДЛВ.

"Той е само мой приятел. С него се познаваме от 20 години. Той е един от хората, които дадоха ферарито, което не запали. Една от причините да сме приятели е, че не си говорим за политика." Така Слави Трифонов отговори по време на интервюто си за "Дарик радио" на въпроса дали се познава с Орлин Алексиев - една от фигурите, за които се смята, че стоят зад политическия проект "Има такъв народ", и реално управлява икономическите интереси на партията.

Самият Трифонов за първи път публично не отрича, че познава Алексиев, но казва, че двамата са само приятели от дълги години. И твърди, че не знае с какво се занимава той.

"Приказките на Слави, че не знае с какво се занимава Орлин Алексиев, са приказки от шипковия храст", каза един от напусналите ИТН депутати - Светлин Стоянов. И допълни: "Името Орлин Алексиев е червената линия, която ме накара да напусна "Има такъв народ". Крайно решение взех в неделя след изказването на Трифонов."

Разводът на партията на Слави Трифонов с останалите три партии от управляващата коалиция породи различни предположения за причините, поради които шоуменът реши да изтегли министрите си от властта. Самият той даде две обяснения за крайното си решение - казусът с ветото върху Северна Македония и констатациите му, че "в държавата няма пари".

Неговите съпартийци, които напуснаха парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) обаче, изтъкват други причини. Министърът на спорта Радостин Василев, който подаде оставка от поста след решението на Трифонов, в понеделник обяви, че напуска партията заедно с още петима депутати от ИТН, обяви посочената от него причина за Северна Македония за "абсолютно измислена". Той предположи, че мотивът е друг и той е свързан с министерството на регионалното развитие (МРРБ), което се оглавяваше също от министър на ИТН - Гроздан Караджов.

"Причината е, че не могат да бъдат реализирани финансови интереси, свързани с МРРБ. Тошко Йорданов да каже дали са получавали финансови облаги от структури, които са обладали регионалното министерство", призова Василев, като спомена името на Орлин Алексиев, който по думите му има интереси в МРРБ.

Друг депутат от ИТН - Георги Георгиев, също напуснал парламентарната група, описа схема, разказана му от строители, според която, за да получат одобрените с решението на парламента средства за ремонт на пътищата, фирмите е трябвало да заделят по 5% за първото плащане. А пък за обществените поръчки за същото даде за пример друга схема, според която, за да получат тези поръчки, собствениците на фирми "се срещат с хора в комплекса "Делта хил" (край София - бел. авт.), където им казват условията, след което се срещат с Алексиев и той от своя страна предава на Караджов имената на правилните фирми", разказа Георгиев.

Имотното състояние на Слави Трифонов е тайна, защото той отказва да подава декларация за имуществото си пред КПКОНПИ, въпреки че като лидер на ИТН е задължен по закон да го прави.

Кой е Орлин Алексиев

Орлин Алексиев беше три мандата общински съветник от ГЕРБ и председател на ключовата бюджетна комисия в СОС, която разпределя и управлява бюджета на общината. Към оня момент той беше над 1 млрд. лв. Като такъв имаше и голяма власт върху общинските съветници от ГЕРБ. Считаше се и за близък до бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. На последните местни избори през 2019 г. обаче се отказа да се кандидатира отново за общински съветник. Според депутати от ГЕРБ - заради обтегнатите си отношения със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Нещо повече - тогава от партията на Борисов твърдяха, че това е било едно от условията на Фандъкова, за да се кандидатира отново за поста.

През 2017 г. името на Алексиев се свързваше с намерението да се създаде нов десен проект на мястото на разпадналия се Реформаторски блок под егидата на Гроздан Караджов, който беше депутат от квотата на гражданския съвет на блока. Тогава Караджов се опитваше да събере представители на десни формации, като според участници в няколкото безуспешни срещи те са били финансирани от Алексиев. Идеята тогава се провали, защото лидерите на част от десните партии заподозряха, че целта е да се създаде проект, който да бъде патерица на ГЕРБ след парламентарните избори през 2017 г.

След това политическите амбиции на Алексиев започнаха да се свързват с формацията на Слави Трифонов. Близки до неуспелия кандидат за кмет на София Мая Манолова твърдяха преди три години, че срещу подкрепа за кандидатурата й Трифонов е поискал той да предложи кандидатите за общински съветници в листата й, но съмненията бяха, че в голямата си част те ще бъдат посочени реално от Алексиев. Манолова обаче отказала. Тези слухове тогава не се потвърдиха, но е факт, че Манолова не получи подкрепата на Трифонов за кметските избори, както и това, че тя не се яви на вота със своя листа за общински съветници.

"Капитал" опита да се свърже с Орлин Алексиев, но нито един от телефоните му не отговаряше. Но още през далечната 2005 г. в интервю за "Капитал" той е заявил: "Много ни е вързана политиката с бизнеса".

Кой държи "Делта хил"

Освен приятели обаче Трифонов и Алексиев са и съседи в жилищния комплекс "Делта хил", в пернишкото с. Кладница. Един от инвеститорите в селището с луксозни къщи - Станислав Любомиров от Перник, също е близък приятел на Трифонов, с когото е имал и бизнес отношения. До 2016 г. според Търговския регистър Слави Трифонов е бил управител и собственик чрез фирмата си "Седем осми" на дружеството "Портос С 2016", в което са апортирани поземлени имоти в с. Кладница, когато е прехвърлил дружеството на фирмата на Станислав Любомиров "Инмат" ЕООД. След това тези терени заедно с други на обща стойност малко над 1.6 млн. лв. са включени в капитала на дружеството "Делта хил" ООД (към момента дружеството няма обороти и има сравнително малко активи). В него Любомиров държи над 66% от собствеността лично и чрез фирмата "Хилс инвестмънт" АД, чийто действителен собственик доскоро беше лично той.

Буквално преди дни обаче е вписана промяна в собствеността на "Хилс инвестмънт" и вече едноличен собственик е Красимир Георгиев, известен като собственика на "Син сити", както и на хотелите "Централ" и "Форум". В борда на няколко негови компании, като "Томка" например, включително вече и на "Хилс инвестмънт", влиза Деница Ненова Славова. Тя е била управител на компанията "Бибосс2", в която до 2016 г. съдружник с 20% дял е Орлин Алексиев.

Освен това една от основните му фирми, която се занимава с транспорт и строителство - ДЛВ ЕООД, е заложен кредитор на "Делта хил". Фирмата е основана от бащата на Станислав Любомиров - Добри Владимиров, който е член на сдружението "Съюз за Перник". Чрез него основателят му - пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, известен с близките си отношения с бившия президент Георги Първанов и бившия премиер Бойко Борисов, участваше в местната власт в Перник.

Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов отрича да има връзка с "Делта хил" и Алексиев. "Нямам нищо общо с "Делта хил" и Алексиев", заяви той и добави, че няма как бившият общински съветник от ГЕРБ да е диктувал на кои фирми да се дават обществените поръчки, защото по думите му за шестте месеца откакто е министър, "нито една обществена поръчка не е проведена".

"Има пуснати обществени поръчки за новите текущи ремонти и поддържане, нови основни ремонти, ново проектиране, но всичките са в обжалване. Нямаме нищо, което да има спечелено и да кажем тази фирма или онази фирма", каза Караджов.

Има ли кръг "Делта хил"

Каквото и да казва Караджов обаче, хора, свързани с този жилищен комплекс и с фирми на Станислав Любомиров, заемат ключови позиции в ръководеното от него Министерство на регионалното развитие и благоустройството, като буквално са назначени от него. Свързани с "Делта хил" хора има и в бордове на държавни енергийни дружества.

При някои назначения може да става дума дори за конфликт на интереси. Един от директно свързаните със строителната фирма на Любомиров - ДЛВ, е председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Тодор Василев, който е бил финансов мениджър на ДЛВ. Той беше назначен на поста от регионалния министър Гроздан Караджов в края на миналата година. Самата ДЛВ обаче е получавала пари от държавната "Автомагистрали" по скритите договори от инхаус поръчките, които сега станаха една от причините за разрива в коалицията и оттеглянето на ИТН и министъра им Гроздан Караджов.

Самият Тодор Василев стана известен покрай скандала с разтопения асфалт на столичния бул. "Дондуков" през 2020 г., ремонтиран преди това от ДЛВ. Същото се случи и в софийския квартал "Сухата река". Тогава в изявления пред медиите той обясни, че битумът, с който фирмата е запълвала булевардите, се е разтопил заради "високите температури".

Фирмата ДЛВ е печелила сериозни поръчки от Столичната община и притежаваната от нея "Топлофикация - София". Тя имаше рамков договор от 2015 до 2019 г. за поддръжка на пътната настилка в три столични района - "Искър", "Слатина" и "Кремиковци", на стойност близо 4 млн. лв. Фирмата е поддържала същите райони и преди това, но съвместно с благоевградското дружество "Агромах". След 2019 г. договорът с общината е подновен за още четири години за районите "Оборище", "Кремиковци" и "Подуяне", но цената е вече 16.6 млн. лева.

През 2020 г. ДЛВ заедно с "Инжстрой инженеринг" ЕООД са спечелили поръчката на Столичната община за изграждането на булевард от Северната скоростна тангента на София за 20 млн. лв.

За "Топлофикация - София", компанията е работила по редица проекти за ремонт на топлопроводи, доставки на материали и възстановяване на пътища. Общо става дума за няколко милиона лева.

Изпълнявани са още и поръчки на "Софийска вода" - също за милиони, както и на община Перник и местното ВиК.

Но най-интересното е, че "ДЛВ" е и една от най-облагодетелстваните фирми с инхаус договорите за свлачища. От документи, с които "Капитал" разполага се вижда, че тя има 10 договора за над 75.5 млн. лв. Колко от тях са реално изпълнени обаче не е ясно.

След редовните парламентарни избори през април миналата година Тодор Василев влезе в парламента като депутат от Пазарджик. Там той беше поставен на второ място в листата на ИТН. Първоначално Василев беше трети, но след регистрацията на листата в РИК - Пазарджик, от ръководството на формацията я пренаредиха, като Василев беше изтеглен с едно място напред.

С ДЛВ е свързан и зам.-министърът на регионалното развитие Явор Пенчев. Според Търговския регистър той е бил упълномощен от управляващия дружеството да го представлява в качеството на адвокат. Любопитно е, че в ресора на Пенчев като зам.-министър са наблюдението и контролът на АПИ.

С близки отношения с Караджов и Алексиев се свързват и двама от избраните за членове на съвета на директорите на държавното дружество "Автомагистрали" в края на май. За председател на борда беше назначена Людмила Василева. Справка в Търговския регистър показва, че от 2014 до 2018 г. тя е била член на управителния съвет на Общинска банка, като е заела мястото на Радослав Миленков, който тогава оглави Фонда за гарантиране на влоговете.

През 2014 г. изпълнителен директор на банката стана бившият министър на финансите от второто и третото правителство на Бойко Борисов - Владислав Горанов. В продължение на седем години - от 2011 до 2018 г., Алексиев беше представител на Столичната община в общото събрание на Общинска банка и изигра ключова роля при продажбата й през 2018 г. Тогава банката беше приватизирана със средства от "Инса ойл" на Георги Самуилов, но без той реално да придобие контрол върху нея. По тази причина предположенията бяха, че реалният контрол продължава да е във фактори от ГЕРБ и вероятно в някакво съглашателство с Делян Пеевски, който се счита за близък до Самуилов.

След това за кратко Василева е била и в управителния съвет на Инвестбанк. Освен това тя е собственик на фирмата "Ел Ви кансълтинг" за оценка на предприятия и покупко-продажба на недвижими имоти. До март миналата година е била управител на фирмата за консултантски услуги "Йовнов консулт", чийто собственик Иван Йовнов Илиев е нещатен сътрудник по земеделие и правни въпроси на депутата от ГЕРБ Георги Станков.

Директна връзка с "Делта хил" има и Антон Адамов, който през януари беше назначен за член на борда на директорите на "Булгаргаз". До април 2021 г. той е бил в борда на директорите на "Хил инвестмънт". Подобно на директора на АПИ и той размести листата на ИТН на парламентарните избори през април в последния момент, след като тя беше вече внесена в РИК в 24-ти избирателен район в София. Тогава изненадващо името му беше допълнително включено, като беше поставен на трето място в листата. Освен в софийската Адамов беше на второ място и в листата в Кюстендил. Това обаче се оказа недостатъчно, за да влезе в парламента, и се наложи Николай Радулов, който сега напусна парламентарната група на ИТН, да се откаже от мястото си в парламента, за да влезе Адамов.

Всички тези хора засега остават на постовете си, въпреки решението на Слави Трифонов да изтегли министрите си от кабинета. Тази свързаност, естествено, не означава автоматично, че е извършено нещо нередно. Но е създадена опция мрежата "Делта хил" да се ползва.

По темата работиха още Ивайло Станчев и Николай Стоянов

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 12

    Свят му се завива на човек като проследява обвързаностите, които Капитал разкрива! Питахме се кой стои зад Слави, кой му дърпа конците - сега вече е ясно. Това обаче нямаше да го разберем, ако все още властта беше на ГЕРБ. Просто тези 5% отчисления щяха да се споделят или сумата щеше да се увеличи, за да има за чекмеджето.

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    "Делта Хил" го правиха латвийци ..

    Нередност?
  • 3
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 1
    • + 1

    Слави да декларира от къде са му имоти и пари? От две години както се появи благодарение на Ерик Рубин и на Кремъл не подавал декларация. Освен ако не дарение от хора като обитатели на делта Хил.

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6

    Какво свързва културния деец Христо ви Иванов с русенския бизнесмен и най-близък приятел на г-н Божков (както уважително се обръщат към него Киро Петков и Рашков) Пламен Бобоков! Ще има ли статия?

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 7

    Срещите в Делта хил, Пернишка област са една от причините като работен език в ГЕРБ да се утвърди пернишко-костинбродската лингва франка, зарад която модераторът постоянно ме трие. Известни са случаи, в които депутати с източен говор ходят по две години на логопед, за да не се чувстват като чуждо тяло в тази културно-лингвистична среда.

    Нередност?
Нов коментар