След еуфорията: цената на bitcoin се срина с близо 20% за часове

Криптовалутата отчете най-големия си спад в абсолютна стойност и показа рисковия си характер

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Най-масовата криптовалута в света - bitcoin, се срина с близо 20% в понеделник. През уикенда цената за една монета достигна до близо 42 хил. долара, а в момента bitcoin се търгува за 33 хил. долара. Цената на криптовалутата се променя постоянно, като се наблюдават и движения нагоре - в един момент цената достигна до малко под 31 хил. долара за монета, след което започна да се качва нагоре.

Възможни са няколко причини за спада. Първата е, че цената се вдигна прекалено много за прекалено кратко време през последния месец и става дума за естествена корекция, подкрепена от паническа продажба сред някои спекуланти.

Друга възможна причина е, че самите миньори, които копаят криптовалутата, са продали изведнъж големи обеми bitcoin. Тази версия се подкрепя от индекса MPI, който следи именно продажбата на криптовалути от техния първоизточник.

Трета възможна причина е, че е възможно някой от по-големите играчи да е излязъл частично или напълно от инвестицията си, повличайки надолу и други инвеститори. Все още никой фонд не е обявил нещо подобно, а и не е задължително да се появят такива новини: търговията с bitcoin най-често се случва тихо и малко институционални инвеститори купуват или продават.

Разбира се, най-вероятно не става дума за една конкретна причина, а за микс от няколко. Bitcoin прекара месеците от март насам в постоянен бавен растеж, последван от експоненциален такъв през ноември и декември. Цената продължи да расте и през януари, като рекордът от 2017 г. - 19 хил. долара за монета - бързо бе удвоен. Заради свойствата на криптовалутата, която наподобява по-скоро дигитално злато, отколкото дигитален долар, движенията нагоре и надолу често са особено резки и зависят изцяло от търсенето и предлагането на пазара.

Все още няма коментари
Нов коментар