🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борсата FTX може да купи криптобанката BlockFi срещу едва 1% от последната ѝ оценка

Криптокомпаниите продължават със сътресенията и консолидацията, а оценките им изведнъж изглеждат безумни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Борсата за криптовалути FTX е на път да купи криптобанката BlockFi, пише CNBC, като подобна информация вече има и в други медии, като Wall Street Journal и специализираната The Block. Цената, която източниците на CNBC цитират, е 25 или 50 млн. долара - или около 1% от последната оценка, при която BlockFi набираше средства - 4.8 млрд. долара. Засега информацията не е потвърдена, но ако тази сделка случи на подобни нива, това ще съответства на практически пълно зануляване на инвестициите на настоящите акционери.

Това е втора криптобанка, която на практика не може да продължи съществуването си без външна подкрепа след срива в цената на криптовалутите. Преди две седмици Celsius замрази тегленията от сметките на клиентите си и в момента търси начин да се преструктурира с помощта на стратегически инвеститор.

Само преди месец BlockFi търсеше финансиране при оценка 1 млрд. долара, като това се отчиташе като голям провал. И тя обаче се оказа нереалистична и на 21 юни изпълнителният директор Зак Принс обяви, че BlockFi е получила 250 млн. долара заем от FTX, за да може да заздрави портфолиото си. Сега FTX може направо да придобие компанията, което да подсили ореола й на "спасител от последна инстанция" за закъсали криптобизнеси.

Според някои източници в американските медии, борсата е оглеждала за покупка и Celsius, където плащанията са замразени от вече две седмици. За момента Принс отрича да има сделка за придобиването на BlockFi и по-конкретно че цената на компанията му ще бъде 25 млн. долара.

Зимата на криптобанките

BlockFi и Celsius са две от най-известните компании, които се занимават с нерегулирана банкова дейност върху крипто - тегленето на кредити в твърда валута срещу обезпечение в крипто и депозирането на криптовалути при висок процент лихва. Други компании от сектора включват българската Nexo, CoinLoan и YouHodler.

През февруари BlockFi дори стигна до споразумение с американската Комисия по ценни книжа (SEC) за 100 млн. долара, което предвиждаше нейната дейност да стане регулирана и съответно да се ползва с доверието на федералното правителство.

През последните шест месеца пазарът на криптовалути се сви от общо 3 трлн. долара до под 1 трлн. долара, като най-тежките сривове дойдоха през последния месец, с няколко поредни труса от над 10% надолу в цените на основните активи като Bitcoin, Ethereum и Cardano. Това прави работата на критпобанките трудна или дори невъзможна, защото много кредити се оказват без нужното обезпечение в един и същ момент и започва ликвидация на позициите. Тогава клиентите имат два избора - или да вкарат още пари, или да излязат от позицията си. Цялостната тенденция е всички пари да излизат от свръхволатилния сектор заради макроикономическата несигурност, като това със сигурност не помага на криптобанките.

Освен лудостта на криптопазара, придобиването на BlockFi срещу подобна сума би показало и лудостта на оценките при стартъпите. Тя не важи само за компаниите в криптосектора. На практика всички големи стартъпи през последните години бяха оценявани особено либерално от фондовете за рисков капитал, които бяха склонни към висок риск, движен от страх да изпуснат следващия технологичен гигант. Със затягането на паричната политика на централните банки, войната в Украйна, ускорената инфлация и страховете от рецесия фирмите за рисков капитал вече не са склонни да дават подобни оценки.

Все още няма коментари
Нов коментар