Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8954 споменавания в статии

УЕФА

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА) е административен и контролен орган на европейския футбол. УЕФА представлява националните футболни асоциации в Европа, провежда европейски национални и клубни шампионати, контролира средствата за наградните фондове и регулира медийните права за тези състезания. Организираните от УЕФА състезания за националните отбори са европейско първенство, а за клубните отбори - Шампионска лига и Лига Европа.

Шампионската лига е наследник на турнира за Купата на европейските шампиони и има славата на най-силната интернационална клубна надпревара, която раздава най-големия награден фонд. Рекордьор по европейски титли е "Реал" (Мадрид) с девет. Европейските първенства се провеждат на всеки четири години, а домакин на следващото са Полша и Украйна през 2012 г.

Няколко национални футболни асоциации като Израел и Казахстан, които са в географията на Азия, също членуват в УЕФА. УЕФА е най-силната от шестте континентални конфедерации от гледна точка на влиянието върху играта и нейния бизнес. На практика всички най-добри футболисти играят в европейските клубове. Това отчасти се дължи на заплащането в най-богатите отбори в Англия, Испания, Италия и Германия. Много от световните футболни нации са членки на УЕФА. От всички 32 места на световното първенство през 2010 г. за националните отбори от зона Европа са отделени 13. В момента 14 от първите 20 отбора в световната ранглиста на ФИФА са европейски.

УЕФА е основана на 15 юни 1954 г. в Базел. До 1959 г. централата беше базирана в Париж, след което се премества в Берн. Първият председател е датчанинът Ебе Шварц (1954 - 1962 г.), а генерален секретар е Анри Делоне. От 1995 г. административният център се премества в Нион, Швейцария. УЕФА първоначално е съставена от 25 национални асоциации. Днес съюзът има асоциирани 53 членове и обединява чрез националните асоциации около 450 хиляди отбора и близо 28 милиона футболисти - любители и професионалисти (професионалните футболисти са около 25 хиляди). Футболните съдии са около 410 хиляди. Като представител на националните асоциации УЕФА имаше няколко ключови спора с Европейската комисия. През 90-те въпросите на телевизионните права и особено международните трансфери (правилото "Босман") трябваше да претърпят някои по-важни промени в съответствие с европейското законодателство. Настоящият президентът на УЕФА е бившият френски футболист Мишел Платини.

Няма намерени резултати за УЕФА


Още от Капитал
20% лято

Морският туризъм се потапя в най-тежкия си сезон, който в най-оптимистичния сценарий ще изпари половината приходи

Борсово V-ъзстановяване

След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

Нито един път не води към сараите на Доган

Как за пореден път властта се постави в услуга на почетния лидер на ДПС

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

Хелзинки вместо Холивуд

Отварянето на салоните и галериите носи възможност да се потопим в киното на финландския режисьор Аки Каурисмаки (и да го разберем)

Гордост без предразсъдъци

В несигурни условия Sofia Pride и други световни ЛГТБ събития продължават онлайн