Криптоброкерът Genesis се готви за фалит

Колапсът на FTX и хедж фонда Three Arrows Capital създадоха сериозни проблеми на компанията

Според източници на различни издания искането за несъстоятелност ще стане още тази седмица
Според източници на различни издания искането за несъстоятелност ще стане още тази седмица
Според източници на различни издания искането за несъстоятелност ще стане още тази седмица    ©  Shutterstock
Според източници на различни издания искането за несъстоятелност ще стане още тази седмица    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Криптоброкерът Genesis се готви да подаде документи за фалит още тази седмица, съобщават Financial Times и Wall Street Journal, като цитират свои източници. След колапса на криптоборсата FTX през ноември Genesis Global Trading се бори за намиране на капитал и постигане на сделка с кредиторите, за да оцелее. Институционалното кредитно звено на компанията беше принудено да спре тегленията, като по този начин ефективно замрази цялата дейност на своята платформа. Заради това Digital Currency Group (DCG), дружеството зад Genesis, е подложено на нарастващ натиск да изплати около 900 млн. долара депозити, заключени към този момент. В края на миналата година Genesis привлече инвестиционната банка Moelis & Co. с цел, тя да помогне с проучването на опциите пред криптокредитора.

По-рано през 2022 г. Genesis бе отпуснал 2.4 млрд. долара заем на хедж фонда Three Arrows Capital, който фалира поради експозицията си към мрежата Terra, чийто токен и алгоритмичен стейбълкойн паднаха с над 99%. Genesis разкри също, че има експозиция от 175 млн. долара в своята сметка за търговия във FTX, които остават заключени. В резултат DCG подсили баланса на Genesis с вливане на капитал от 140 млн. долара. На 17 януари, основателят и главен изпълнителен директор на DCG Бари Силбърт разкри, че DCG има задължения около 575 милиона долара към Genesis Global Capital, които трябва да бъдат изплатени през май 2023 г.

Платформата е постоянна тема на разговор в криптосектора през последния месец. След съкращаването на 30% от служителите си в началото на януари и широко разгласената битка срещу SEC и Gemini сега очевидно Genesis е принудена да подаде молба за фалит по глава 11.

The Block съобщи, че според информация от техни вътрешни източници Genesis преговаря с кредиторите относно предварително подготвен план за фалит, което означава, че двете страни ще постигнат споразумение за преструктуриране преди следващото подаване на документи в съда по несъстоятелност.

"Започнахме дискусии с потенциални инвеститори и нашите най-големи кредитори и заемополучатели, включително Gemini и DCG", каза временният изпълнителен директор на Genesis Дерар Ислим в бележка, изпратена до клиентите. "Очакваме да разширим тези разговори през следващите дни." Ислим отбеляза, че други подразделения на Genesis остават напълно оперативни, включително търговския клон и попечителския бизнес.

Според един от източниците на The Block кредитори като Gemini (9-ата по големина криптоборса) биха се съгласили за отсрочка за повечето от плащанията - между една и две години съгласно предварително подготвения план за фалит. В замяна кредиторите ще получат парични плащания и собствен капитал в компанията - майка на Genesis, Digital Currency Group, допълва източникът.

Gemini сформира комитет в края на миналата година в опит да координира усилията си с други кредитори, за да се застъпят заедно за единно решение, след като Genesis спря тегленията на своята платформа. Този комитет води частни преговори през последните няколко седмици с Genesis в опит да финализира план за защита от фалит по глава 11 преди подаването на документи.

Публично съоснователят на Gemini Камерън Уинкълвос враждува с Бари Силбърт, ръководителя на DCG. Той го обвини в използване на клиентски средства, недобросъвестни преговори, а в последното си отворено писмо настоя да се оттегли от поста изпълнителен директор. И двете платформи бяха обект на обвинения от шефа на Комисията по фондовите борси Гари Генслер и регулаторната агенция за продажба на нерегистрирани ценни книжа.

Все още няма коментари
Нов коментар