🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да победиш биткойн

Броят на крипто валутите и техните клонинги се увеличават, но какво означава това

Коя криптовалута ще замени биткойн?    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Маями е меката на децентрализираните финанси. Или поне така изглеждаше на 4 и 5 юни, когато 12 хил души, облечени във всичко - от костюми до фестивални екипировки и шапки с форма на кит, се събраха на най-голямата биткойн конференция в света. От сцената крипто гурута като Джак Дорси, шефът на Twitter, похвалиха онези, които се стремят към богатство и свобода. Тълпата избухна, когато Найбиб Букеле, президентът на Салвадор, обяви плановете си да направи биткойна законно платежно средство в страната. (На 9 юни депутатите одобриха предложението му.) "Това не е момент", заяви кметът на Маями. "Това е движение."

Сега в своята 13-та година биткойнът се превърна в инвестиционна сензация. Но като оставим настрана ентусиазмът на г-н Букеле, той си остава скъпо и трудно за използване средство за размяна. Междувременно се появяват множество по-малки криптовалути. На сайта CoinMarketCap са изброени 10 хил. криптовалути, почти два пъти повече отколкото бяха преди година. Биткойнът представлява 40% от общата стойност на всички виртуални валути днес, в сравнение със 70% през януари. Илон Мъск, чиито туитове изглежда определят посоката на крипто пазарите, казва, че сега предпочита по-младите конкуренти. Може ли някоя от тях да открадне короната на биткойн?

Повечето не искат. Много изброени на борсите са "жетони" (токен), които могат да се превърнат в инструменти за спекулация, но за разлика от "монетите" не се стремят към пълните функции на парите. Целта на някои "инвестиционни жетони", както при акциите и облигациите, е инвестиция: те представляват собственост във фирми или други активи, записани в блокчейн. Междувременно "Utility" (полезните) токените са търгуеми кредити, които могат да бъдат закупени и използвани в замяна на услуга. Крипто борсите например продават токени, които участниците използват за плащане на такси за транзакции.

След като премахнем токените остават 776 монети. Много от тях са малки: само 110 имат пазарна капитализация над 100 млн. долара. Някои са прищявки и ще се окажат краткотрайни. По-сериозните претенденти попадат в две категории: "клонингите на биткойн" се стремят да поправят недостатъците на криптовалутата като средство за плащане; а "етерните клонинги" имат за цел да изпълняват нови функции.

Помислете първо за клонингите на биткойн. Един проблем с биткойните е неговата волатилност: за няколко часа на 19 май, например, цената падна с 30%. За да се избегнат подобни люлки, така наречените "стабилни монети" проследяват държавно издадени (или "фиатни" на криптоезик) валути.

Други клонинги се опитват да поправят проблемите с поверителността на биткойн. Тъй като всички биткойн транзакции се записват в неговия блокчейн, който е публичен, те оставят следа. На 7 юни американските власти заявиха, че са възстановили откуп на стойност 2.3 млн. долара в биткойн от хакерите, които са затвориха американски тръбопровод през май, след като са идентифицирали виртуалния портфейл, който са използвали. Някои монети се опитват да осигурят по-голяма анонимност, като използват технология за маскиране. Monero например се опитва да затрудни свързването на потоци с фиксирана идентичност, проследяване на средства или наблюдение на размера на транзакцията.

Други клонинги се опитват да направят плащанията по-евтини и по-бързи за обработка. За да се гарантира, че транзакциите са легитимни, без да се разчита на централен орган, биткойн разчита на система, наречена "доказателство за работа" (proof of work), където "миньорите" се състезават за валидиране на блокове от транзакции чрез решаване на математически проблеми, които отнемат доста време. И все пак дизайнът на биткойните е такъв, че може да обработва само около седем транзакции в секунда. Следователно създателят на Litecoin променя алгоритъма, така че новите блокове се обработват по-често. Dogecoin, монета, която е разработена като шега и която често присъства в туитовете на г-н Мъск, няма ограничение за предлагането.

По-радикалните алтернативи, като Cardano и Tron, преминаха към "доказателство за залог" (proof of stake), при което валидаторите получават възнаграждение пропорционално на броя монети, които те притежават в портфейл, докато транзакциите се проверяват. Процесът изисква по-малко хардуер и по-малко енергия.

Но за всеки недостатък, който клонингите се опитват да поправят, изглежда се губи желан атрибут на биткойн. Stablecoins, например, изискват от потребителите да се доверяват както на емитента (който трябва да държи твърди пари в резерв), така и на правителството, като по този начин се обезсмислят първоначалните анархични цели на крипто. Някои дори не могат да си спечелят доверието на институциите. През февруари емитентът на Tether, най-големият стейбълкойн, беше глобен с 18.5 млн. долара от властите в Ню Йорк, заради измама относно резервите на компанията в щатски долари.

Големите борси премахнаха непрозрачното Monero, страхувайки се от потенциала му за пране на пари. Dogecoin е дори по-нестабилен от биткойн. Междувременно системата за доказване на залог (proof of stake) насърчава складирането на валута, ограничавайки ликвидността. Модела също така благоприятства концентрацията, което противоречи на децентрализацията, казва Есвар Прасад от университета Корнел. Тези компромиси може да са причината, поради която никой от клонингите не се е доближил до биткойн (виж таблицата). Според анализатори в Brave New Coin, изследователска фирма, алтернативни мерки, като например активност на GitHub, платформа, използвана от програмисти за сътрудничество по проекти, показват, че биткойнът остава най-популярен.

Вместо това заплахата идва от валути с бързи блокчейни, които могат да правят повече от записване на плащания. Ethereum, който е домакин на етер, втората по стойност криптовалута, може да изпълнява автоматизирани програми, които например преместват пари между портфейли само след определено събитие. Етърът и неговите клонинги станаха централни за начинаещото поле на децентрализираното финансиране (DeFi), където "интелигентните договори" (smart contracts) възпроизвеждат сложни финансови транзакции, като отпускане на заеми или предлагане на застраховка, без доверен посредник (middle man). Това стимулира налагането на криптовалутата. През последните 12 месеца DeFi управлява 40% от етерните транзакции, в сравнение със 7% през предишната година, изчислява Chainalysis.

С около 62 млрд. долара капитал, депозиран в приложенията му, DeFi секторът остава малък. Но той се разраства бързо и биткойнът, с блокчейн, който не може да побере интелигентни договори, е лошо оборудван да яхне вълната. Предимството и недостатъкът му за първи път го правят вероятно да остане привлекателен като спекулативен актив. И все пак това може да се окаже недостатъчна утеха.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kfo181092764 avatar :-(
    Краси

    Арч Кепитъл с младата надежда на България – Александър Алексиев – е новата гореща инвестиция в България.

    Нередност?
  • 2
    kalinna avatar :-?
    kalinna

    Алек е младо 20-годишно момче, което от малък има интерес към програмиранетo, оказва се истинска звезда в крипто търговията.

    Нередност?
  • 3
    marinnikolov avatar :-|
    marinnikolov

    Алекс инвестира прозрачно и в имоти. Под прозрачно, имаме предвид, че набира капитал като продава дялове от Арч.

    Нередност?
  • 4
    hvm221103745 avatar :-|
    Цвети

    Няма по-прозрачен начин, защото инвестицията се вписва в търговския регистър и се харчи прозрачно. Печалбите се плащат под формата на дивиденти.

    Нередност?
  • 5
    ybb191108853 avatar :-|
    Боян Бонев

    Следващата стъпка на Алекс е да листне компанията си на Beam – така дяловете ще струват повече.

    Нередност?
  • 6
    pdr441109238 avatar :-|
    Ваниела

    Маню забелязва Алекс още на 18 във ВУЗФ, когато младият крипто гуру се отличава с големи познания и практически опит на борсите.

    Нередност?
Нов коментар