🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Американското ядрено гориво вече е доставено в АЕЦ "Козлодуй", Депутатите се отказаха от либерализацията при ток

Още: Рокади в енергийния сектор - "Булгаргаз" с нов шеф; Тръгва планирането на газификацията на Маришкия басейн

През май единият блок на АЕЦ "Козлодуй" ще излезе в планов ремонт. На снимката - командната зала на централата
През май единият блок на АЕЦ "Козлодуй" ще излезе в планов ремонт. На снимката - командната зала на централата
През май единият блок на АЕЦ "Козлодуй" ще излезе в планов ремонт. На снимката - командната зала на централата    ©  Надежда Чипева
През май единият блок на АЕЦ "Козлодуй" ще излезе в планов ремонт. На снимката - командната зала на централата    ©  Надежда Чипева

Днес пристига първия кораб с ядреното гориво на американската компания "Уестингхаус", което ще бъде използвано в АЕЦ "Козлодуй". Все още горивото не е лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране, но очевидно това ще се случи в следващите дни. Българската ядрена централа постепенно ще започне да използва американското гориво, което ще замени това на "Росатом", като първата стъпка ще бъде направена през май месец. Очаква се преди Великден 5-ти блок на централата да излезе в годишен планов ремонт и през това време да се случи и презареждането с американско гориво. Това е повратен момент за АЕЦ-а.

Припомняме в текст, който публикувахме преди време по темата - АЕЦ "Козлодуй": Презареждане.

А късно в петък вечер стана ясно, че Георги Самандов се връща като зам.-министър на енергетиката. Той заемаше поста по време на служебния кабинет на Стефан Янев през 2021 г., след което стана част от партията му "Български възход". Засега няма уволнение сред досегашните зам.-министри на енергетиката от времето на кабинета "Денков".

През седмицата

Докладът на временната комисия за споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", който разкрива може би най-неизгодният за страната договор през последното десетилетие, изненадващо стана повод за тежки политически престрелки. Вместо да се обсъди и гласува в пленарната зала той изненадващо бе прикриван от ГЕРБ, които оглавяват временната комисия - действие, което повдигна съмнения, че има договорка с президента Румен Ряадев, при чието управление в началото на 2023 г. бе сключено спорното споразумение.

В крайна сметка, след часове на спорове и взаимни нападки докладът за за "Боташ" беше прието от парламента и ще бъде изпратен не само към българската прокуратура и Държавната агенция "Национална сигурност", но и към Европейската прокуратура.

Иначе фактите са ясни - България ще плати общо 3.8 млрд. лв. на Турция по газовата сделка на президента Радев. Това е задължителната такса за услугата на "Боташ", която "Булгаргаз" може дори да не използва през целия период на споразумението - до 2035 г. Това прави по 860 хил. лв. на ден или по 35 871 лева на час. По тази причина това може да се окаже най-неизгодният и скъп договор, подписван от българските управници през последното десетилетие.

Какво се случи

Може би най-голямата реформа в българската енергетика беше изненадващо отложена, макар че финалното гласуване за това ще се случи на 25 април. Предизборно депутатите отложиха с година премахването на регулираните цени на тока. Решението на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане" обаче може да блокира напълно плащанията за 1.3 млрд. лв. по Плана за възстановяване и като цяло вкарва държавата в пореден застой по отношение на либерализацията на пазара. Въпреки официално заявените причини, има няколко на брой по-скрити, които ръководят това решение.

Няколко дни след като служебното правителство на Димитър Главчев встъпи в длъжност, служебният министър на енергетиката Владимир Малинов направи промени в ключови енергийни дружества, които са под шапката на "Български енергиен холдинг" - "Мини Марица-изток", "Национална електрическа компания", "Ай Си Джи Би", "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности". Всички тези промени са знакови за новия курс на събитията.

Поредицата от уволнения и нови назначения на държавни постове продължи с "Булгаргаз". Държавният газов доставчик "Булгаргаз" има нов изпълнителен директор, а от поста е освободена Деница Златева, която оглави компанията по линия на едно от служебните правителства на президента Румен Радев. Така падна и една от знаковите фигури в дружеството, което по нейно време сключи договора с "Боташ" и изпадна във финансов колапс.

Ако сте пропуснали:

След много неясноти за бъдещето на района започва планирането за газификация на Маришкия басейн. Така новият кабинет вижда развитието на ТЕЦ-овете, които в момента са на въглища, но работят все по-малко. Подобен проект имаше в първоначалния вариант на плана за възстановяване с прогнозен бюджет 300 млн. лв, но беше премахнат заради нестабилния газов пазар.

И още:

Любопитни работни места се откриват в държавната енергетика. Най-големият собственик на ВЕЦ - НЕК търси водолази за инспекция на язовирните стени, като за целта предлага 1.5 млн. лв. Задачата е да се огледат проблемните места, на база на които НЕК ще знае къде да ремонтира занапред.

Зелена енергия:

Единственият сегмент на Зеления преход, който се развива - така може да бъде определен соларния сектор в България. Произведената електрическа енергия от фотоволтаици се увеличава със 141% през изминалата 2023 г. Според доклада на КЕВР се очертава тенденцията за траен ръст в "генерирането" на зелен ток за сметка на този от въглища, но това няма как да не мине без препятствия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар