Кой владее биткойна

Криптосривът донесе някои промени при собствениците на най-голямата дигитална валута

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Криптосривът донесе някои промени при собствениците на най-голямата дигитална валута.
  • Най-съществена е промяната при Tesla, която продаде повечето си биткойни заради ликвидни проблеми.
  • Американските компании продължават да доминират криптособствеността в света.

Преди години идеята, че публично търгуваните компании могат да купуват биткойни, се смяташе за налудничава. Вярваше се, че дори най-добре позиционираните криптовалути са твърде нестабилни и маргинални, за да бъдат възприети от някакъв сериозен бизнес. Това табу обаче бе тотално нарушено, като през последните две години редица големи институционални инвеститори изкупиха огромни количества биткойн (BTC). Компании като MicroStrategy и Tesla бяха дори едни от катализаторите за бума на криптопазарите, когато миналата година обявиха, че залагат на виртуалните валути.

Точно когато изглеждаше, че институционалното приемане на биткойн се разраства и не може да бъде спряно, удари криптосривът на 2022 г. Цената на биткойн се срина заедно с акциите на технологичните компании, намалявайки значително стойността на криптохолдингите на компаниите. Вследствие на срива списъкът на компаниите с най-големи биткойн притежания беше разтърсен, а някои фирми разпродадоха част от криптовалутите си.

За инвеститори, които не желаят сами да купуват биткойн, закупуването на акции в публични компании, които държат биткойн, се счита и за начин за придобиване на експозиция към актива, без да се налага да организирате самостоятелно попечителство. Например някои експерти смятат, че огромното количество биткойн, които притежава MicroStrategy, е превърнало компанията в биткойн ETF.

И докато притежанието на криптовалути е анонимно, при публичните компании то се изсветлява, тъй като те ги декларират в своите периодични финансови отчети. Според публични данни близо 60 компании, чиито акции се търгуват на фондови борси, притежават близо 231 хиляди биткойна в портфейлите си за над 5.5 млрд. долара, като над половината от тях се падат на MicroStrategy. Делът им обаче е едва 1.1% от планираните да достигнат 21 млн. монети.

Според данните на сайта Buy Bitcoin Worldwide с най-голям дял са непубличните компании, както и борсово търгуваните фондове, а с по-малка са няколко правителства. Въпреки това те държат общо около 6.8% от най-голямата криптовалута, като останалите са в много физически и други юридически лица, чиито имена едва ли някога ще научим.

Притежателите на огромни количества биткойни са известни и като китове, притежаващи по над 1000 бройки. За някои от евангелистите на децентрализираните финанси това е проблем, тъй като концентрират голяма част от криптобогатството и могат да влияят на стойността му.

С по 1000 долара в секунда

Най-големият собственик на биткойни, или поне публично известен, е софтуерната компания MicroStrategy. През 2021 г. и 2022 г. тя продължи агресивно да купува биткойни, като натрупа криптовалута на стойност милиарди въпреки срива на пазара. Към юли 2022 г. тя притежава 129 699 BTC в резерв, еквивалентен на малко над 2.8 милиарда долара. Главният изпълнителен директор на MicroStrategy Майкъл Сейлър обяви при публикуване на отчета за второто тримесечие на годината, че е имало момент, в който компанията е купувала биткойни за по 1000 долара всяка секунда.

За разлика от други изпълнителни директори, които обикновено избягват да обсъждат личните си инвестиции, Сейлър направи публичен факта, че той лично притежава 17 732 BTC - в момента на стойност над 415 млн. долара. През миналата година, когато стана ясна стратегията на компанията, това се отрази и в цените на акциите й, който поскъпваха, галопирайки до над 1000 долара, но днес са на цена около 350 долара. Сейлър обаче е твърд оптимист за биткойн и потвърди стратегическото решение на компанията да го използва като резервен актив вместо златото. Втори по биткойн собственост е компанията за дигитални активи Galaxy Digital Holdings, но по-интересна е третата.

Потъващ кораб или преструктуриращ се гигант

Voyager Digital е компания за криптокредитиране, депозити и търговия с криптовалути, която обаче поиска през минали месец защита от фалит по глава 11 в САЩ. По време на най-силната си година - 2021, тя можеше да се похвали с 3.5 млн. потребители, както и активи за 5.6 млрд. долара, което я прави по мащаб близка до Coinbase или до размерите на малка американска банка. Около 27% от сметките й са до 10 хил. долара, което говори за голяма база от индивидуални клиенти, по данни на Coindesk.

Платформата набира и депозити срещу лихва, като в същото време отпуска доста рискови заеми на други компании в сектора, както и на фондове. В случая Voyager претърпя огромни загуби заради крипто хедж фонда Three Arrows Capital, който фалира след неизпълнение на задължения към редица фирми в индустрията - включително 650 милиона долара от необезпечен дълг Voyager.

Подобна съдба сполетя и няколко други компании, включително Celsius, Babel Finance и Vauld. Притежаваните биткойни от Voyager Digital са под въпрос и е твърде вероятно да намаляват - в края на миналата седмица съдът разреши на компанията да върне средства за 270 млн. долара на свои кредитори и клиенти, като е твърде вероятно част от тях да се осигуряват чрез продажба на крипто.

Биткойн в нужда се разпродава

Производителят на електрически превозни средства Tesla е може би най-силно наблюдаваната и коментирана компания в света заедно с нейния създател Илън Мъск. Той е и голям застъпник на криптоиндустрията, като често негови изказвания са ставали причина за сериозно движение нагоре или надолу на даден актив - нещо, с което си е навлякъл и критиките, че манипулира пазара.

Иначе Tesla се присъедини към компаниите, притежаващи биткойн, през декември 2020 г., кoгато в декларация до Комисията по фондовите борси на САЩ разкри, че е инвестирала общо 1.5 милиарда долара в биткойн.

Мъск и "Тесла" обаче са в сложна връзка с дигиталния актив. След като обяви, че Tesla ще приема плащания в биткойни за своите продукти и услуги през март 2021 г., само два месеца по-късно изпълнителният директор внезапно даден заден, че компанията вече няма да приема криптовалутата за плащания.

През юли 2022 г. компанията разкри с финансовия си отчет, че е продала "приблизително 75%" от своите биткойни заради ликвидни проблеми и притесненията за бизнеса й в Китай заради ковид затварянията на икономиката. Все пак Мъск тогава заяви, че компанията е "отворена за увеличаване на нашите биткойн холдинги в бъдеще, така че това не трябва да се приема като някаква присъда за биткойн". Разпродажбите на биткойните на Tesla я свалят от второто място като притежател през февруари до четвърто през август.

Има обаче добри новини за феновете на Dogecoin, както каза Мъск, a именно, че компанията не е продала своя DOGE. Tesla започна да приема криптовалутата за някои от продуктите си през януари 2022 г. и по-късно потвърди и това, че ще приеме DOGE в някои станции на Supercharger.

Време за борси

Вероятно най-известната криптофирма, притежаваща завидни запаси от биткойн, е криптоборсата Coinbase, която стана публична чрез директното й листване в Nasdaq през април 2021 г. Този ход беше приветстван като забележителност за криптоиндустрията, въпреки че това не беше потвърдено от намаляващата цена на акциите на Coinbase; след като дебютира при 381 долара за акция, до края на юли 2022 г. COIN се търгуваше за около 41 долара.

В топ 10 прави впечатление доминацията на американски компании, като едва две разбиват монопола - канадският криптоминьор Hut 8 Mining и германската компания за управление на активи Bitcoin Group. Тук може да се включи и Voyager, която е с канадски корени, но е регистрирана в САЩ, където поиска и защитата от фалит. Светът на крипто- и традиционните финанси е динамичен и като такъв той ще носи постоянни промени при най-големите играчи. При всички положения за китовете все още има доста храна в океана.

Мистър Гокс и неговото богатство

По официални данни най-много биткойни все още притежава фалиралата японска борса Mr. Gox. Платформата спря търговия онлайн през 2014 г. и излезе офлайн, като тогава притежаваше около 850 хил. биткойна. В началото на юли стана ясно, че японският съвет по ликвидацията на компанията е призовал кредиторите да се регистрират онлайн и да заявят своите вземания. От това съобщение стана ясно, че във фалиралата платформа са останали 141 686, писа Bloomberg. A едноличен лидер по собствени биткойни е тръстът с фондове Grayscale Bitcoin Trust.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар