Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 споменавания в статии

Разместване в зеления консултантски бизнес: EY придобива denkstatt

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Една от компаниите в групата на т.нар. големите четири - EY, придобива австрийският ESG консултант denkstatt, чийто бизнес в България в последните години е сред водещите на пазара на услугите за устойчиво развитие. Обединението ще работи под бранда EY denkstatt, което е показателно за значението и ролята на придобиваната компания. Сделката беше обявена на 23 април, но според информация на "Капитал" е била подготвяна от няколко години.

За пазара у нас сливането означава, че зеленото консултиране, в което съвсем скоро ще попаднат и задължителните нефинансови отчети, ще има нов лидер на пазара.

EY ще придобие цялата австрийска група на denkstatt, която включва офиси в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и има общо 170 служители и ще бъде позната на пазара под марката EY denkstatt.

"Това обединение ще ни направи несравнимо добър избор на пазара на консултантски и одитни услуги за корпоративна устойчивост. EY denkstatt оставаме същите в това, че подкрепяме преди всичко успеха на клиентите си. Ще продължим да сме неподражаеми на пазара - не регулациите, а търсенето на пресечната точка между ползата за бизнеса, обществото и природата ще остане уникалното ни предложение за продажба. Това изисква задълбочено познаване на различни индустрии, което ние имаме и ще надградим. Ще се променим най-вече като мащаб - в мрежата на EY за нас няма да има граници на глобалния пазар", заяви Боян Рашев за "Капитал".

На местно ниво до момента denkstatt беше управлявана от двама партньори - Боян Рашев и Климентина Рашева, като към 2023 г. в дружеството работят 27 човека, а приходите са били малко под 3 млн. лв.

"Обединявайки се с водеща консултантска компания по въпросите на устойчивостта, разширяваме нашия консултантски портфейл и значително надграждаме както компетентността, така и капацитета си в областта на услугите за устойчивост", коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България и Югоизточна Европа.

"Denkstatt ще допълнят ЕY в сферата на ESG във всяко едно от нейните направления: одит, данъци и право, стратегия и сделки", се казва в официалното съобщение за сделката. A конкретно бизнесът, който представлява най-голям интерес е "управление на околната среда и ресурсите, климатични моделирания и управление на корпоративния въглероден отпечатък, ESG отчетност и опазване на биоразнообразието".

От EY не пожелаха да отговорят в детайли какъв е размерът на сделката, но стана ясно, че Боян Рашев и Климентина Рашева ще станат партньори в EY denkstatt и ще ръководят устойчивия отдел, както и Николай Гърнев, който е управляващ съдружник на EY Bulgaria и Югоизточна Европа

Сделката в Търговския регистър е изразена само през това, че дяловете на българските собственици са прехвърлени към австрийската група преди 10 дни.

Заради разширяващия се пазар на ESG услуги в страната и скорошното транспониране на новата европейска директива за нефинансово отчитане CSRD, пазарният сегмент на консултантските услуги става все по-голям. Но в него има твърде малко играчи, които да задоволяват дори първата група от 500 компании, които влизат в обхвата на директивата за корпоративна устойчивост.

Denkstatt се позиционира на българския пазар като водещ консултант при корпоративните зелени политики в последните десетилетия и поглъщането от по-голяма международна група не е изненада. Сделката може да се приеме като знак, че нефинансовите одити, които ще са огромно перо в зеленото консултантство, ще останат при одиторите и лицензи едва ли ще бъдат издавани извън тяхната група.

Намерен е 1 резултат.

24 апр 2024 Евгени Ахмадзай
<b>Разместване</b> <b>в</b> <b>зеления</b> <b>консултантски</b> <b>бизнес</b>: <b>EY</b> <b>придобива</b> <b>denkstatt</b>
// Компании /

Разместване в зеления консултантски бизнес: EY придобива denkstatt

. големите четири - EY, придобива австрийският ESG консултант denkstatt, чийто бизнес в България в последните години е4440 прочитания

    Още от Капитал
    Наемопад при софийски жилища

    Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

    Бодлива ситуация при розовото масло

    За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

    Борсово V-ъзстановяване

    След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

    Новият син папа

    Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

    Децата (не) са добре

    Ефектите на пандемията и изолацията върху малки, големи и още по-големи

    Кой се страхува от Джеймс Болдуин

    Прозата и мислите на афроамериканския писател отекват повече от 30 години след смъртта му