Три нови места за всички, които обичат сладко

Брауни, еклер и опашка за канелено руло в София

Les Eclaires

Полезно е да се окажеш на житейски кръстопът, най-често поемаш по правилната пътека. Така се случило със създателя и собственик на Les Eclaires: с журналистически и редакторски опит зад гърба си, но с все по-задълбочаващ се интерес към кулинарията, взима решение да замине за Турция. Там започва обучението си по класическо и модерно сладкарство в истанбулския клон на Cordon Bleu.

Освен практичните знания там се научава на казармена дисциплина, почит към професията и продукта, който създаваш, хигиена и ред на безпрецедентно ниво. Завършва с най-висок успех във випуска си, връща се в България и вече е със своя сладкарница за еклери.

Защо еклери? Сложен сладкиш, който изисква съвършено гладка калибрована обвивка и пълнеж от също толкова точно и равномерно разпределен в нея количество крем. Нещо, което изисква повече ръка, отколкото оборудване. Отговорът е тъкмо заради това или заради това, че става и за закуска, и за десерт, и за накрак, и за подарък, или че може да го разиграеш като десерт. Например с тирамису, тортата Black Forest или чийзкейк, които се правят тук. И изобщо, спорно е дали са "светкавици", защото се изяждат на мига, или заради блестящата си глазура, дали наистина големият Антонин Карем е техният автор в съвременния им вид, но е безспорно, че този сладкиш е един от символите на френската кулинарна гениалност.

Всеки ден във витрината се зареждат десет вида еклери. Търсенето е напълно равностойно между този с лешник, лимон, шоколад, ванилия и пекан, солен карамел, с боровинка или с другите десерти. Всички са красиви и сладки.

Един съвет: еклерите са в хладилна витрина. При тази температура вкусовете се затварят и сякаш се свиват. Оставете им поне 15 минути да се съвземат и да влязат в най-добрата си форма. А след един час ще се покажат в цялата си прелест.

ул. "Юрий Гагарин" 20

вторник - събота от 11 до 20 ч.

Brownies and Mountains

Името посочва съвсем ясно, че на това малко място от 19 кв.м се срещат две големи страсти: браунитата и планините. Собственичката му е прекарала 14 години в чужбина в съвсем различни занимания, но с две хобита - сладкарство и туризъм. След Англия и Шри Ланка се озовава в Нидерландия. Както знаем, там няма как да се катериш нагоре, затова при идването си в България започва да наваксва в планините. Всеки път прави и носи кутии с браунита, които се приемат с такъв възторг, че той променя траекторията на живота й. Решава да остане в България, записва професионален сладкарски курс, кара стаж и накрая отваря Brownies and Mountains.

Браунито е американски десерт с база от масло, брашно и шоколад. Щедър и "благодарен", защото дава много възможности за експерименти. Последният по-необичаен, но и много удачен в Brownies and Mountains, е бил със сирене фета и портокал.

Във витрината винаги има осем вида браунита. В момента сезонното е с тиква и орехи. Иначе се предлага с халва, с Baileys, с пекан, с малини, "блонди" - без какао, с бял шоколад и манго или с кокос и макадамия.

Няма фаворити, хората опитват всички, единственото "не" получил вкусът с роза. За Коледа вече се зареждат джинджифилът, портокаловите корички, и карамфилът. Съветът, който дадох за еклерите, с пълна сила е валиден и тук. В моя случай забравено в кутията брауни беше безупречно след два дни.

Планините присъстват с различни книги и гидове, бутилки за вода, канчета и чаши за многократна употреба, всички с една цел - да не оставяме следи след себе си в планината. А Brownies and Mountains живее в много добра симбиоза с Urban Embassy, което ви представихме миналата година. Браунито, знаем, е най-добрият приятел на кафето.

ул. "Проф. Фритьоф Нансен" 19

вторник - неделя от 9 до 19 ч.

CinnaMom's Bakery

Опашките пред магазините вече отдавна са забравени и днес са необичайна гледка. Затова хората с почуда оглеждат дългата върволица хора, които постоянно са наредени на "Граф Игнатиев". Чакат за канелените рула на едно украинско семейство.

Алекс и Людмила от Киев пристигат в България веднага след руското нахлуване в Украйна. В началото си мислели, че това ще е временно и за малко, но в един момент си дават сметка, че няма да е така. Започват да обмислят да започнат "нещо".

Началото на войната ги сварва в пика на професионалната им кариера, която няма нищо общо с гастрономията. Но тук решават "нещото" да е свързано с печива. Правят много детайлно проучване на пазара, което им дава правилната посока. Всичко се избистря, когато Людмила се сеща за канелените кифлички на майка си, и изведнъж канелата се оказва верният ключ.

Намират подходящо помещение, сега в него са наредени вещи, които са били в киевския им дом. Накрая след много ровене из рецепти, експериментиране и дегустации се появяват канелените рула.

Чиста радост е фактът, че откривателите и първите посланици на CinnaMom's са децата. Те са тези, които пускат истории в TikTok, те започват да водят родителите си. И въпреки че пекарната отвори през лятото, опашките пред нея започнаха през есента, с началото на учебната година.

На витрината се излагат 10 - 12 вида рула. Тестото е с мая, единственото без канела е това с мак. Пълнежите са различни, сезонни, има и три солени - с шунка и сирене, със спанак, и с пиле. Глазурата е с крем маскарпоне.

В момента очевидно търсенето е по-голямо от предлагането. Засега тази ситуация е сведена до ритъм, при който се отваря в 12 ч. Докъм 3 обичайно всички рула са свършили, след което започва печенето на следващия транш, който е в 5 ч.

За родина на канелените рула, които сме яли от Северна Европа през Испания, Щатите до Малайзия, се смята Швеция. Дори са им подарили 4 октомври като персонален празник.

ул. "Граф Игнатиев" 37

понеделник - събота от 12 до 19 ч.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар