🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: от Sofia Live Festival до Kapana Fest, лятно кино, коктейли и джаз

По-интересните събития през уикенда и седмицата

Lola Marsch, които ще участват на Sofia Live Festival

17.06

Outlier Festival. Второто издание на фестивала е създадено от работещия в САЩ музикант и композитор Георги Линев, известен като Kan Wakan. На откритата сцена ще звучат: Babii, George Cosby и Iglooghost от Великобритания, както и самият Kan Wakan.

В "Маймунарника", от 19 ч., вход 35 лв.

17.06

Люто кино на открито. Прожекция на австрийско-американския филм "Люто" на режисьора Хеймо Ага. Лентата разказва за най-лютата чушка в света, колко струва чушката от перуанския сорт "чарапита" и кое люто изкушение събужда сетивата на корейците сутрин. Всеки зрител ще получи и лют сладкиш.

В кинодвора на Културен център G8, от 20 ч., билет 10 лева, включва напитка.

17-19.06

Коктейли на Sofia Finest. Фестивал за коктейли, миксология и храни, които са подходящи за съответните напитки. Организаторите обещават най-добрите бармани и миксолози в страната. Посетителите ще могат да дегустират коктейли и да получат безплатен коктейл, да гледат демонстрации на бармани, да получат съвети за приготвянето на напитките и информация за тенденциите. Ще има и коктейлни сладоледи.

В платформа А6, НДК, от 17 ч., вход 20 лв.

17-19.06

Документална фотография със Стратос Калафатис. Гръцкият фотограф кани всички с интерес към документалната фотография, работният език е английски. Работилницата е част от съпътстващата програма на изложбата "Атон: Цветове на вярата". Участниците ще се запознаят с всички етапи на работа по документален фотографски проект. Стратос живее в Солун и се занимава с фотография през последните три десетилетия, той е готов да сподели опита и творческите си техники.

Във "Фотосинтезис", от 11 ч., такса 200 лв.

17-19.06

SoFest 2022. Събитията започват с куклен спектакъл "Магазин за приказки" от Яна Борисова, следва "Научно шоу" с Явор Денчев, концерти на Жени Кринчева, детски вокални групи "Палавите ноти", " Звездолет", "Мики Маус" и ученици от Национално музикално училище "Любомир Пипков". Паралелно ще се проведе и SoFest базар на български и балкански производители.

В кино Cabana, от 9 до 17 ч., вход свободен

18-19.06

Базар на изкуствата. Очакват се авторски бижута и аксесоари, цветни летни рокли, козметика, етерични масла, детски дрехи и аксесоари, играчки, картички, плетива, мед и фермерски продукти. На място има постоянно и каравани с разнообразна street food, както и открити летен бар и сцена.

В B:EAT, в Борисова градина, над стадион "Юнак"

18.06

Sofia Rap Fest. Фестивал, посветен на хип-хоп музиката, ще се включат алтернативни артисти, рап музиканти и диджеи, ще има мърч зона, брейк танци, графити, татуси. Част от изпълнителите са Homelesz, Keranov & Jay, The crew, Atila, The top stoppers, Badcast. На място ще се предлагат бургери и напитки.

В "Арена София", от 14 до 23 ч., вход 30 лв.

19.06

Един джаз ден. В 15:15 започва работилница по вокална импровизация с Павел Терзийски, следват уроци по суинг танци с Lindy Hop Bulgaria. В 18 ч. стартира концертът "Ах, този суинг" с бигбенда на НМА "Проф. Панчо Владигеров" с диригент Михаил Йосифов и гости Вили Стоянов - тромбон, Иван Йорданов - саксофон, и танцьорите от Lindy Hop Bulgaria.

На лятната естрада в Борисовата градина, от 11 до 21 ч., вход свободен

21-23.06

Кино и работилници за най-малките. От "Срещи на младото европейско кино" тази година са включили програма за деца. На 21 от 11 ч. ще се прожектират поредицата "Къртичето", от 12 ч. следва ателие за основните принципи при движението в киното и снимането на кинолента. В 15 ч. децата ще гледат анимацията "Цветна експлозия". След прожекциите ще се проведе творческо ателие, в което ще експериментират с цветовете. На 23 отново ще има филми от чешката серия "Къртичето".

В Чешкия център, вход свободен, регистрация на: [email protected]

22.06

Скандинавска идилия. Пътешествие от 1800 километра с кола от Осло през Олесунд, до края на Атлантик оушън роуд. Фиорди, планини, снежни върхове, водопади, реки и кристален въздух. Стойко Иванов ще отговори на въпросите как се шофира в страната с най-суровите глоби в Европа, безалкохолна държава ли е Норвегия и възможно ли е да се купи бира от магазин. Както и кой е най красивият фиорд и къде се виждат светлините на Северното сияние?

В Клуб на пътешественика, от 19:30, вход 13 лв., с включена лимонада

23 - 26.06

Sofia Live Festival. Летен градски музикален фестивал, който продължава 4 дни: първите два са в Sofia Live Club, а вторите на "Арена София" (Колодрума). Akua Naru, Children of Zeus, Lola Marsh и най-новото попълнение на прочутия лейбъл Stones Throw - Silas Throw, ще свирят на 25 и 26. Организаторите обещават още Hayes&Y, Dead Man's Hat, Acrillics, Vianne, Молец, Нова Генерация и др.

В Sofia Live Club и на "Арена София" (Колодрума), билет 40 лв. за един ден и 60 лв. за двудневен пас.

23-26.06

Капана фест. Тази година пловдивският фестивал ще се провежда на ново място - мостът над ул. "Гладстон". На сцена "Капана" до античния одеон на Филипопол и ще излязат Lalalar от Турция, Reverie от САЩ, както и българските изпълнители Kan Wakan, Жлъч и Гена и др. В базара ще участват 110 изложители с био- и натурални храни, напитки и козметика, авторски изделия, дрехи, картини, бижута, керамика, винили. Очакват се интересни напитки и множество каравани с разнообразна храна.

В Пловдив, мостът над ул. "Гладстон", от 10 ч.