🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Месото си отива

Все повече кулинарни институции в света прегръщат вегетарианството "в името на планетата"

Даниел Хъм, създател и собственик на изключително елегантния и емблематичен за Ню Йорк ресторант Eleven Madison Park, обяви, че при новото отваряне на ресторанта през юни менюто му ще е 100% веганско.
Даниел Хъм, създател и собственик на изключително елегантния и емблематичен за Ню Йорк ресторант Eleven Madison Park, обяви, че при новото отваряне на ресторанта през юни менюто му ще е 100% веганско.
Даниел Хъм, създател и собственик на изключително елегантния и емблематичен за Ню Йорк ресторант Eleven Madison Park, обяви, че при новото отваряне на ресторанта през юни менюто му ще е 100% веганско.    ©  Reuters
Даниел Хъм, създател и собственик на изключително елегантния и емблематичен за Ню Йорк ресторант Eleven Madison Park, обяви, че при новото отваряне на ресторанта през юни менюто му ще е 100% веганско.    ©  Reuters

В края на април Даниел Хъм, създател и собственик на изключително елегантния и емблематичен за Ню Йорк ресторант Eleven Madison Park, обяви, че при новото отваряне на ресторанта през юни менюто му ще е 100% веганско.

През 2017 г. EMP беше номер едно в класацията World's Best Restaurant, а само три дни след това изявление той получи и поредните си 3 звезди "Мишлен".

Освен че е от такъв калибър, ресторантът беше известен най-вече с месните си ястия. Особено тези с патица, гъши дроб и прасенце. Дегустационното му меню досега е било 335 долара. То си остава, остава си и цената, само че на мястото на прасенцето ще има броколи. Пред WSJ Даниел Хъм разказва, че е получил просветление по време на пандемията: "Целият ни подход към храните с животински произход, всичко, което правим в океаните, количеството, което консумираме - всичко това е лишено от каквато и да е мисъл за бъдещето. Стана ми напълно ясно, че ако Eleven Madison Park наистина трябва да задава тона на кулинарните иновации, това е единствената посока."

Дни по-рано готварският сайт Epicurious, собственост на издателския гигант Condé Nast, обяви, че спира да публикува рецепти и каквото и да е съдържание с говеждо и телешко месо. Това е част от усилията на сайта да насърчава хората към по-щадящо околната среда хранене. Epicurious съществува от 1995, днес е и с апликация, с канал в YouTube и с милиони ползватели и последователи в различните социални мрежи. "Това не е вендета срещу кравите, още по-малко към хората, които ги ядат", продължават обясненията. "Решението ни не е "срещу" телешкото, а "за" планетата".

Реакциите и в двата случая бяха светкавични и както може да се очаква - в двата полюса на подкрепата и отрицанието. Особено второто, вероятно заради контекста: отново по същото време президентът Джо Байдън беше обвинен, че иска да ограничи американците до кило телешко годишно, което доведе до заглавия като "Байдън посегна на бургерите ни". Новината се оказа фалшива, базирана на академичен доклад, публикуван още миналата година, в който няма подобни твърдения.

Както и при Байдън, така и в случая никой на нищо не посяга. Eleven Madison Park не е прецедент. Дори в Европа поне два ресторанта от неговия клас - L'Arpège на Ален Пасар и Plaza Athénée на Ален Дюкас, взеха същото решение, но впоследствие се наложи да направят изключения с ред продукти. Колкото до Epicurious, сайтът всъщност спря публикациите си за говеждото още преди година, но тогава нямаше никаква реакция. Освен това старото съдържание с телешко няма да бъде свалено.

Между двата случая има много общо. Влиятелни институции - медийна, и на ресторант - обявяват по недвусмислен начин радикалното си решение да скъсат с животинската храна/говеждото. В тона им (за разлика от реакциите) няма никаква агресия. Тъкмо обратното, има единствено тревога за бъдещето на планетата и предлагане на алтернатива. И точно тук е уловката: няма нужда от никакви забрани или нравоучения. Достатъчно е да се сложи знак за равенство между "ям телешко" и "не ми пука за планетата" и "аз съм веган" и "мисля за бъдещето на децата". А това е парадният вход за стереотипизирането на хората и храната им, които пораждат само санкцията на етикетите. Знаем ги добре, защото са стари, но в голяма степен валидни и до днес: пържолите са за мъжете, салатите - за жените, бургерите с картофки - за пубертетите По същия механизъм месоядците неусетно могат да се превърнат в безотговорни чревоугодници. Накратко - във "врагове".

Така и в двата случая обявените решения са много повече идеологически, отколкото прагматичен жест. Крайният ефект е, че постигат въвличането на още политика в и без това вече толкова политизираната храна.

Че има проблем с климата, е ясно и за децата (даже най-вече на тях). Но идеята, че ако човечеството спре да яде месо и започне да дъвче кейл, светът ще бъде спасен, е много плоска и опростенческа. Както всички съждения en gros. Разговорът е много по-дълбок и всеобхватен и решения на парче няма. И не превръщането на кравата в жертвен агнец би имало толкова смисъл, колкото образованието за информираното и балансирано хранене.

Измежду прочетените коментари попаднах и на чисто налудничави. "Epicurious, като са толкова съвестни, плащат ли авторски на Епикур?"

Е, добре, че поне се е сетил за него. Погрешно повече известен като разюздан хедонист, Епикур проповядва разумното плътско удоволствие, разбира се, и това от храната, което е осмислено от просветения индивид. А не това, одобрено и наложено от боговете.

С две думи, Епикур не би харесал всичко това.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • - 5
    • + 4

    "В името на планетата", хахахах.

    Умници, и как изхранвате 7 млрд. души без месо, което е с много по-висока концентрация на калории от неядивната целулоза, която поглъщат животните? Как ротирате почвите без животни, без което не бихте имали реколта? Имате ли някакви доказателства, че животновъдството има вреда за климата отвъд медийния алармизъм, който продава рекламно време? Здравето на хората има ли някакво значение все пак в целия план? (И не, здраве без месо не е възможно.)

    Това е поредна неомарксистка зелена лъжа. Престанете да давате трибуна на такива хора.

    Който иска да почете повече по алтернативната гледна точка, особено относно методологията, която се използва, за да се дискредитира месната индунстрия, може да прочете това например: https://quillette.com/2018/04/05/case-sustainable-meat/

    Нередност?
  • 2
    kxs12649456 avatar :-|
    kxs12649456
    • - 1

    Простотията, изразяваща се в глупави моди и идеологии ще погуби тая планета, а не месоядството.

    Нередност?
Нов коментар