🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поглед в бъдещето на криптофоните

Solana и HTC ще се опитат да направят web3 телефоните популярни, но засега устройствата си остават нишови

Съоснователят на Solana Aнатоли Яковенко смята, че със Saga компанията му е открила правилната ниша
Съоснователят на Solana Aнатоли Яковенко смята, че със Saga компанията му е открила правилната ниша
Съоснователят на Solana Aнатоли Яковенко смята, че със Saga компанията му е открила правилната ниша    ©  Solana Labs
Съоснователят на Solana Aнатоли Яковенко смята, че със Saga компанията му е открила правилната ниша    ©  Solana Labs
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Криптосветът преживява сериозни сътресения през последните месеци, което не пречи на компаниите в него да обмислят какво ново да предложат на потребителите. Solana Labs, създатели на блокчейна Solana, преживял драматични върхове и спадове напоследък, смятат, че едно от решенията е да пуснат собствен смартфон, който те наричат първия истински web3 телефон досега. Това обаче определено не е първият "криптофон", въпросът е има ли място на пазара за подобни устройства и дали други производители и играчи ще видят добри възможности в този сегмент.

Solana Saga

Почти невъзможно е да постигнеш успех, като произвеждаш смартфони като стартъп. Чисто и просто големите играчи са прекалено могъщи. Но съоснователят на Solana Aнатоли Яковенко смята, че компанията му е открила правилната ниша. "Смятам, че това е нещо, което индустрията трябва да направи. На последната конференция за разработчици на Apple не видяхме нито една криптофункционалност, и то 13 години след като Bitcoin тръгна", заяви той в Ню Йорк преди седмици, когато представи смартфона си Saga. Моделът е изграден в сътрудничество с независимия производител OSOM и е базиран на техния блокчейн проект за телефон - OSOM OV1.

Saga е изграден върху Android и компанията пуска към него Solana Mobile Stack (SMS) - колекция от различни web3 решения, чиято основна цел е да улеснят създаването на смартфон приложения, които да работят с мрежата на Solana. Сред тях е сейф с ключове, нужни за сигурни транзакции, Saga Pass - NFT, което дава достъп до различни функции в общността на Solana, Solana Pay за Android и магазин за приложения от външни разработчици. Накратко казано, Saga всъщност е хардуер криптопортфейл, който изпълнява ролята и на смартфон. В резултат криптоиграчите ще могат по-лесно да създават приложения, които лесно да бъдат интегрирани с блокчейн.

В Solana се надяват, че Saga ще покрие основна ниша на пазара - по-лесни транзакции и по-широко приемане на блокчейн и крипто. Според Яковенко големите смартфон производители все още не са пуснали интегрирани web3 функционалности във водещите си модели. "Хората все още вадят лаптопите си по време на среща, за да не изпуснат някоя NFT възможност. Така че смятам, че е време крипто да стане мобилно", допълни мениджърът. Целта на смартфона е да улесни и потребителите в екосистемата на Solana, които хич не са малко - тя има над 21 млн. активни месечни профила.

Смартфонът има характеристики на водещ модел и трябва да излезе в началото на 2023 г. Той ще струва 1000 долара, ще има 512GB вътрешна памет, Qualcomm процесор, 6.67-инчов OLED екран и вече може да бъде поръчан с депозит 100 долара.

Още по-добрата новина за Solana е, че редица криптокомпании като FTX, Phantom и Magic Eden ще партнират на SMS, а има отделен и фонд за 10 млн. долара за създаване на апове в платформата. "Разработчиците са налице и ще създават по-добри приложения от досегашните", казва и главният оперативен директор на Solana Labs Раж Гокал.

"Почти всяко нещо по света има мобилен достъп. Но в криптосегмента мобилните функции изостават. Затова решението е актуалният ти портфейл да е вграден в смартфона", казва и Сам Банкман-Фрайд, изпълнителен директор на криптоборсата FTX.

Другият (мета)вариант

И докато в Solana наричат модела си web3 смартфон, тайванският производител HTC също пусна на пазара криптофон, но с определението "метавселенски телефон" (metaverse phone). Чрез него потребителите могат да получат достъп до общности в метавселената през мобилен браузър, а в същото време също има web3 функции като хардуерен криптопортфейл.

HTC Desire 22 Pro е наследник на пуснатия от тайванците през 2018 г. първи криптофон Exodus. Той също е базиран на Android, като използва платформата на HTC VIVERSE, комбинираща виртуална реалност (VR), добавена реалност (AR), изкуствен интелект и блокчейн. Той може да бъде използван и с VR очилата на HTC VIVE Flow. През VIVERSE потребителите могат да браузват в метавселената, да управляват своите активи в криптовалути като Ethereum и Polygon.

За разлика от Saga тук от HTC залагат на характеристики от средния ценови клас - процесорът е Qualcomm Snapdragon 695 5G, с 8GB RAM и 128GB вътрешна памет. Телефонът ще дебютира на пазара в близките месеци и ще се продава за около 400 долара в Тайван, 400 паунда във Великобритания, 400 евро в Европа.

Все още не е ясно какви потребители ще успеят да привлекат все още нишови устройства като криптофоните, особено в момент, когато криптоиндустрията преживява срив. Яковенко е наясно, че Saga няма да се превърне в масов успех, но се надява първоначално да привлече поне потребителите в блокчейн сферата. И други по-малки независими производители са се опитвали да правят подобни устройства, но никой не успя да постигне какъвто и да било успех в този сегмент. Докато големите играчи като Samsung (които вече имат разработки в криптосферата) и Apple не започнат да предлагат масови модели, криптофоните ще останат на ниво нишови устройства.

Какво е web3

Web3 всъщност е идеята за нова версия на интернет, в която основната концепция е децентрализация с използването на блокчейн технологии и икономика, базирана на токенизация.
Все още няма коментари
Нов коментар