🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

FTX иска да си върне всички политически дарения, направени преди фалита

Бившият й собственик Сам Банкман-Фрийд e дарил близо 37 млн. долара на демократите, но подобна сума "на тъмно" е отишла и към републиканците

Синдикът на FTX Джон Рей е готов да върне максимално много от задълженията на борсовата платформа, които може да достигнат 50 млрд. долара
Синдикът на FTX Джон Рей е готов да върне максимално много от задълженията на борсовата платформа, които може да достигнат 50 млрд. долара
Синдикът на FTX Джон Рей е готов да върне максимално много от задълженията на борсовата платформа, които може да достигнат 50 млрд. долара    ©  Reuters
Синдикът на FTX Джон Рей е готов да върне максимално много от задълженията на борсовата платформа, които може да достигнат 50 млрд. долара    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Борсата предупреди онези, които са получили плащания от FTX и нейни бивши ръководители, че се стреми да възстанови всички средства, дори ако са били дарени за благотворителност.
  • Фрийд признава, че е правил еднакво големи дарения и за републиканците, но те са минавали под масата.
  • Прокурорите обвиняват SBF и компания в заговор за незаконни дарения, укриването им с трети лица и злоупотреба.

Фалиралата криптоборса FTX обяви, че обмисля по законен път да възстановяви всички дарения, направени от свързаните с нея субекти и бивши ръководители, което включва милиони долари в политически дарения, направени от бившия главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд (SBF). FTX прикани онези, които са получили средства, да "уредят връщането на такива плащания", предупреждавайки, че ако те не бъдат върнати доброволно, борсата ще започне съдебни действия за възстановяване на плащанията с лихва."В случай че такива плащания не се връщат доброволно, длъжниците на FTX възнамеряват да предприемат действия пред съда по несъстоятелност, за да изискат връщането на плащанията, като лихвите ще се начисляват от датата, на която е започнато всяко действие", казаха от компанията. След отстраняването на SBF компанията беше поета от Джон Рей, специалист по несъстоятелностите, който в миналото пое и фалиралата Enron.

SBF беше вторият най-голям дарител на Демократическата партия в междинните избори през 2022 г. с 36.8 млн. долара, преведени на кандидати за междинните избори за Конгрес. Той също така насочи 5.2 млн. долара за президентската кампания на Джо Байдън в САЩ през 2020 г. На 13 декември прессекретарят на Белия дом отказа да отговори на въпрос дали администрацията на Байдън ще върне тези дарения, дадени преди това от SBF. Миналата седмица три организации, свързани с демократите, обещаха да върнат над 1 млн. долара от политическите дарения, получени от SBF, след като той беше арестуван на Бахамите. Предстои му екстрадиция в САЩ.

- FTX (@FTX_Official) December 19, 2022

Политическите дарения на FTX на обща стойност до 73 млн. долара могат да бъдат насочени към спекулираните около 1 млн. кредитори, на които се дължат между 10 до 50 млрд. долара в случай на фалит. Междувременно някои членове на Конгреса на САЩ, които са получавали политически дарения от FTX, са дарили средствата за благотворителност в опит да се дистанцират от борсата и нейния основател.

Въпреки това от FTX казват, че тези благотворителни дарения не спират интереса на кредиторите, които се опитват да възвърнат поне част от загубите си. "Извършването на плащане или дарение на трета страна (включително благотворителна организация) [...] не пречи на длъжниците на FTX да търсят възстановяване." Съдилищата по несъстоятелност често позволяват на компаниите да си върнат парите, които са дали на други през двете години преди подаването на молба за фалит.

Основателят на FTX заяви в интервю от 16 ноември с криптовлогъра Тифани Фонг, че е "дарил почти еднакво количество пари и на двете страни", но даренията му за републиканците били "на тъмно", за да не се удари по имиджа му. "Причината не беше регулаторна, а защото репортерите се побъркват, ако дарите на републиканците, всички те са суперлиберални. Не исках да участвам в подобна битка...", допълва още Фрийд в интервюто.

Затворен кръг

Някои от даренията, направени от SBF, са незаконни, според жалба от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, въпреки че не става ясно кои точно. В жалбата се твърди, че FTX e получавала пари от клиенти, срещу които е заемала практически неограничени суми от Alameda Research, а Alameda Research е отпускала и допълнителни заеми на SBF и неговия вътрешен кръг, за да поддържат своя охолен начин на живот, включително да продължават с политическите си дарения.

SEC не уточнява колко от парите, получени чрез измама, SBF е похарчил за политически дарения или кой точно ги е присвоил. Tези обвинения са отделни от по-сериозното обвинение на Министерството на правосъдието на САЩ, че Банкман-Фрийд е използвал поставени лица, за да наруши лимитите на кампаниите.

Все още няма коментари
Нов коментар