🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След FTX и най-голямата криптоборса - Binance, се сблъсква с криза на доверието

Във вторник e имало нетни тегления за над 1.9 мрд. долара за денонощие, което е най-големият подобен отлив от юни

Според източници на Reuters американската прокуратура обмисля мерки срещу Binance и "повдигане на наказателни обвинения срещу отделни ръководители, включително основателя Чанпън Джао" (на снимката)
Според източници на Reuters американската прокуратура обмисля мерки срещу Binance и "повдигане на наказателни обвинения срещу отделни ръководители, включително основателя Чанпън Джао" (на снимката)
Според източници на Reuters американската прокуратура обмисля мерки срещу Binance и "повдигане на наказателни обвинения срещу отделни ръководители, включително основателя Чанпън Джао" (на снимката)    ©  Reuters
Според източници на Reuters американската прокуратура обмисля мерки срещу Binance и "повдигане на наказателни обвинения срещу отделни ръководители, включително основателя Чанпън Джао" (на снимката)    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Инвеститори и клиенти са притеснени за резервите и прозрачността на управление в най-голямата криптоборса.
  • Във вторник платформата временно спря тегленията на стейбълкойна на Coinbase - USDC.
  • Изпълнителният директор CZ засега успокоява и твърди, че всичко е под контрол и няма проблеми с резервите.

Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, и нейният изпълнителен директор Чанпън Джао отново са в центъра на вниманието, след като във вторник временно бяха спрени тегленията на стейбълкойна USD Coin (USDC). След около 8-часова пауза търговията беше възобновена, но това със сигурност припомни на инвеститорите за рисковата природа на криптоборсите и за неочаквания колапс на FTX от миналия месец.

Друг катализатор за потребителското недоверие беше доклад от разследването на Министерството на правосъдието на САЩ. Според фирмата за блокчейн анализи Nansen инвеститорите са изтеглили около 3 млрд. долара от Binance във вторник.

Изпълнителният директор на Binance, известен и като CZ, направи опити да успокои своите клиенти и инвеститори. "Нещата, изглежда, са се стабилизирали", написа Джао в туитър на 13 декември, твърдейки, че тегленията от предишния ден дори не са в "първите пет" най-големи тегления за един ден в историята на компанията. Джао твърди, че само около 1.4 милиарда долара нетни тегления са извършени на 12 декември и че временното спиране на тегленията на USDC е настъпило като част от "конвертиране на токени". Според Джао обръщането е било необходимо поради неочаквано голямото увеличение на обема на теглене извън традиционното работно време на банките, от които зависи работата и които са базирани в Ню Йорк.

В сряда, вече след като търговията бе възобновена, той допълни: "Вече виждаме как парите се връщат обратно", в разговор в Twitter Spaces, наричайки тегленията на средства "много нормално пазарно поведение".

Основателят на някогашния конкурент на Binance Сам Банкман-Фрийд беше арестуван на Бахамите тази седмица, след като американските прокурори повдигнаха наказателни обвинения срещу него. Binance е централизирана борса за криптовалута, създадена през 2017 г. и регистрирана на Каймановите острови.

Binanceса под лупа

Бизнесът на Binance е под сериозно наблюдение след срива на FTX. В понеделник, 12 декември, Reuters съобщи, позовавайки се на неназовани източници, че американските прокурори обмислят да предприемат мерки срещу Binance и "повдигане на наказателни обвинения срещу отделни ръководители, включително основателя Чанпън Джао".Това е свързано с дългогодишен случай относно спазването на законите срещу прането на пари от Binance. Разследването е започнало през 2018 г. и е публично известно. В криптопространството има недоволство срещу CZ, тъй като неговото твърдение, че Binance ще продаде токените си на FTX за 500 млн. долара в началото на ноември, срина доверието в криптоплатформата, която след това фалира заради масирани тегления на средства.

Нарастващите опасения отразяват намаляващото доверие в централизираните борси след поредица от индустриални скандали през 2022 г. Binance първоначално предложи да помогне за спасяването на конкурента си FTX, преди да се оттегли от сделката миналия месец.

Във вторник бившият изпълнителен директор на FTX беше обвинен в САЩ по осем криминални деяния, a регулаторите на американските пазари го обвиниха в измама на инвеститори и клиенти. Някои обявиха това и като най-голямата финансова измама в историята.

Доказателствата за резерви

След колапса на FTX Джао подчерта нуждата за повече прозрачност в сектора, настоявайки криптоборсите да представят доказателство за резерви в блокчейн, за да гарантират на клиентите, че техните активи са обезпечени. Усилията на Binance да подобри прозрачността на своите резерви обаче разкриха проблеми във финансите на криптоборсата според счетоводни и финансови специалисти, цитирани от The Wall Street Journal.

Binance представи активи и портфейли, но останаха въпроси за това колко всъщност казват тези числа на инвеститорите. Критиците отбелязват, че пасивите на Binance не са прозрачни, а като контекст добавят, че без ясно отчитане на задълженията на фирмата е невъзможно да се стигне до информирано решение за финансовото състояние на компанията.

Джао коментира, че е по-трудно да се представят задължения, и твърди, че Binance няма дългове.

Според бивш член на Съвета за финансови счетоводни стандарти (FASB) докладът, публикуван от одиторската фирма Mazars, не подобрява доверието на инвеститорите за финансите на борсата, тъй като липсва информация, свързана с качеството на вътрешния контрол и как точно системите на Binance ликвидират активите за покриване на маржин заеми. Именно липсата на вътрешни стандарти, или много ниски такива в FTX, се оказа сред причините за краха й.

Друго притеснение е свързано с липсата на информация за корпоративната структура на Binance, посочва WSJ. Според доклада главният стратегически директор на Binance Патрик Хилман не е могъл да посочи компанията - майка на Binance, тъй като групата преминава през корпоративна реорганизация от почти две години.

Джон Рийд Старк, преподавател по право в университета "Дюк" и бивш ръководител на Службата за прилагане на интернет на Комисията за ценни книжа, заяви в публикация в Twitter:

"Докладът "доказателство за резерв" на Binance не разглежда ефективността на вътрешния финансов контрол, не изразява мнение или заключение за увереност и не гарантира числата. Работих за SEC повече от 18 години. Ето как определям червен флаг."

Още сигнали за нервност

Един от най-наблюдаваните индикатори за търговските настроения и състоянието на пазара предполага, че безпокойството за допълнителни последици от срива на крипто пазара е нараснал.

Седемдневната средна стойност на отделни открити позиции в биткойн е намаляла 40,3% от началото на ноември, според фирмата за блокчейн проучвания CryptoCompare, посочва Bloomberg. Открити позиции са общият брой фючърсни договори, държани в края на деня за търговия. За разлика от традиционните календарни фючърси, тези за биткойн не изтичат и отдавна са любими на крипто спекулантите и трейдърите, защото позволяват по-лесно да се поддържат позиции с ливъридж.

Спадът идва, тъй като инвеститорите изтеглят криптовалутите си от централизираните борси и пазарите , управлявани от тях. Binance притежава най-голям процент от пазара, като държи близо 60% дял от пазара на криптодеривати, търгувайки 1.45 трлн. долара през ноември, според CryptoCompare. Делът на Kraken е под 1%, докато OKX и Bybit имат пазарни дялове съответно от 14.4% и 11%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 1

    Абе хора, борсата е борса, а не банка. Това е място за сключване на сделки. Защо приемате за нормално всеки да си държи парите в акаунта на борсата?

    Нередност?
Нов коментар