🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Coinbase набира 1.5 млрд. долара чрез предлагане на дълг

Най-голямата криптоборса в САЩ ще инвестира парите в разширяване на бизнеса

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Платформата за търговия с криптовалути Coinbase планира да събере около 1.5 млрд. долара чрез предлагане на дълг. Парите ще бъдат използвани за инвестиране в разработка на продукти и потенциални сливания и придобивания, съобщиха от компанията в понеделник.

По информация на Bloomberg oблигациите са с рейтинг BB+ от S&P и Ba1 от Moody's, което е едно ниво под инвестиционния клас. Това директно ги поставя в категорията junk. Първоначалните оферти на инвеститорите са били за 4% за 10-годишни облигации, според източниците на агенцията. Това е над средните нива от 2.89% доходност на компании със същия рейтинг. Според Bloomberg вече са получени оферти за над 2 млрд. долара, което показва интереса на инвеститорите към криптосектора.

Плановете за набиране на средства идват по-малко от седмица след като Coinbase заяви, че американските регулаторни органи ще съдят борсата, ако тя продължи с планове за стартиране на програма, която позволява на потребителите да получават лихва върху криптодепозити.

"Набирането на средства представлява възможност за допълнително засилване на нашия вече силен баланс с евтин капитал", се казва в изявление на Coinbase. Компанията приключи второто тримесечие на годината с приходи от 2 млрд. долара, което е повишение с 1040% спрямо същия период на 2020 г. За сравнение, приходите за цялата 2020 г. са общо 1.1 млрд. долара. Coinbase дебютира на борсата на 14 април, като стойността на акциите при първото им предлагане бе 381 долара. Най-високата котировка, която те достигнаха, е 429 долара, но заради засиления контрол и интерес от страна на регулаторите ценните книжа на компанията паднаха до 246 долара, на която стойност те се и задържат.

Като една от най-големите борси за криптовалути в света, Coinbase се възползва от нарастващия интерес към криптовалутите, но нестабилността и регулаторния контрол имат негативно влияние върху стойността на компанията. От дебюта си през април, акциите на Coinbase са загубили около 34% от стойността си. В момента тя се оценява от пазара на 51.2 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар