Новият ъпгрейд на Ethereum е на финалната права, bitcoin мина 30 хил. долара

Предстоящото надграждане на втория по големина блокчейн създава потенциал за натиск върху цената на криптовалутата му ETH

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Предстоящият ъпгрейд на Ethereum може да доведе до голям натиск за продажба и краткосрочно да намали цената.
  • Биткойн достига нови върхове, като надхвърли 30 000 долара, увеличавайки акциите на криптокомпаниите.
  • Инвеститорите внимателно следят развитието на събитията, като очакват доклада за индекса на потребителските цени (CPI) в САЩ

Последният ъпгрейд на Ethereum ще бъде активен след около 24 часа - на 12 април преди обед. Това надграждане ще даде възможност на валидаторите да поискат изплащане на своите награди за стейкинг. Това доведе до много спекулации за това какво ще се случи с цената на Ether (ETH) в краткосрочен план. Въпреки че тегленията на ETH ще бъдат ограничени, възможно е първоначалният натиск за продажба да е достатъчен, за да понижи сериозно цената, която днес се задържа над 1900 долара за монета, докато bitcoin поскъпна по-сериозно и е над 30 хил. долара.

Разработчиците на Ethereum започнаха да наричат предстоящия хард форк на блокчейна "Shapella". Това е объркващо, тъй като криптотърговците, анализаторите и ръководителите на индустрията наричат хард форка "Шанхай". Обяснението е, Shanghai + Capella = Shapella. Capella е едновременното надграждане, което се случва от страната на консенсуса, оттук и сливането на двете имена в "Шапела".

Според проучване на K-33 Research, приблизително 1.1 млн ETH ще бъдат налични за теглене. Иначе казано, над 2 млрд. долара натиск за продажба, ако този ETH бъде продаден веднага. Въпреки това, тези 1.1 млн. ETH все още са само 20% от дневния обем на търговия с ETH. Освен това, на 6 април Lido Finance обяви, че няма да може да обработва тегления на ETH най-рано до май поради настоящия си одит.

Почти една трета от всички ETH се залагат с Lido, така че ако една трета от заложените ETH бъдат на практика замразени, това допълнително ще намали натиска за продажба. Coinbase, където също се стейква значително количество ETH, също обяви, че ще отнеме седмици, ако не и месеци, за да обработи тегленията на заложени токени на нейната платформа.

Голямата променлива в уравнението за цената на Ethereum е как ще реагират притежателите на незаложени ETH, ако цените започнат да падат след началото на теглениятa, какъвто и да е размерът им. Най-лошият сценарии е "слабите ръце" да продадат, което да накара цената на етера да се понижи още повече. Този спад в цената може да принуди притежателите на незаложени eth също да продадат, създавайки лавинообразен ефект, познат още като "продажбата на новини". Така или иначе, най-лошата част от подобен сценарий е, че продажба на ETH в продължение на седмици и месеци от eth валидатори и капитулацията на незаложени притежатели на eth да може да поддържа цената на eth ниска за дълго време.

Разбира се, подобен сценарий би създал страхотна възможност за вярващите в Ethereum дългосрочно да акумулират койни. Дори ако надстройката Шанхай повлияе положително на актива, защото се очаква, след като Eth може да се тегли по всяко време, много повече Eth да бъде стейкнат, съществува още един голям риск, а именно регулациите на defi или липсата на такива.

Министерството на финансите на САЩ наскоро обяви defi за риск за националната сигурност. На теория всеки опит за директен удар срещу defi вероятно ще се провали, защото defi протоколите са много децентрализирани. Е, поне най-големите протоколи като AAVE са. На практика обаче самата defi екосистема има централизирана точка на колапс и това са стейбълкойните, повечето от които съществуват на Ethereum.

Стабилността на биткойн

На фона на приближаващия ъпгрейд на Ethereum биткойн достигна ценови върхове, невиждани от средата на 2022 г., като най-голямата криптовалута по пазарна капитализация докосна 30 350 и постави нов връх за 2023 г. Някои анализатори прогнозираха, че ще възвърне цената си от 30 000 долара, тъй като се очаква докладът на индекса на потребителските цени (CPI) в САЩ на 12 април, който ще даде представа за битката на Федералния резерв срещу инфлацията.

Заради резкия скок на биткойн с над 6.3 % за последните 24 часа криптокопачите Marathon Digital са нарастнали с 13%, а колегите им Riot Platforms (RIOT) и Hut 8 Mining (HUT) са напред съответно с 14% и 11%. Криптоборсата Coinbase (COIN) е нараснала с 5.5%, а MicroStrategy (MSTR) - собственик на 140 000 биткойни - е спечелила повече от 6%, корелирайки си с повишението на BTC.

Все още няма коментари
Нов коментар