Театър | Най-интересното от номинациите за "Икар 2023"

Публиката има възможност да гласува за най-добро представление до 27 март

Постановката на пловдивския театър "Солунските съзаклятници" е с най-много номинации
Постановката на пловдивския театър "Солунските съзаклятници" е с най-много номинации
Постановката на пловдивския театър "Солунските съзаклятници" е с най-много номинации    ©  Григор Вачев
Постановката на пловдивския театър "Солунските съзаклятници" е с най-много номинации    ©  Григор Вачев
Темата накратко
  • В номинациите на Съюза на артистите прави впечатление присъствието на много заглавия от извънстоличния афиш.
  • Народният театър доминира в номинациите за водеща мъжка роля - Деян Донков в "Орфей", Иван Юруков в "Нора", Владимир Пенев във "Великденско вино".
  • В категорията за водеща женска роля голямата изненада е Албена Ставрева с нейния авторски моноспектакъл "Неведение".

Вече са ясни актуалните номинации за театралните награди "Икар", които се връчват от Съюза на артистите в България (САБ) всяка година от 1974 г. насам на тържествена церемония навръх Международния ден на театъра 27 март.

Тази година церемонията отново ще се проведе на сцената на Народния театър и ще бъде излъчена по БНТ. Номинациите се определят от комисии, включващи различни представители на театралните професии (актьори, режисьори, сценографи, композитори, критици и др.), както и от представителите на самите професионални гилдии, влизащи в САБ.

Основният смисъл на наградите "Икар" е както да открояват постиженията на българската сцена, така и да насочват общественото внимание към театралното изкуство, на което с всяка изминала година се налага да се конкурира с все по-агресивните оферти на развлекателните индустрии, телевизията и интернет. Едва ли е случайно, че мотото на тазгодишните икари звучи като призив - "Изберете театъра".

Пълният списък с номинации във всички категории може да бъде разгледан тук. Публиката е поканена да се включи и определи своя фаворит за драматичен спектакъл, за куклен спектакъл и за съвременен танц и пърформанс, като даде своя глас онлайн тук.

Онова, което впечатлява в общата картина на номинациите тази година, е както присъствието на много заглавия от извънстоличния афиш (което е добър знак, че театралният живот не е центриран само в София), така и концентрацията на доста от номинациите в основните категории около няколко заглавия и театри, което според мен е довело и до някои пропуски.

Постановката на пловдивския театър "Солунските съзаклятници" по пиесата на Георги Данаилов под режисурата на Стайко Мурджев е с пет номинации (за режисура, за майсторско техническо осъществяване, за сценография - Никола Налбантов, и две за поддържаща женска роля - Елена Кабасакалова и Маргита Гошева), докато "О, щастливи дни" от Самюъл Бекет, реж. Маргарита Младенов, в театър "Сфумато" е с три номинации (за режисура, главна женска роля - Светлана Янчева, и сценография - Никола Тороманов).

Народният театър изцяло доминира в номинациите за водеща мъжка роля - Деян Донков в "Орфей", Иван Юруков в "Нора", Владимир Пенев във "Великденско вино" (в случая моят фаворит без никакви колебания е Пенев).

В категорията за водеща женска роля голямата изненада е Албена Ставрева с нейния авторски моноспектакъл "Неведение" в Народния театър, която ще се състезава срещу две от най-често попадащите в номинациите и награждавани актриси - Светлана Янчева и Станка Калчева за спектакъла на благоевградския театър "Съмнение" по пиесата на Джон Патрик Шанли, отново под режисурата на Стайко Мурджев.

Интересно е съревнованието в две от най-сериозните категории - за режисура и драматургичен текст. Роденият през 1984 г. Стайко Мурджев, който спечели своя първи "Икар" за дебют през 2010 г., с годините се утвърди заслужено като един от най-интересните и стабилни нови български режисьори и този път той ще се съревновава срещу един от колосите на режисурата в българския театър - Маргарита Младенова, и един от новите колоси в балканския - словенеца Йерней Лоренци за неговата първа българска постановка в Народния театър "Орфей" (която, ако зависеше от мен, би трябвало да вземе и приза за най-добро представление, който ще се определи между всички номинирани).

Сред номинираните за драматургичен текст също присъстват имената на двама утвърдени и често номинирани и награждавани автори - Стефан Цанев (за пиесата "Убийството на Богородица") и Яна Борисова (за "Място, наречено другаде") срещу режисьора и писател Йордан Славейков, чиято монодрама "Виктория" му донася първата номинация за "Икар" като драматург (досега той е бил номиниран за режисьорски дебют).

Разнообразни са номинациите в категориите за куклен театър, където и в двете категории (за "куклен спектакъл" и за "постижение в кукленото изкуство") се състезава варненският куклен театър със зрелищната постановка-мюзикъл на Бисерка Колевска върху "Алиса в Огледалния свят" на Луис Карол. В номинациите за "Съвременен танц и пърформанс" спектакли на двама от лауреатите в предходните години (Стефан А. Щерев и Марион Дърова) се състезават с танцовия прочит на един от разказите на Франц Кафка на Яница Атанасова.

Все още няма коментари
Нов коментар