Какво да сложим в портфейла през 2021 г.

Златото и технологичните акции се доказаха като добър вариант за инвестиция

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Цветослав Цачев е главен инвестиционен консултант в "Елана трейдинг".

В приключващата 2020 г. се объркаха много неща, идващата 2021 обещава да е не по-малко различна и динамична. С това се повдига и въпросът какво да сложим в портфейла за догодина. В тази среда технологичните акции и златото определено взеха палмата на първенството по доходност през 2020. При определени сценарии те все още крият добър потенциал. Преди да започнем да говорим за инвестициите и структуриране на портфейл през следващата година обаче, отново е важно всеки да си отговори на въпроса какъв инвеститор е.

  • Който търси доходност в дългосрочен хоризонт
  • Иска да защити спестяванията си от инфлация
  • Който иска да спечели от технологичния растеж в световен мащаб
  • Търси начин да управлява риска чрез различни активи

ИЛИ

  • Който иска да се възползва от възходящия тренд на акциите
  • Иска активно да управлява инвестициите си и да поеме повече риск в търсене на по-големи печалби
  • Търгува активно

Технологичният сектор и златото се вписват много добре и в двата профила инвеститори, първо, защото технологичните акции се доказаха като оцеляващи по време на шоковете през тази година. Представянето им надмина очакванията, но очевидно инвестициите, които се правят в тази сфера през последните десетилетия, са спомогнали светът и те да се адаптират по-бързо и по-добре. В момента виждаме една промяна, която след 10 години ще ни се струва като нещо нормално. Тя е в много индустрии - развитие на зелената енергия, електрическите автомобили, енергоспестяване и ефективност при имотите. Всички тези иновации се развиват в последното десетилетие, но сравнително в по-малка степен спрямо технологичните компании.

Затова и техните акции са много добра инвестиция в следващите 20 - 30 години независимо от това какво ще се случи през следващата година. Но искам да предупредя, че 2021 ще е много по-тежка, защото реалните сътресения ще се усетят, когато държавните стимули свършат. Тази година видяхме 21 трлн. долара подкрепа от правителства и централни банки, но нещата в икономиките не са напреднали никак. Догодина ще има много по-малко харчове, не повече от 4-5 трлн. долара в глобален мащаб.

Защо добавям златото към IT акциите

IT акциите - те печелят от затварянето на икономиките и работата от вкъщи. Освен това стоят в основата на сериозни промени в много индустрии. Техният бизнес вече расте десетилетие и са много силни. Позиционирани са добре за следващия икономически бум.

Злато - вече не е само застраховка срещу спад в цените на акциите. Цената му ще расте заедно с държавните разходи, печатането на пари и инфлацията.

Добавям метала към IT, защото когато погледнем отвъд следващите 6 - 12 месеца, златото ще е единственият актив, който ще печели от инфлацията, и той ще го прави с темп, по-голям от този при всички останали активи.

Как към днешна дата би изглеждал един портфейл:

Акциите на добивните компании донесоха в пъти повече възвращаемост от златото през тази година. Свободните средства са с дял 20% и това са пари, готови за инвестиции, това не са вашите пари в банката или тези, с които плащате сметки, това са пари за инвестиции. Акциите на стойността са онези с добър фундамент и тук говоря по-скоро за такива на азиатските пазари. А може и инструменти, които имат стойност и например са обвързани със земеделска продукция, защото цените й паднаха, сега се възстановяват и ще продължат да растат. Когато говорим и правим избор на IT компании, трябва да разгледаме в три отделни групи, като две от тях са подходящи за инвестиции.

- Големите - те разполагат със сериозни капитали, поглъщат по-малките, разширяват продуктите и услугите си и инвестират огромни суми в нови технологии, имат десетки милиарди свободни средства. В тази група са компании като Apple, Amazon, Facebook и другите от групата FAANG. Има и още поне 10 - 20 под тях, които, освен че нямат дългове, имат много кеш. Ресурс, който те използват в две посоки - да поглъщат по-малки дружества, при които виждат интересни модели и иновации, а втората посока е да инвестират в своята дейност и в развитие на нови продукти и услуги. Именно тези инвестиции в нови технологии ги поставят много добре през следващите години.

Но защо тогава да инвестираме в компании, които струват вече над 1 и 2 трилиона долара? Именно заради това - те вече са толкова добре позиционирани, че каквото и да се случи, ще имат един утвърден стабилен бизнес, където никой не може да ги разклати, а освен него ще могат да добавят и нови неща. Пример за това е Microsoft, които преди години бяха чисто софтуерна компания, а днес залагат и на клауд услуги. Вече тази трансформация става голям генератор на приходи и печалби.

Освен това, ако погледнем как се развиват FAANG - всяка компания навлиза в толкова много сфери - клауд инфраструктура, комуникации. Google например е един от пионерите в разработването на автопилоти при автомобилите. Тази сфера заедно със зелената енергия и електромобилите ще се развива страшно много. Автономните машини ще изместват все повече конвенционалните. Всички тези компании имат амбициите, ноу-хау и парите да инвестират в зелена енергия. Смятам че именно тези компании от топ 10 - 20 ще станат лидери на този пазар.

- Малките са специализирани в определена сфера, често все още нямат печалби, но акциите им се търгуват много над фундаменталната стойност. Нека вземем Zoom, която вече не е и толкова малка. Характерното за нея е, че тя е много тясно насочена в една сфера. Много често тези компании не реализират печалби, отскоро са на борсите, след като преди това са били финансирани с частен капитал. Такава беше и Facebook, която след това порасна десетки пъти и като бизнес, и като възможност да изкарва пари. Затова смятам, че с тях трябва много да се внимава, те нямат място в портфейла на обикновения инвеститор. Да, след години може да са по-скъпи, но в повечето случаи са много по-скъпи след борсовия им дебют, отколкото след това.

- Непубличните компании са третият вид и те са специализирани и иновативни, но в ранен етап на развитие, излизат на пазара с много висока оценка, някои са поглъщани от големи компании. Тук проблемът е, че не може да се инвестира в тях.

Виждаме, че основна част са големите компании имат малък дивидентен доход, но все още носят растежа. Тези компании имат една значителна динамика в цените, голяма тежест на пазарите. При по-малките компании, където няма дивиденти, рискът е още по-голям, затова смятам, че техният дял в портфейлите трябва да е по-малък.

Какво може да се обърка през 2021 г.

През 2020 се объркаха много неща, но това може да се случи и през 2021. Икономическите проблеми не са решени и има риск да се задълбочат, тъй като пандемията съответно все още не е премахната. Виждаме, че все още ваксината не може да я излекува. От друга страна, спасителните мерки на държавите ще започнат да намаляват, защото дълговете не могат да растат прекомерно. Това може да доведе и до дефлация и спад на растежа - единственият сценарий, при който технологичните акции не са добра инвестиция.

Освен това все повече държави искат да наложат данъци на американските технологични компании. Новите европейски регулации за дигиталните услуги идват след наложени вече големи глоби на IT компании за силните им пазарни позиции. Дори в партията на новия американски президент се чуват гласове за облагане с данъци на гигантите, макар че самият Джо Байдън не взема отношение по този въпрос досега.

Не на последно място - има ли балон на акциите. Моментът днес много прилича на 2000 г. за технологичните книжа - тогава индексът NASDAQ се увеличава близо 10 пъти. В края на 1999 г. има една свръхголяма експлозия, която води до удвояване на цената. Днес нямаме толкова голямо повишение - то е "едва" удвояване, което все пак идва и след срива през февруари заради пандемията. Затова и смятам, че следващата година, година и половина може и да продължи еуфорията, която ще бъде подкрепена и от наливането на ликвидност чрез стимули и печатане на пари от централните банки.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Все още няма коментари
Нов коментар