Спорове между създател и разработчици блокират бъдещето на блокчейна Cardano

Tестовата мрежа за ъпдейта му е катастрофално повредена в резултат на множество грешки, твърдят в общността

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Cardano преминава през доста предизвикателен месец, наситен със страх, несигурност и съмнение, или FUD. Тъкмо когато криптовалутата започна да поскъпва след месеци на слабо представяне, бе открит бъг в тестовата мрежа на предстоящия форк (ъпдейт) в блокчейна й, което силно разтревожи общността. А това помрачи още повече настроенията в криптосектора.

Cardano е блокчейн, базиран на Proof-of-Stake(PoS - доказателство за дял), като създателите му твърдят, че неговата цел е да позволи на творците на промени, иноваторите и визионерите да донесат положителната глобална промяна. Проектът с отворен код също има за цел да създаде общество, което е по-сигурно, прозрачно и справедливо. Втората по големина криптовалута Ethereum ще премине към PoS следващия месец, едно от очакваните събития в криптоиндустрията. Затова и ъпдейтът на Cardano - наречен Vasil, се следи с повишено внимание.

Вече обаче има много спорове в общността на Cardano за Vasil, поради известно несъгласие между водещия разработчик Input Output Global (IOG) и останалите притежатели на криптовалутата.

Идеята на Vasil е да въведе мрежова производителност на Cardano, която е настроена да подобри неговата екосистема и потенциално да разшири сектора на децентрализираните финанси (DeFi). Събитието вече беше отложено няколко пъти, което донесе разочарование в някои сектори на общността и съответно доведе до драстично намаляване на цената на Cardano. За една година цената му е паднала с над 80%, като криптовалутата се отклони и от общия тренд при останалите в сектора.

Главният изпълнителен директор на IOG и основател на Cardano Чарлз Хоскинсън поиска от операторите на акционерни групи да надстроят до нова версия на клиента на тази мрежа v1.35.3. Това искане накара двама разработчици и влиятелни членове на общността, Адам Дийн и Андрю Уестбърг, да изразят публично несъгласието си с Хоскинсън.

През август 2021 г. Чарлз Хоскинсън обяви пускането на хардфорка на Alonzo, което доведе до скок на цената на Cardano с цели 116% само през следващия месец. На 12 септември 2021 г. официално стартира хардфоркът Cardano Alonzo, който внесе функционалност на интелигентни договори в блокчейна. Над 100 интелигентни договора бяха внедрени през следващите 24 часа след стартирането. Сега предстои следващата стъпка с хардфорка Vasil, но бъдещето на Cardano e обгърнато в несигурност.

Уестбърг заяви в Twitter, че основателят на Cardano "не е на същото ниво като неговите разработчици и тестови екипи". Разработчикът вярва, че версия 1.35.3, а именно Vasil, изисква повече тестове и още време.

Адам Дийн също сподели подобно мнение, твърдейки, че версия 1.35.3 в тестовата мрежа е "катастрофално" повредена в резултат на множество грешки.

До този момент на всички бе казвано, че 1.35.3 е "тестван и готов за Vasil Hard Fork", но общността продължи да открива "бъгове". В този смисъл Дийн смята, че процесът на внедряване на Vasil в основната мрежа е "прибързан".

В отговор основателят на Cardano продължава да твърди, че кодът е бил "щателно тестван в продължение на месеци" и че в този смисъл всички проблеми с кода са "премахнати".

"Ние бихме могли да отложим стартирането на Vasil с още няколко месеца, за да тестваме отново код, който вече е тестван дузина пъти и вече работи. Заслужава ли си това за всички разработчици на DApp, които чакат тази актуализация вече почти година", казва Хоскинсън

Първоначално планирана за края на юни, актуализацията беше многократно отлагана поради технически проблеми. Приблизително 14% от стейкинг провайдърите (пуловете, с които се верифицират транзакциите) са актуализирани до версия на Vasil, което е много под минималния критерий от 75%, за да работи мрежата оптимално. Миналата седмица Хоскинсън призова всички пулове да актуализират до най-новата версия.

Много от потребители продължават да съветват да не се бърза с актуализацията, за да не се конкурира с Ethereum Merge, защото малка грешка в имплементацията на Vasil и/или в реакцията на пазара може да се окаже катастрофална за Cardano.

Много членове на общността продължават да изразяват своето недоволство и страх от технологичните проблеми: "Това е неприемливо за блокчейн, чиято репутация би трябвало да се гради именно върху технологии", е общото им мнение.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    khl16417646271096676 avatar :-|
    Ivan Stoev

    Хоскинсън е притискан от потребителите за твърде бавното развитие на мрежата в сравнение с други смарт проекти и оттам идва това бързане, макар и твърде рисково. Що се отнася до цената, алтернативните валути следват посоката на биткойн и рядко имат собствено самостоятелно поведение, за да се правят някакви значими изводи и коментари.

    Любопитна подробност е, че новият форк е кръстен Vasil в чест на българина Васил Дъбов, който беше Кардано амбасадор у нас, но почина миналата година..

    Нередност?
Нов коментар