🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Криптоминьорите са загубили повече от милиард заради срива на Bitcoin

Ниските цени на водещата дигитална валута, скъпият ток и високата задлъжнялост удрят резултатите и доходността им

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Криптоминьорите използват мощни компютри за да подсигурят транзакциите, получавайки валути за награда
  • С падането на цените на дигиталните пари обаче се сриват и приходите им, а от там и доходността на акциите
  • Слабия криптопазар и високите енергийни цени засега не вещаят добро близко бъдеще в сектора

Сривът на криптовалутите от края на миналата и през тази година удари бизнеса на компаниите миньори, което освен върху финансовите им резултати се прехвърли и в цените на акциите им - доходността, която те носят, е надолу. Криптоминьорите използват мощни компютри за решаване на сложни изчислителни проблеми, за да валидират транзакции в блокчейн, срещу което получават награди под формата на нови монети в дадена криптовалута - най-често биткойн. След това монетите може да се държат за използване за определени транзакции или да се продават срещу фиатна валута.

Акциите на компаниите за криптокопаене, представени от борсово търгувания фонд - Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK) - се представят драстично по-слабо от по-широкия пазар. BLOK осигурява обща негативна възвращаемост от -45.6% през последните 12 месеца.

Тъй като цените на крипто се движат доста под върховете за всички времена, компаниите, които копаят биткойни, започват да показват признаци на финансово напрежение. Финансовите отчети за второто тримесечие показват, че някои от най-големите публично търгувани компании за копаене на биткойни са имали обща загуба над милиард долара.

Компании като Core Scientific, Marathon Digital Holdings и Riot Blockchain, които добиват биткойни, са с внушителните загуби от съответно 862 млн., 192 млн. и 366 млн. долара през трите месеца, приключили на 30 юни, показват последните тримесечни отчети за приходите. Други значими копачи като Bitfarms Hive Blockchain пък бяха принудени да намалят стойността на своите притежания в резултат на повече от 60% спад в цената на биткойн през тримесечието.

А промяната в блокчейн мрежата на Ethereum дори изхвърля някои миньори от играта - най-големият в този сектор Ethermine, обяви че спира. По данни на Bloomberg в един момент компютри за 10 млрд. долара са копаели Ether.

Но да се върнем на Bitcoin, който ще остане основно поле за миньорите - тези с техника за Ethereum обаче не могат да копаят биткойн. Тъй като стойността на продукцията на копачите драстично пада заедно с цената на биткойн (BTC), те трябва да вземат трудни решения за това как да оцелеят - включително продажба на трудно спечелени монети и оборудване. Проблем за някои от тях е, че основна част от притежаваните криптовалути са блокирани като обезпечение срещу заеми, с които те финансират своята дейност - предимно покупка на мощната изчислителна техника.

Цената на биткойн е на най-ниските нива от 2020 г. насам, глобалната процесорна мощност на мрежата, или хешрейтът, е близо до историческите върхове и цените на енергията се покачват, маржовете на печалбата на копачите се свиват.

Стари и нерентабилни

Миньорите, които някога са били непоколебими в стратегията си hodl (държат биткойн, вместо да го продават), сега са принудени да ликвидират своите криптохолдинги, за да плащат оперативни разходи и вноски по заема.

Приходите от копаене на биткойни в долари на киловатчас (kWh) са намалели повече от половината от началото на годината, показват данните, събрани на Upstream Data. Използването на машини от по-ново поколение като Antminer S19 Pros и Whatsminer M30S+ може да направи голяма разлика в приходите, защото те носят двойно повече доходност от по-старите модели като Atminer S9.

Копачите, които използват най-новите машини и имат ниски цени на електричеството - по-малко от 6 цента за киловатчас (kW), поддържайки общите си разходи за копаене на биткойн под 10 000 долара - все още могат да свързват двата края и да изпълняват задълженията си по заема, казва пред BCC News Брайън Райт, заместник-директор на Galaxy Digital.

Заеми и финансиране

Миньорите, които взеха пари назаем, за да финансират своите планове за разширяване, сега трябва да вземат трудни решения. Кредитополучателите се нуждаят от "значителни приходи извън финансирането, за да останат актуални", казва пред Bloomberg Нийл ван Хуис, партньор в BlockFills, която беше една от първите фирми, които отпуснаха заеми за финансиране на оборудване на миньори през 2020 г.

Заемите за финансиране на оборудване като тези, които миньорите вземат, са "под вода", когато стойността на заема надвишава стойността на основния актив, като например машини за копаене на биткойни.

В пика на пазара, когато биткойнът беше над 60 хил. долара, компаниите купуваха копачки на 90, 100 долара и дори повече за терахаш, каза Юри Булович, мениджър във Foundry Digital, пред Bloomberg. Това добавя до 10 хил. на машина. "По-голямата цена отбелязва, че сумата на заема е била по-висока. Това означава, че месечните вноски също ще са значително по-високи", каза той.

Фирми, които са направили поръчки за съоръжения за копаене "в разгара на бичия пазар за пикови цени със значителен депозит", сега са "в трудно място за проследяване", каза Джейми Левъртън, главен изпълнителен директор на Hut 8 Mining (HUT), пред bsc.news.

Така копачите продават биткойни на борси с рекордни темпове. През май миньорите на биткойни са продали над 100% от месечната си продукция в сравнение със само 30% между януари и април, каза Джаран Мелеруд, старши изследовател в Arcane Research, в свое интервю за Bloomberg.

Компании за криптомайнинг като IrisEnergy избират да продават "ден за ден", като по този разчитат да привлекат нови клиенти и да разширят своите операции на база разликата между цената за изкопаване и пазарната. Това е причината компанията да притежава нула биткойна.

Информационни платформи във веригата като CryptoQuant и CoinMetrics отбелязаха рекордни потоци от монети от копачи към борси през последните няколко седмици. Това не е непременно индикация за продажба - може да означава, че миньорите залагат своите токени срещу лихва или се готвят да продават.

При ограничена ликвидност миньорите, заложили на биткойни, които са добили като обезпечение, за да получат заеми за оборудване, може да не могат да ги монетизират за нищо друго освен за изплащане на дълговете си. В тези случаи обезпечението вероятно се държи от заемодателя и ще бъде продадено само в случай на маржин кол.

Такъв беше случаят с Blockfusion, която имаше маржин кол от 29 000 долара. Изискване за маржин възниква, когато стойността на обезпечението на кредитополучателя падне под определен праг, определен в съгласие със заемодателя. В този случай кредитополучателят трябва да намери средства, за да надхвърли този праг, което понякога означава продажба на активи на неблагоприятни пазарни цени - като BTC под границата от 20 000 долара.

Биткойн миньорите, които са дали своите машини като обезпечение, са изправени пред различен проблем. Тъй като миньорите искат да разтоварят своите машини за така необходимите пари, цените на ASIC значително спаднаха.

В идеалния случай миньорите биха продавали по-стари модели машини, но в момента няма пазар за тях, защото са нерентабилни, така че те са принудени да продават по-ново оборудване или да използват своите биткойни. Или просто да стискат зъби и да чакат дълго криптолято или поне пролет.

Все още няма коментари
Нов коментар