Биткойн се потопи под 20 хил. долара

Криптовалутите продължават да се сриват през уикенда

Двете най-големи криптовалути, биткойн и етериум, са забуили над 70% от стойността си от ноември 2021 г. насам.
Двете най-големи криптовалути, биткойн и етериум, са забуили над 70% от стойността си от ноември 2021 г. насам.
Двете най-големи криптовалути, биткойн и етериум, са забуили над 70% от стойността си от ноември 2021 г. насам.    ©  Unsplash
Двете най-големи криптовалути, биткойн и етериум, са забуили над 70% от стойността си от ноември 2021 г. насам.    ©  Unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Криптовалутите продължават да поевтиняват, като биткойн спадна до най-ниското си ниво от 18 месеца.
  • Стабилните монети също са под напрежение, но за сега успяват да поддържат адекватна ликвидност и не губят връзка.
  • Според експерти регулацията в сектора е неизбежна, което може допълнително да натежи на сектора.

Крипто секторът продължава да се движи дълбоко в негативна територия, след като в събота сутринта биткойн поевтиня с още 10% и се понижи под 20 хил. долара, което се случва за първи път от 18 месеца. Пазарната оценка на биткойн достигна 365 млрд. долара, като най-популярната криптовалута е загубила близо 1 трлн. долара от капитализацията от върха през ноември 2021 г. или над 70%.

"Хората от крипто сектора, които разработват иновациите, много от тях приветстват мечи пазар", сподели в интервю пред Bloomberg на 19 февруари Витали Бутерин, съосновател на етериум. Внимавай какво си пожелаваш биха казали мнозина. Цената на втората по капитализация криптовалута, която тогава беше около 2800 долара, днес се понижи под 1000 долара за пръв път от януари 2021 г. За четири месеца стойността на дигиталната монета се е стопила с близо две трети.

Tether, USDCoin, DAI, и други стабилни криптовалути, които се опитват да преследват стойността на долара, изпитват проблеми с връзката си днес, макар че спадът засега изглежда овладян. Повечето монети успяват да запазят сравнително стабилна връзка, като амплитудата на движенията е по-малка от 1 цент. Според Изабела Розенберг, стратег в Goldman Sachs, стабилните валути неизбежно ще пострадат в близко бъдеще.

Завръщане в бъдещето?

В доклад от 18 май тази година Розенберг цитира проучване на други двама академици от САЩ, като прави сравнение между криптовалутите в настоящето и банките в САЩ между 1837 и 1863 г., период познат на икономистите като "ерата на свободното банкиране". По времето на тази ера американсктие банки са можели да печатат собствени банкноти, които впоследствие циркулират като средство за разплащане и се изплащат при заявка в банката-емитент.

"Важното е, че ценните книжа не са се търгували на номиналната си стойност от емитента, а по-скоро с отстъпка, поради големия брой банкноти в обръщение от най-различни, често неизвестни, банки, както и поради сложността на установяването на специфичния за всяка отделна банка риск", обяснява Розенберг. Тя е на мнението, че в момента има твърде много стабилни криптовалути, за които е доста трудно или почти невъзможно да се изчисли рискът.

"В крайна сметка САЩ (ще) поеме контрола върху паричната система"

Според Розенберг неизбежно регулаторите ще трябва да овладят сектора. Гари Гортън и Джефри Джанг, гореспоменатите академици, които Розенберг цитира, в проучването си озаглавено "Опитомяването на дивите стейбълкойни" (Taming wildcat stablecoins, от wildcat banks, както се наричат част от банките от периода на в САЩ от XIX в.) също смятат, че регулацията в сектора е единственият възможен ход в бъдеще.

"Федералното правителство (на САЩ) има два набора от опции. Или да да конвертира стабилните монети в еквивалента на публични (фиатните) пари, или да въведе дигитални валути (издавани) от централната банка и да обложи частните пари (стейбъл койните), докато не спрат да съществуват", споделят в проучването си от септември Гортон и Джанг. През 1863 г. правителството на САЩ решава проблема, като налага такса от 10% за всяка транзакция с частни банкноти, но този сценарий не е от най-добрите за крипто ентусиастите.

Твърде много регулация не е на добре

Някои анализатори приписват спада на криптовалутите на глобалния отлив на инвеститоите от фондовите пазари предвид покачването на инфлацията и геополичиеските проблеми през тази година. Други посочват корелацията между технологичните акции, които също страдат от началото на годината, и криптовалутите, но в действителност сривът при криптовалутите е много по-изразителен, отколкото в сравнение с акциите или други видове активи.

Причината може да се намира другаде. През 2018 г. екип от международни икономисти установява в проучване, наречено "Sex, Drugs and Bitcoin", че "приблизително една четвърт от потребителите на биткойн и една половина от биткойн транзакциите са свързани с незаконна дейност". Според академиците, които анализират транзакции между 2010 и 2018 г., близо 72 млрд. долара на година са нелегалните потоци.

"Нашият документ предполага, че значителен компонент от фундаменталната стойност на биткойн като платежна система произтича от използването му за улесняване на незаконната търговия", заявяват в доклада си академиците. "Това има етични последици за тези, които гледат на биткойн като инвестиция, както и последици за оценката (на криптовалутата). Например промените в търсенето за използване на биткойн в незаконна търговия (например поради репресии на правоприлагащите органи или засилено приемане на по-непрозрачни криптовалути при незаконна търговия) вероятно ще повлияят на неговата стойност", смятат анализаторите.

Все още няма коментари
Нов коментар