🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уличен хакер

Френският стрийт артист Клет Абрахам променя пътните знаци с минимална намеса, превръщайки ги в произведение на изкуството

Личен архив    ©  Личен архив

Когато се разхождате в т.нар. град-музей Флоренция, освен "Дуомото" и безброй други архитектурни забележителности може да отделите часове, разглеждайки пътните знаци. Много често вместо традиционния знак стоп например ще видите стоп, който прилича на чекмедже. И все пак всички трансформирани табели са действащи пътни знаци, чиито указания трябва да се спазват.

Зад промяната им стои дизайнерът Клет Абрахам – французин, който от 18 години живее в Италия. Разказва ни, че първоначално попаднал там случайно - "живях първо в Рим, после в Казантино, а от 9 години съм във Флоренция. Живея тук, защото ми харесват и трудностите".

Първият знак, който променя, е този на една задънена улица през 2004 г. "Мисля, че беше много символично. За него платих и глоба. Всъщност единствената държава, в която съм плащал глоба, е Италия." Клет споделя, че изкуството му е среща на три елемента, комбинирани като в пъзел. Първият е занаятът – стрийт арт, който узрява с времето и дава нова форма на изразяване. Вторият е стремежът му към бунтарство - "не обичам да се подчинявам на правилата като правилата в еднопосочна улица". Третият елемент е нуждата на артиста да комуникира и да участва в заобикалящата го среда. Той смята, че не трябва просто да изживяваме нещата, ако можем да ги променим и подобрим. "Обществените места за мен са едно пространство за обмен на идеи, в което можем ние, хората, да се развиваме. Да поставим в дискусия без бариери собствената си гледна точка и да повдигнем социален дебат."

Фотогалерия: Уличните знаци на Клет Абрахам

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Цялата галерия

Държавите, в които Клет променя пътните знаци, понякога на ръба на легалността, са Германия, Франция, Испания, Англия, Белгия и Холандия. Неговото изкуство се определя като "хакване" на улиците. И въпреки че си играе с пътните знаци, самият Клет не кара кола, предпочита да се придвижва на колело.

Не по-малко интересно е как артистът успява да постигне сътрудничество с местните общини, така че знаците, които рисува, да не бъдат премахнати, а самият той арестуван. "Всъщност няма точно сътрудничество, работата ми не е официално нито одобрена, нито заклеймена. Да кажем, че я толерират. Обаче нещата се променят, някои общини ме канят да променя пътните знаци в градовете им, а и полицията започва да се интересува."

Клет тъкмо се връща от Париж, където е поканен от полицията в града да представи работата си в парижките училища в рамките на инициатива за обучение за правилата за движение. Обратно в Италия и продължава да се труди върху различни проекти, един от които ще бъде представен на Expo Milano '15. "Тъкмо завърших и проект, по който работих в продължение на няколко години, но на флорентинската полиция явно не им хареса и след няколко часа махнаха инсталациите от улиците."

Клет споделя, че обича изкуство като това на художника Фиаминго Бруагел, "защото използва творчеството си като начин на комуникация с обществото, а не като самоцелно. Обаче Фиаминго ми трябваше само като пример как може да се използва, а истинското ми вдъхновение е ежедневието".

https://www.facebook.com/clet.abraham

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    feabg avatar :-|
    Александра
    • + 4

    супер идея

    Нередност?
  • 2
    edzi avatar :-|
    edzi
    • + 3

    Това е начин да промениш града :)

    Нередност?
  • 3
    petertakov avatar :-|
    Petak
    • + 1

    Странно, че още никой не се е сетил да го съди - я някой пострадал, я някой застраховател.

    Нередност?
Нов коментар