Френска компания получи разрешение от ЕС регулаторите за ETF, свързан с биткойн

Melanion Capital ще структурира борсов фонд, който ще следи кошница от активи, свързани с криптовалутата

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Френската инвестиционна компания Melanion Capital получи разрешение от европейските регулатори да структурира борсово търгуван фонд (ETF), свързан с биткойна, който предлага експозиция в компании с висока корелация спрямо криптовалути. В този смисъл фондът няма да следва класически цената на биткойн.

Melanion BTC Equities Universe UCITS ETF ще се търгува на Euronext Paris с такса за управление 0.75%. Борсово търгуваният фонд ще проследява цената на индекса Melanion Bitcoin Exposure, който инвестира в кошница от 30 акции, свързани с цената на биткойн. Компаниите, включени в индекса, са в най-различни сектори на криптоиндустрията като управление на виртуални активи, криптобанкиране, криптодобив, блокчейн технология или компании, които просто държат крипто в балансите си.

За да се избегне риск от концентрация, инвестициите във всяка компания е ограничена до 10%. В същото време компанията заявява, че фондът проследява 90% от движенията в цената на биткойн.

Сирил Сабаг, управител на борсово търгуваните фондове в Melanion Capital, коментира пред Bloomberg, че "основните притеснения, свързани с биткойн, за институционалните инвеститори са хакерите, кражбите, загубата (на достъп), съхранението, сигурността и престъпността".

"Чрез инвестиране в акции, проследяващи цената на биткойн, инвеститорите могат да постигнат диверсифицирано разпределение на активи", добавя Сабаг.

Институциите искат фондове

Институционалните инвеститори продължават да търсят начини за инвестиции в криптопазара, без да излизат от регулативните норми. В същото време инвестиционните компании продължават да търсят алтернативни решения, за да задоволят търсенето от институциите.

В САЩ все още няма борсово търгуван фонд, който да проследява цената на биткойна. Въпреки че редица компании изразиха желание да предложат криптофонд, Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) все още не е одобрила нито един. Пионерът обаче е Канада, където тази пролет фонд мениджърът Horizon пусна ЕТF върху фючърси на биткойн, а само за няколко месеца интересът към него повиши активите му до 1 млрд. долара.

Редица инвестиционни мениджъри започнаха да предлагат експозиции към криптосегмента от пазара. През май VanEck представи първия в Европа ETF, който предлага инвестиция в компании, свързани с блокчейн и криповалути - VanEck Vectors Digital Assets Equity UCITS ETF (тикър: DAPP).

Междувременно в момента на европейския пазар се предлагат два блокчейн ETF-а. Най-големият е Inveco Elwood Global Blockchain UCITS ETF (тикър: BCHN), който разполага с активи на стойност почти 1 млрд. долара, докато другият - First Trust Indxx Innovative Transaction Transaction & Process UCITS ETF (тикър: BLOK) - има малко над 110 млн. долара в активи.

Все още няма коментари
Нов коментар