🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Все по-размита граница

Някои прилики в същността и възхода на криптовалутите, банкнотите и златото

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

И във финансите, както във всички останали общества, има разделение. Съревнованието, което днес привлича голямо внимание, е между криптодецата и паричните динозаври. Криптодецата вярват, че базираните на блокчейн финанси са бъдещето и са убежище от неизбежния упадък на традиционните пари. В другия ъгъл са титанозаврите на финансовия свят - централните банкери. "Честно казано, съм скептичен към криптоактивите, защото те са опасни", каза шефът на Bank of England Андрю Бейли миналата седмица.

Сега е добър момент за динозаврите. Доларовата цена на биткойн, който е основният криптоактив, се понижи от 58 хил. долара до около 33 хил. долара в рамките на няколко седмици през май. Най-стръмният спад се случи, след като шефът на Tesla Илън Мъск обяви, че компанията му ще спре с политиката за приемане на разплащания в биткойн при покупка на автомобили. Обещанието на китайски регулатори да вземат мерки срещу копаенето на биткойн също даде допълнителен тласък на разпродажбата.

Засега последствията от срива са малко. Криптовалутите се възприемат като шоу на финансовите пазари, защото няма допълнителни видими щети от тях. Въпреки това този възглед е твърде пренебрежителен. Подобно на златото стойността им е изградена върху колективната вяра в стойността. Но до известна степен такива са цените и на всички активи. А сега криптовалутите преминават точката, от която могат да бъдат възприемани само като самоизолиран свят.

За да разберем възхода на биткойн, е добре да се върнем назад към трудовете на икономиста и специалист в теорията на игрите Томас Шелинг, носител на Нобелова. Шелинг твърди, че хората често могат да действат мълчаливо в съгласие, ако знаят, че другите се опитват да направят същото. Много ситуации го подсказват - това е т.нар. "фокусна точка", около която хората се обединяват, без изрично да се съгласят да го направят. Ако ви помолят например да изберете положително число, хората често се спират на няколко отговора - едно, седем, сто и т.н. Но ако ви попитат да изберете число, което другите също биха избрали, то има преобладаващ избор - числото едно.

Това прозрение важи за някои активи, които нямат истинска стойност. Шелинг твърди, че инвестиционният случай при златото може да се обясни като решение за координирана игра. Златните кюлчета са ценни, защото достатъчно хора мълчаливо се съгласяват с твърдението, че са такива. Цената им се подкрепя от недостига и дълголетието им. Известният икономист Уилъм Буйтер веднъж нарече златото "балон на шест хиляди години". Биткойнът е нов актив, но е подобен. Да, технологията зад него е добре измислена (въпреки че Ethereum, вторият най-ценен криптоактив, може би има по-добър софтуер). И, да, биткойнът се използва за транзакции, макар и без тези за колите на Tesla. Оскъдността и славата го крепят. Докато златото на теория все пак се е доказало, че защитава от инфлация на парите.

Последните движения на актива, изглежда, доказват, че криптовалутите са градина, оградена от стена, която е изолирана от останалите финанси. Но ако погледнем отблизо, ще видим появата на различен модел. Вече има пътека, която свързва криптовалутите със златото. Според скорошен анализ на Николаос Панигиртцоглу от инвестиционната банка JPMorgan Chase потоците към борсово търгуваните фондове (ETF), които инвестират в злато, са започнали да се възстановяват в момента, в който парите започнаха да напускат фючърсите и ETF фондовете в биткойн. Това предполага, че институционалните инвеститори се връщат към златото след вълната от интерес към крипто, защото цените на дигиталните активи са се повишили твърде бързо. Погледнат по този начин, сривът на биткойн и възстановяването на златото показват корелация, която е в по-широк контекст от сделки, свързани със застраховка срещу инфлацията.

Освен това е трудно да се отърсим от усещането, че криптосривовете сега имат значение. Това е третият мечи пазар в рамките на четири години, но сега в него са вложени повече пари. Пазарната капитализация на криптовалутите, проследена от специализирания уебсайт coingecko.com, беше повече от 2.5 трлн. долара в средата на май. Две седмици по-късно тя падна до 1.5 трлн. долара. Това е голяма загуба за парите на всеки. Цените на криптовалутите отново започват да растат, така че тези загуби вече са размити. Но при всеки нов пик цените на този клас активи започват да надвисват с още по-голяма сила.

Има още нещо, което трябва да се обмисли. Криптовалутите са силно спекулативни активи. Затова е трудно да не мислим за цените им като сигнал за промяна в желанието за риск в по-широк план. Убежденията имат значение за всички видове цени на активи, без значение дали в долари или биткойн. Може би лесно сте се отърсили от мисълта за този криптосрив. Но следващият ще бъде труден за игнориране.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    magiiv avatar :-|
    Маги В

    Бистра Мощева е осъдена за измами, но това не я спира да продължава да се опитва да манипулира хората.

    Нередност?
  • 2
    oqf301102804 avatar :-|
    Димитър Кръстев

    Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.

    Нередност?
  • 3
    ybb191108853 avatar :-|
    Боян Бонев

    Мога да потвърдя вашето мнение за Бистра Мощева. По-добре не се занимавайте с нея, ще ви забърка само в неприятности.

    Нередност?
  • 4
    tzm571102999 avatar :-|
    Диана Красимирова

    Нека всеки, който полуучи такова обаждане от г-жа Мощева, да сигнализира на 112 или в Икономическа полиция.

    Нередност?
  • 6
    kfo181092764 avatar :-|
    Краси

    Не давайте пари на Бистра, няма да си ги върнете от Престиж Клуб....

    Нередност?
  • 7
    crm331107041 avatar :-|
    Делчо Данаилов

    Да, съгласен съм с теб Марин. Познавам г-жа Бистра Мощева от известно време и съм на същото мнение. От тази жена трябва да се пазите.

    Нередност?
  • 8
    hvm221103745 avatar :-|
    Цвети

    Аз също мога да потвърдя за измамите, които са извършени от лицето Бистра Мощева. Жените сме спобни на много, но тя наистина е прекалила с измните й сделки и опити да излъже всеки, който види ...

    Нередност?
  • 9
    wuf451093161 avatar :-|
    Дарина

    Аз лично бях измамена от въпросната жена. Обещаваше и ме убеждаваше,че няма как да да изгубя средствата, които инвестирах в нейната фирма, но уви тя фалира. А Бистра се покри и изключи всичките си служебни телефони

    Нередност?
  • 10
    krasengeorgiev avatar :-|
    Красен Георгиев

    Това е пирамида в която всички губят.

    Нередност?
Нов коментар