НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Един от най-големите миньори на биткойн фалира

Core Scientific подава документи за фалит по Глава 11 в САЩ, но ще работи, докато изплати дълговете си

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Core Scientific, един от най-големите публично търгувани криптокопачи в САЩ, подава документи за фалит. Само преди няколко дни, на 14 декември, платформата за финансови услуги B. Riley предлoжи на Core Scientific 72 млн. долара финансиране, за да избегне неплатежоспособност. Предложението бе отказано и днес компанията подава молба по глава 11 в съда по несъстоятелност на Южния окръг на Тексас.

Приблизителните задължения на миньора са между 1 и 10 млрд. долара според документацията, колкото са и приблизителните активи на компанията. Core Scientific има между 1000 и 5000 кредитора, като най-големият необезпечен иск идва именно от инвестиционната банка B. Riley. Криптоминьорите продължават да страдат от ниските цени на валутите и високите разходи за електричество - два фактора, които правят добива доста неизгоден.

Core Scientific представлява около 10% от изчислителната мощност на биткойн мрежата и оперира над 200 000 копачки, разпръснати в няколко офиса в САЩ. Пазарната капитализация на Core падна до 79 млн. долара, което е спад от онези 4.3 млрд. долара през юли 2021 г., когато компанията стана публична. Акциите са паднали с около 98% през последната година - от над 10 долара до 21 цента.

Според последните публични доклади на сайта на Core Scientific от октомври, компанията е изкопала 1213 биткойна през месец септември, което прави по 40.4 биткойна на ден. През същия месец от Core са продали 1576 биткойна на средна цена 20 460 долара за биткойн, което е генерирало общи приходи от приблизително 32,2 млн. долара. От тогава всеки месец компанията продава почти всичко изкопано в опит да се задържи над водата, но изглежда факторите в сектора са трудно преодолими, а и те са играли и доста рисково, като са взели ново оборудване на лизинг. Идеята, че печалбата, която то ще генерира, ще е достатъчна, ако се преодолеят краткосрочните кризи се подхранва от неправилната проекция на стойността на биткойн в края на годината и неговата сложност на копаене. В края на третото тримесечие CORZ имаше общ дълг от около 960 млн. долара, без да се включват корекциите на счетоводните резерви, които са малко под 200 млн. долара, според данни от FT.

Компанията все още генерира положителен паричен поток, но тези пари не са достатъчни за изплащане на дълговете, дължим за оборудване, което е взето на лизинг, според запознати лица, интервюирани от Coindesk.

Core Scientific също бяха засегнати от фалита на Celsius, който беше един от най-големите им клиенти, както и този на кредитора BlockFi, на когото дължат 54 млн. долара. Celsius Mining подаде молба за обявяване в несъстоятелност по глава 11 през юли, а през септември съди Core Scientific, твърдейки, че е нарушила условията по общ договор. От своя страна Core Scientific твърди, че Celsius му дължи 5.2 млн. долара към 30 септември. BlockFi подаде заявление за фалит по глава 11 в края на ноември, една от многото жертви в криптосектора след фалитa на криптоборсата FTX.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fdm1442505356474560 avatar :-?
    Ivo Hristov
    • + 1

    Сега Core Scientific, позле и други.

    Нередност?
Нов коментар