Ами ако биткойн падне до нула?

Мисловен експеримент помага да се разкрие връзката между крипто и традиционните финанси

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Последното разширение на криптовселената е нещо като чудо. Само преди година на сайта CoinMarketCap бяха листнати около 6000 виртуални валути. Днес те са 11 145. Общата им пазарна капитализация експлодира от 330 млрд. долара до 1.6 трлн. днес - приблизително колкото е номиналният БВП на Канада. Те се държат в повече от 100 млн. индивидуални портфейла, или три пъти над 2018 г. Притежателите им стават все по изтънчени, но и с дълбоки джобове. Институциите формират 63% от търговията в стойност на ден, с 10% над 2017 г. Хеджфондът Skybridge, ръководен от Антуни Скарамучи, е нагледен пример. Неговият диверсифициран фонд с активи за 3.5 млрд. долара започна да инвестира в крипто през ноември; през януари пусна биткойн фонд за 500 млн. долара. Вложителите му са от богати индивидуални клиенти до международни фондове, и нарастват.

Биткойн формира 9% от активите на компанията, нагоре с 5%, а специализирания криптофонд вече е със 700 млн. долара. Това съзряване обаче не успя да укроти дивите движения, които са характерни за криптопазарите. Bitcoin потъна от 64 хил. долара през април до 30 хил. през май. Днес той се движи около 40 хил., след като вече падна до 29 хил. на 29 юли. Всяко понижение повдига въпроса колко лош може да бъде спадът. Много са на мнение, че идва колапс, твърдите фенове обаче виждат в биткойн бъдещето на финансите. Алгоритмичната търговия заема все по-голям дял в търговията с него и вече има автоматични поръчки "купува", когато цената падне под определено ниво.

И така, за да разберем нарастващата връзка между крипто и традиционните пазари нека си представим, че биткойн се срива до нула. Разпадът може да бъде предизвикан от вътрешно сътресение в системата, да речем, от техническа грешка, или от голям хак на водеща борса. Но може да дойде и извън нея чрез регулаторни ограничения или внезапен край на ралито на всички пазари в отговор на повишаването на лихвените проценти от централните банки.

Има три типа криптоинвеститори, казва Мохамед ел Ериан от Allianz: "фундаменталисти", които смятат, че един ден биткойн ще измести правителствените пари; "тактици", които смятат, че цената му ще расте колкото повече хора инвестират в него, и "спекулантите", които искат да залагат. Ако дойде срив, първата група е малко вероятно да продава. В същото време третата ще го направи при първи сигнал за проблеми. За да се избегне екстремен спад, втората група трябва да бъде убедена да остане. Малко вероятно е това да стане, ако цената падне до нула.

Срив би разрушил криптоикономиката

Миньорите, които валидират транзакции в замяна на шанс да спечелят нови монети, биха имали по-малко стимули да продължат, което би спряло процеса на проверка и доставката на биткойни. Инвеститорите вероятно биха се разделили и с други криптовалути. Последните истерии показаха, че накъдето тръгне биткойн, той бива последван и от други цифрови пари, казва Филип Градуел от компанията за данни Chainalysis. Резултатът би бил значително разрушаване на богатството. Инвеститорите, които са купили биткойн преди повече от година, са го направили на по-ниска цена, ще изгубят по-малко въпреки пропуснатия шанс за реализиране на големи печалби. Най-големите загуби ще са за онези, които са купили преди по-малко от година, на средна цена от 37 хил. евро. Това би включило повечето институции с експозиции в крипто - хедж фондове, университетски фондации, взаимни фондове и някои компании.

Общата изтрита сума ще е много повече от пазарната капитализация на дигиталните активи. Сривът ще изтрие частни инвестиции в криптофирмите като борси (37 млрд. долара според компанията за данни PitchBook), също така листнатите криптокомпании на стойност около 90 млрд. долара. Компании за разплащане като PayPal, Revolut и Visa ще загубят част от сочен бизнес, което ще намали оценките им. Онези, които яхнаха вълната на криптобума, като производителя на видеокарти Nvidia, също ще бъдат ударени. Всичко на всичко 2 трлн. долара може да бъдат изгубени от първата шокова вълна, малко повече от капитализацията на Amazon.

Заразата ще се пренесе по няколко канала към други активи - и крипто и традиционни. Единият от тях е ливъриджа. Цели 90% от парите, инвестирани в биткойн, са изхарчени за деривативи като "вечни" суапи - залог, обвързан с бъдещите флуктуации в цените, който никога не изтича (графика 3). Повечето такива се търгуват на нерегулирани пазари като FTX и Binance, откъдето клиентите заемат пари, за да направят залога още по-голям. Дори скромно клатушкане в цената може да предизвика голям маржинкол - когато той не е покрит, борсата може бързо да ликвидира позицията на клиента, което да ускори спада. Борсите биха поели големи загуби от невъзвращаеми дългове.

Треската да се покриват маржинколове в криптовалути може да предизвика продажба на други традиционни активи, за да се осигури свободен кеш. Но те може и да се откажат да правят това, ако техните криптовалути вече не струват много, което би могло да ограничи разпродажбите. Но съществуват и други видове ливъридж, където регулираните борси или дори банките са заемали долари на инвеститори, които след това са закупили биткойни. Някои са давали долари срещу криптообезпечение. И в двата случая кредитополучателите, които са близо до неизпълнение, може да се стремят да ликвидират други активи.

Нивото на ливъридж в системата трудно може да се оцени; дузината борси, които предлагат "вечни" суапи, са нерегламентирани. Но "отвореният интерес", общият брой на неизплатени договори за деривати, които не са уредени, дава представа за посоката на пазара, смята Кайл Соска от университета "Карнеги Мелън". Той нараства от 1.6 млрд. долара през март 2020 г. до 24 млрд. долара днес. Това не е перфектен заместител на общия ливъридж, тъй като не е ясно доколко са обезпечени различните договори. Но принудителните ликвидации на позиции с ливъридж по време на спадове в миналото дават представа горе-долу колко капитал е изложен на риск. Само на 18 май, когато биткойнът загуби почти една трета от стойността си, "отвореният интерес" спадна до 9 млрд. долара.

Втори канал за предаване на суматохата може да дойде от "стабилните монети", които смазват колелата на криптотърговията. Тъй като преобразуването на долари в биткойн е бавен и скъп процес, търговците, които искат да реализират печалби и да реинвестират приходите си, често сключват сделки със стабилни монети, които са обвързани с долара или еврото. Такива монети, най-големите от които са Tether и USD coin, сега струват общо над 100 млрд. долара. В някои криптоплатформи "стабилните монети" са основното средство за обмен.

Още повече паника

Емитентите им подкрепят койните с купища активи, подобно на фондове на паричния пазар. Но те не се държат средствата си единствено или дори главно в брой. Tether например заяви в края на март, че 50% от активите ѝ са във валута, 12% в обезпечени заеми и 10% в корпоративни облигации, фондове и благородни метали. Криптосрив може да доведе до паническо бягане към стабилните монети, принуждавайки емитентите да разпродват активите си, за да извършат транзакциите. През юли рейтинговата агенция Fitch предупреди, че внезапното масово изкупуване на Tether може да "повлияе на стабилността на краткосрочните кредитни пазари". Ерик Розенгрен, ръководител на Федералния резерв в Бостън, отбеляза, че на регулираните инвеститори със задължения, подобни на тези на Tether, не е позволено да инвестират в много активи, тъй като това би представлявало "проблем за стабилността".

Криптоапокалипсисът може да повлияе на по-широките настроения дори отвъд продажбите на пожар. Степента на риска е неясна: сега повече предприятия са изложени към криптовалути, но малцина са инвестирали големи дялове от капитала си в тях, така че загубите биха били широко разпространени, но малки. Важното е, че банките са имунизирани; и повечето няма да бързат да държат биткойни в своите баланси скоро. Базелският комитет по банков надзор наскоро предложи банките да заделят "поне" 100 долара за всеки 100 долара инвестирани в биткойн.

Но не е трудно да си представим и по-лощ сценарий. Ниските лихви накараха инвеститорите да поемат по-голям риск. Сривът на криптовалутите може да се прехвърли бързо и върху други екзотични активи. През последните месеци корелацията между цените на биткойн и "meme" акциите, и дори акциите като цяло, се повиши. Това отчасти се дължи на факта, че инвеститорите реинвестират печалбите, направени от "рискови" акции, в крипто и обратно.

Първи бягат задлъжнелите

Разпродажбата ще започне от инвеститорите с най-голям ливъридж - обикновено физически лица и хедж фондове- във високорискови области: "meme" акции, рискови облигации, SPAC-ове. Изложените към този вид активи инвеститори, изправени пред въпроси от своите инвестиционни комитети, ще последват в разпродажбата на свой ред, правейки рисковите активи по-малко ликвидни и може би ще провокират общ спад. Ако това звучи невероятно, не забравяйте, че S&P 500 падна с 2.5% за един ден, след като малките инвеститори се сблъскаха с хедж фондовете в епизода с GameStop.

За да настъпят огромни сътресения на пазара, ще трябва да се объркат много неща, включително цената на биткойна да падне чак до нулата. Но нашият краен сценарий предполага, че ливъриджът, стабилните монети и настроенията са основните канали, по които всеки спад на криптовалутите, голям или малък, ще се прехвърли по-широко из целия пазар. А криптовалутите стават все по-преплетени с традиционните финанси. Goldman Sachs планира да стартира крипто борсово търгуван фонд; Visa пусна дебитна карта, която изплаща възнаграждения на клиенти в биткойни. С разширяването на криптосферата също ще се увеличи потенциалът й да предизвика по-широки смущения на пазара.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • + 6

    Много слаба "статия" писана от абсолютен нууб в криптото.

    Нередност?
  • 2
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • + 6

    До коментар [#1] от "grigoo": Имам чувството, че статията е писана от някакъв елементарен AI, превода няма да го коментирам изобщо. Безотговорно е да се публикуват такива салати.

    Нередност?
  • 3
    nikolai081 avatar :-|
    nikolai081
    • - 1
    • + 4

    Математически,локически библейски,вселенски НЕ Е възможно да падне до 0$ Биткойна дори 90% от притежателите да работят умишлено за това.Просто защото винаги ще има хора който купуват или държат.Примерно аз и моето обркъжение + тяхното обкръжеение + тяхното и т.н ще купим на някава цена и Биткойна пак няма няма да е нула...Просто цената не може да Бъде управлявана и затова еценен Биткойн.Ако мислите,че при опит в Сащ примеврнои Биткойн да бъде забранен се сетете за Кокайна който е забранен абсолютно всяка държава по-света и цената му затова е космическа....А не и като да му липсват хора който го използват:)Статията да не е писана от човек с 4 отделение на 90+ години?на такава ми прилича:)Биткойна ще удари 10 милиона долара до 2030 година като прогнозата ми е занижена ако продължит това печатане и тия пандемии!!!!!Buy and HOLD BITCOIN

    Нередност?
  • 4
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 5

    И понеже "реалните" активи са сигурни и затова имаше криза, когато банките раздадоха колосални заеми на хора без възможност да плащат. Освен това интересно защо обесняват как ако се инвестира дългосрочно в акции то сме със сигурност на печалба, но някак си забравят да споменат колко е пораснала цената на биткойн ако се държи дългосрочно. А късите позиции на gamestop не спряха ли търговията в някои платформии...

    Нередност?
  • 5
    vqf1508518423536432 avatar :-P
    Angel Milev
    • + 2

    Тревожното, всъщност е, че "водещи" финансови анализатори и източници продължават упорито да не се образоват в областта на криптовалутите, като даже и не знаят, че много голяма част от тези "валути" са всъщност финансовата страна на цели нови технологични платформи.
    Става въпрос за бъдещето на Интернет и децентрализирането не само на разплащанията и договорите, а и на разпространението, обработката и съхранението на данни, включително и обединяването на технически ресурси.
    Тази статия е елементарна даже и от гледна точка на базовата икономическа теория и "елементарното" правило, че цената се определя от търсенето и предлагането.
    Естествено, че има и много "плява" в тази област, но точно за Биткойн да се публикува такова бръщолевене е признак на изключително слабо познаване на сферата.

    Нередност?
  • 6
    xub16258708931064889 avatar :-|
    Charlotte olivia

    Здравейте. Търсите ли професионален двоичен, Форекс и Биткойн брокер, който ще управлява вашата търговия и ще печели значителни печалби в рамките на седем дни, свържете се с г-н Тони Луис сега за вашия инвестиционен план. той ми помогна да спечеля $30,950 щатски долара само с инвестицията от $1,000 USD, можете да започнете с всяка сума капитал, с която желаете да търгувате и с помощта на неговата софтуерна система за търговия, която дава добри сигнали за търговия, също ако сте се интересувате от помощта му за това как също да възстановите загубената си инвестиция в биткойни/двоични файлове Свържете се с него сега на WhatsApp +1(530) 431-8895, чрез имейл адрес Имейл: [email protected]

    Нередност?
Нов коментар