🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бивш мениджър на Coinbase е обвинен за търговия с вътрешна криптоинформация

В САЩ тръгва дело за неправомерни дейности от страна на Ишан Уахи за милиони

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Американските власти арестуваха и обвиниха бившия продуктов мениджър на Coinbase (COIN) Ишан Уахи за изтичане на вътрешна информация с цел да подпомогне финансово брат си и негов приятел да купят токени, точно преди те да бъдат листвани на борсата. В 99% от случаите след листинг на голяма борса като Coinbase цената на въпросните токени се качва с десетки, в някои случаи стотици проценти.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) също повдигна обвинения срещу тримата, свързани със същите обвинения - търговия с вътрешна информация.

В изявление прокурорът на САЩ Деймиън Уилямс от Южния окръг на Ню Йорк отбеляза, че това е вторият случай на вътрешна търговия с крипто. Подобни обвинения в измама и търговия с вътрешна информация имаше и срещу бивш мениджър в Opensea, който беше купувал за себе си различни NFTs, преди да се появят на първата страница на най-големия NFT пазар.

Твърди се, че Ишан Уахи е споделил информация за най-малко 14 различни обяви в Coinbase. Според прессъобщението обвиняемите са използвали анонимни Ethereum портфейли и сметки от ексчейнджи на чужди имена, за да купят най-малко 25 различни криптовалути и потенциално да направят до 1.5 милиона долара. Търгуваните криптовалути включват TRIBE, ALCX, XYO, GALA, ENS и POWR.

Ишан Уахи беше арестуван в четвъртък миналата седмица, но е бил на радара на правоприлагащите органи от месеци. Властите са го спрели да се качи на самолет за Индия в средата на май.

"Днес обявявам първото по рода си дело за търговия с вътрешна информация, включващо пазари на криптовалута. Нашето послание с тези обвинения е ясно: измамата си е измама, независимо дали се случва в блокчейна или на Уолстрийт. И Южният окръг на Ню Йорк ще продължи да бъдем безмилостни в изправянето на измамниците пред правосъдието, където и да ги открием", каза Уилямс.

Самата Coinbase не се таксува по никакъв начин. Според Министерството на правосъдието борсата също е разследвала индивидуално твърдения за търговия с вътрешна информация.

"Както се казва в тази жалба, "сигурност на криптоактиви" се отнася до актив, който е издаден и/или прехвърлен с помощта на разпределена книга или блокчейн технология - включително, но не само, така наречените цифрови активи , виртуални валути, монети и токени - и това отговаря на определението за "сигурност" съгласно федералните закони за ценните книжа", се казва в жалбата на SEC.

Coinbase каза в свое изявление, че "приема обвиненията за неправилно използване на информацията на компанията много сериозно, както се вижда от нашето бързо разследване на този въпрос. Отново имаме нулева толерантност към този вид неправомерно поведение и няма да се поколебаем да предприемем действия срещу всеки служител, когато открием нередности. Оценяваме признанието на министерството на правосъдието за нашата помощ за търсене на отговорност на тези лица".

Все още няма коментари
Нов коментар