Crypto.com в България: До 3000 души и назад

Офисът на Crypto.com в България порасна главоломно за две години, но сега започва масови съкращения заради срива на пазара на криптовалути

Офисът на Crypto.com в България има предимно поддържащи функции. Заради значително по-ниските обеми на търговия и срива в броя клиенти от много от хилядите служители просто няма нужда
Офисът на Crypto.com в България има предимно поддържащи функции. Заради значително по-ниските обеми на търговия и срива в броя клиенти от много от хилядите служители просто няма нужда
Офисът на Crypto.com в България има предимно поддържащи функции. Заради значително по-ниските обеми на търговия и срива в броя клиенти от много от хилядите служители просто няма нужда    ©  Shutterstock
Офисът на Crypto.com в България има предимно поддържащи функции. Заради значително по-ниските обеми на търговия и срива в броя клиенти от много от хилядите служители просто няма нужда    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Българският офис на борсата за криптовалути Crypto.com порасна от 0 до 2900 души за две години, но сега съкращава стотици хора.
  • Причината е в срива на криптопазара, който вече взема жертви и кара много компании от сектора да преосмислят агресивните си модели.
  • Офисът в България има предимно поддържащи функции и логично съкращенията започват от него.

Въпреки горещините навън зимата на пазара на криптовалути вече се усеща и в България. Crypto.com, една от най-големите борси за търговия на крипто в света, започна да намалява значително броя на служителите си в България. В рамките на две години преди това тя назначи близо 3000 души, което тихомълком я нареди в топ 30 на най-големите работодатели в страната. Сега сигналите са за стотици съкратени до този момент, като бройката потенциално може да достигне и над хиляда. За компанията го има и улеснението, че много от служителите са в изпитателен период и прекъсването на договорите им формално не се води съкращение и може да се прави без обяснение.

А от такова наистина няма нужда. То е доста просто: през последните няколко месеца пазарът на криптовалути се сви от 3 на под 1 трлн. долара и има много индикации, че и това не е дъното. Освен че цените паднаха, много инвеститори излязоха напълно от пазара, което свали значително обемите на всички борси.

За българското подразделение на Crypto.com това означава, че няма нужда от толкова много на брой служители. Според информация на "Капитал" в съкращението няма нищо изненадващо, защото основната работа на офиса е да обслужва клиенти, а в момента трафикът е значително по-малък, отколкото преди няколко месеца.

Пътят нагоре, пътят надолу

Обяснението не прави случая на компанията по-малко любопитен. През април 2020 г. в началото на пандемията дружеството "Форис Юръп", през което работи Crypto.com в България (юридически всички дружества на групата носят името Foris), има наети едва 90 души. Година по-късно те са 714. В края на 2021 г. - 1754, а през aприл 2022 г. - 2874.

Ръстът личи и при приходите. Миналата година "Форис Юръп" оглави класацията "Гепард" на "Капитал" в сектор технологии, с общо 344% ръст на приходите за 2020 г. спрямо 2019 г. - 13.7 млн. лв. при 3 млн. лв. година по-рано. Ръстът в броя на наетите предполага скок и за 2021 г., но дружеството все още няма публикуван отчет в Търговския регистър. За сравнение, към края на 2020 г. наетите във "Форис Юръп" са били едва 193 души.

Официално изпълнителният директор и съосновател на Crypto.com Крис Марзалек твърди, че ще бъдат съкратени общо 260 души, или 5% от общия брой служители на компанията по света, но тази сметка или не включва поддържащи офиси като българския, или е значително занижена.

Сигналите за масовото съкращение се виждат и в в социалната мрежа LinkedIn, където десетки вече бивши служители на Crypto.com споделят историите си и търсят нова работа. Някои от тях разказват, че са били предупредени от колегите си за съкращенията, докато са били в отпуска, докато други проявяват разбиране за ситуацията на пазара на криптовалути. Сред специалистите са такива по финансови процеси, като Know Your Customer верификация, връзка с клиенти, както и тийм лидери, които обичайно са по-високо ценени кадри. Тяхното освобождаване предполага премахването на цели екипи.

Няколко милиарда по-малко

Колко точно ще бъдат съкратените няма да стане ясно на момента. Говорител на компанията коментира пред "Капитал", че няма да бъдат обсъждани конкретни съкращения в различните страни.

"Това е уникално и предизвикателно време в цялостния макроикономически аспект. Конвергенцията на различните проблемни аспекти, сред които нарастващата инфлация, затягането на паричната политика на Федералния резерв в САЩ, нарушенията по веригата за доставки, недостига заради руското нахлуване в Украйна и тлеещата глобална пандемия. Почти всяка индустрия работи по начини да се справи с тези трудни икономически реалности. Макар нашето представяне да е силно, индустрията и пазарът ни продължават да усещат тежест от тези макроикономически предизвикателства и те се отразяват на обемите ни на търговия. Продължаваме да търсим как да оптимизираме ресурсите и позициите на компанията, за да подсигурим бъдещия ни успех. Продължаваме да доставяме най-добрите продукти, услуги и поддръжка на клиентите ни по света", се казва в изявлението на говорителя на Crypto.com в отговор на въпроси от "Капитал".

Проблемите с обемите си личат и от суровите данни за криптопазара. Според сайта Coinpaprika от средата на юни средният дневен оборот на Crypto.com е бил между 200 и 300 млн. долара, с няколко скока при по-големите разпродажби на пазара, като 12 юни например. За сравнение, дневната търговия през последната година е била средно между 1.5 и 3 млрд. долара, с най-висока точка на 26 септември, когато оборотът е достигнал над 4 млрд. долара.

Тези спадове са по-големи, отколкото при други от разпознаваемите имена сред борсите за криптовалути. Най-голямата криптоборса в света Binance например е имала оборот между между 6 и 15 млрд. долара на ден през последния месец, а историческият рекорд е над 60 млрд. долара през октомври 2021 г.

Другият проблем в числово изражение може да бъде намерен в токена на компанията, CRO, чиято стойност достигна връх от 90 цента за една монета в края на ноември. От тогава насам цената на токена върви почти само в една посока и към 5 юли струва 11 цента - колкото и преди една година. Цената на токена има значение и за служителите, които получават част от бонусите си в него.

Не е само Crypto.com

Crypto.com е криптокомпанията с най-голям отпечатък в България като брой хора, затова нейното свиване ще се усети най-силно на пазара на труда. При глада за квалифицирана работна ръка вероятно за повечето съкратени няма да е проблем бързо да намерят работа.

Същевременно случващото се в компанията не е изключение. Повечето криптокомпании преживяват тежко рязката промяна на пазара и сриването в цената на криптовалутите. Coinbase, друга от големите американски борси и единствения голям играч на пазара, който е листнат на борсата като публична компания, обяви, че ще съкрати 1100 души. Криптобанката BlockFi обяви през юни, че свива броя на служителите си със 170, но това може да се окаже оптимистичен вариант, след като компанията тръгна към финансов колапс и придобиване срещу едва 1% от оценката си, а вероятният купувач е борсата FTX. За много от бедстващите компании крайната мярка няма да бъде съкращаването на хора, а затварянето на цели бизнеси, които не са пригодени да работят при падащ или устойчиво нисък пазар.

От другата страна на монетата се намира Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, която твърди, че търси да наеме 2000 души - и които може да намери именно сред съкратените в други компании. В случая на Binance обаче е нужно уточнение, че тя не е точно компания - дори изпълнителният директор Чангпен Жао я нарича "организация", защото става дума за огромен брой дружества, регистрирани в различни юрисдикции, с хаотична структура. Това прави следенето на наеманията и съкращенията в Binance по-трудни, отколкото при централизираните компании.

Нищо от това не е изненадващо - последните две години на постоянен растеж позволиха на криптокомпаниите да чертаят розови планове и да се надпреварват кой ще прогнозира по-висока цена на биткойн в края на годината. А резултатът беше, че логично към пазара бяха привлечени много хора без никакъв опит, но с мечти за бързо и сигурно забогатяване. Криптовалутите може и да са замислени като друго, но се превърнаха в игра за оптимисти. А рецесиите, без значение в криптоикономиката или в истинската икономика, не са нищо друго освен челен сблъсък с реалността.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • + 1

    Ами то беше ясно.
    Мнения в нета бол. За младите е ок практика. Така се разбира , че ти си винаги червената Графа в баланса.
    И успех в търсене на нова работа.

    Нередност?
Нов коментар