🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еди Рама прави "Курбан"

Книгата на албанския премиер разказва колко е трудно да си сам срещу всички и поставя въпроса кога ставаш като всички

Издателство: "Колибри"

Преводач: Зоя Костадинова

Цена: 18 лв.

"Беше 2000 г. Тирана нямаше нищо общо с това, което е днес. И не можеше дори да си помислиш, че ще видиш, докато си жив, друга Тирана от това, което бе, един град с излизащи по улиците като провлачени черва тълпи хора, които се движат от всички страни, сякаш са милиони частици от бомбата на бившето комунистическо единствено, избухнала в ръцете на Албания."

С подобни дълги и богати на сравнения изречения премиерът на Албания Еди Рама описва често болезнените промени за Албания и столицата ѝ в биографичната си книга "Курбан", излязла през 2011 г. и отскоро на български език, благодарение на "Колибри".

Времевото разстояние всъщност провокира към различен начин на четене. Книгата е писана, когато Еди Рама е асоцииран с изцяло реформаторски и проевропейски амбиции като кмет на Тирана и по-късно премиер, а у нас излиза в момент, когато репутацията му е значително по-спорна.

Еди Рама е роден през 1964 г. в семейството на популярния в страната скулптор Кристач Рама. Влиятелният статут на семейството му по време на режима на Енвер Ходжа, силните антикомунистически позиции на Рама и фактът, че в крайна сметка е подкрепен от социалистическата партия са сред интересните контрасти в биографията му. Преди да се реализира като художник, той е баскетболна надежда.

След няколко години в Париж, Рама се завръща в страната през 1997 г., точно по време на гражданската война. Преживява физическа атакa, възможно следствие от откритите му позиции. Между 1998 и 2000 г. е министър на спорта, а през 2000 г. печели кметските избори. В ранните му спомени често има комични моменти, като например усилията му да забрани пиенето на алкохол и пушенето в общината.

В следващите години името му се свързва с огромните инфраструктурни промени в столицата, пребоядисаните от художници "шарени блокове", рязко оттласкване от тоталитарното минало. Той остава на поста до 2011 г., когато губи срещу Сали Бериша.

"Курбан", заглавие, с което се намеква за всички жертвоприношения, които Рама прави в името на Албания, е равносметката му за тези над десет години като кмет. В книгата той описва защо не смята политиката за "невъзможно изкуство" въпреки тежкото състояние на държавата, въпреки предупрежденията да не се замесва в политиката и медийните атаки, които следват първите му кампании.

Рама се завръща на сцената, този път като премиер, през 2013 г. и вече е на поста от цяло десетилетие. Първият му мандат успява да прокара реформи в съдебната система и да намали безработицата. Началото на втория е белязан от обвинения в манипулиране на гласовете, все по-голямо изоставане на страната по отношение на свободата на словото, критики, както от "Репортери без граници", така и от Венецианската комисия. А Тирана, с ускорените темпове на строеж и разширяване, рязко увеличаващо се население за сметка на все по-обезлюдена вътрешна част на страната, заличаване на история и построяване на нова, прилича все повече на експеримент с неясна цел. Рама и социалистите спечелиха трети мандат през 2021 г., а изборният процес беше последван от реални престрелки между гласоподаватели на социалистическата и демократична партия.

През януари тази година името на Рама беше свързано с разкритията около съдения във Вашингтон и Ню Йорк бивш високопоставен служител на ФБР Чарлз Макгонигъл, работил за интересите на руския олигарх Олег Дерипаска. Според обвиненията Макгонигъл е имал многобройни срещи с албанския премиер и е "инициирал решения в полза на Рама" малко преди пенсионирането си през 2018 г., последвано от участие в албанска фирма през 2019 г.

В книгата, през 2011 г., Рама се радва на връщащите се албанци, докато през 2022 г. страната беше свързвана с масово миграция, предимно в посока Великобритания. Премиерът е все по-свързан и с популистки политики: например решението му, че един път в седмицата учениците трябва да пеят националния химн. Въпреки че той изглежда като реформатор на лявото, докато провежда една неолиберална политика в същността си, Социалистическата партия на страната остава изключително резервирана към поемане на отговорност за режима на Ходжа, както и декласифицирането на досиетата на албанската държавна сигурност.

На повърхността Рама остава убеден, че правилният път пред страната му е само на Запад (въпреки задълбочаващото се партньорство на кабинета му с Турция и Ердоган). През миналата година той разкритикува конфликтите между България и Северна Македония. Наложеното от коалицията на ГЕРБ и Обединени патриоти (2017 - 2021) вето над кандидатурата на Северна Македония в края на 2020 г. автоматично засегна и свързаното с нея изкачване на Албания по стълбицата. "Вие сте хаос, пълен хаос. Вие сте позор", каза Рама през юни миналата година, в интервю за БНТ, месец преди моментното успокояване покрай приемането на т.нар. френско предложение.

Българското издание не споменава по-противоречивите епизоди от политическия път на Рама и се фокусира само върху имиджа му на "харизматичен албански политик и общественик". Контрастите между личността му тогава и сега, правят от Рама един своеобразен unreliable narrator.

В "Курбан" Рама определя властта като "непрекъсната заплаха пред прага за всеки, който я притежава", която може да превърне всекиго в "опасен, вреден, несдържан и безразсъден роб". Когато имаме предвид скорошното развитие на кариерата му, като че ли той сам може да бъде читател на това, което е написал преди 12 години.

Все още няма коментари
Нов коментар