Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2938 споменавания в статии

Комисия за защита на конкуренцията КЗК

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по закон би трябвало да е независим орган, който следи дали компаниите не злоупотребяват с монополно положение, дали се картелират и конкурират ли се лоялно. В момента тя се произнася и по жалби на кандидати в обществени поръчки и концесии, но тези функции могат да отпаднат в близко бъдеще. До влизането на България в Европейския съюз КЗК следеше и дали отпусканите държавни помощи са допустими. В момента контролът се осъществява от Брюксел.

Регулаторът има широки права - да спира конкурси и концесии, да забранява определени действия, докато тече проверка, да претърсва офиси. Най-сериозното му оръжие са високите санкции - до 10% от оборота на нарушителя за предходната година. По тази причина почти всички глоби на регулатора се обжалват.

КЗК се произнася и за всяка по-голяма сделка в България (когато оборотът на участващите в сливането или придобиването компании имат общ годишен оборот от над 25 млн. лв., а на продаваното дружество е над 3 млн. лв.). В практиката си досега комисията винаги е разрешавала сделки, като само в редки случаи е поставяла условия пред новите собственици. Всички решения на комисията могат да бъдат видени в регистъра, който тя води на www.cpc.bg.

Антитръстовият регулатор е създаден със Закона за защита на конкуренцията от 1991 г. Комисията има седем членове, които се избират от парламента. Два мандата неин председател е Петко Николов, който беше номинация на НДСВ. През юли 2010 г. броят на комисарите беше намален на пет, но после отново бе вдигнат на седем.

През юли 2016 г. парламентът избра нов състав на регулатора, начело с Юлия Ненкова.

Няма намерени резултати за Комисия за защита на конкуренцията КЗК


Още от Капитал
Нито един път не води към сараите на Доган

Как за пореден път властта се постави в услуга на почетния лидер на ДПС

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

20 въпросa: Петър Грудов

Сайтът за градска култура Boyscout навършва 10 години

Кино: "Фарът"

Самоизолацията като романтика, абсурд и лудост