🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Благовест Белев: Криптокризата е оздравителна и който оцелее след нея, ще е много силен

Има смисъл от регулации в сектора, но не трябва те да са прекалени, за да не задушат иновациите, казва създателят на blockchain.bg

"Много е трудно за човек да влезе в пазара при толкова много страх. Но историята показва, че който има куража да го направи, бива добре възнаграден", казва Благовест Белев
"Много е трудно за човек да влезе в пазара при толкова много страх. Но историята показва, че който има куража да го направи, бива добре възнаграден", казва Благовест Белев
"Много е трудно за човек да влезе в пазара при толкова много страх. Но историята показва, че който има куража да го направи, бива добре възнаграден", казва Благовест Белев    ©  blockchain.bg
"Много е трудно за човек да влезе в пазара при толкова много страх. Но историята показва, че който има куража да го направи, бива добре възнаграден", казва Благовест Белев    ©  blockchain.bg
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Емоционално е много трудно човек да се пречупи и да влезе в пазара при толкова много страх и тъмнина.
  • Но историята показва, че онези, които имат куража да инвестират в такива времена, са много добре възнаградени.
  • В момента криптопазарът се прочиства от онези, които нямат добър риск мениджмънт.

Визитка

Благовест Белев е основател на първия български фонд за инвестиция в криптовалути blockchain.bg, като определя себе си като един от пионерите в сферата в страната. Благовест е един от създателите на най-големия дилър на инвестиционно злато и обмен на валута в България - Tavex (2009 - 2017 г.) Има бакалавърска степен по икономика и бизнес администрация от Американския университет в България. С него разговаряме за криптосектора и какво ще е бъдещето му след фалита на една от най-големите криптоборси - FTX.

Фалитът на борсата FTX удари и без това разклатения криптопазар. Изненада ли ви това и очаквате ли ефектът от него да се пренесе върху други борси и компании в сектора?

Изненада ме, да, не очаквах това да се случи, както и никой на пазара не го очакваше. Но в сравнение с пролетта, когато станаха проблемите с Luna и след това с Three Arrows, сега видяхме по-малък спад от това, което можеше да се предполага. Паднаха повече токените, свързани с FTX.

FTX обаче донесе зараза, което напомня и на ситуацията с финансовата криза от 2008 г., предизвикана в традиционните финанси. В момента виждаме ситуация, в която всеки дължи нещо на някого. Много е преплетена системата, което обяснява и ефекта на заразата в сектора - например с криптокредитора Genesis, който е част от групата Grayscale, която е и сред най-големите притежатели на bitcoin. Все пак си мисля, че страхът е малко пораздут и вероятността да фалират не е толкова голяма.

Сравнявате с месец май, но сега не е ли по-малък спадът просто защото пазарът е уморен?

По-скоро "слабите ръце" са излезли от своите позиции - това са хората, които не са убедени във фундамента или нямат дългосрочен хоризонт на инвестицията. За да падне сериозно пазарът от тук нататък, трябва да има принудителни продажби (forced selling) от инвеститори, които ползват ливъридж. Никой нормален дългосрочен инвеститор не иска да продава на голяма загуба.

Означава ли това, че стигнахме дъното в цените на криптовалутите?

Според мен сме близко до дъното и сме в много депресиран период. Това е прекрасно за хората, които искат да инвестират в криптовалути и имат пари. За съжаление обаче е много трудно емоционално човек да се пречупи и да влезе в пазара при толкова много страх и тъмнина в обозримото бъдеще. Историята показва обаче, че хората, които имат кураж да инвестират точно в такива времена, са много добре възнаградени. Единственото условие е да имат дългосрочен хоризонт на инвестицията. Разбира се, винаги може да се случи нещо, което да доведе временно до още принудителни разпродажби - фалит на борса, чисто хипотетично да разформироват например фонд на Grayscale, нова война, изненадващо ново покачване на инфлацията и лихвите и т.н. Затова по-предпазливите могат да разделят парите си на части и да влизат поравно всеки от идните 3-4 месеца.

Може ли да кажем, че всичко, което се случва през тази година, отвъд мечия пазар, е нещо като катарзис, един катаклизъм, който изчиства пазара от своите недостатъци?

Абсолютно, това е много оздравителна криза и който остане на пазара след нея, ще е много силен. В момента пазарът се прочиства от онези, които нямат добър риск мениджмънт. Кризата ще доведе и до повече прозрачност в управлението и съхранението на средствата, което ще стане изискване на потребителите. Вярно е, че има излъгани и разочаровани инвеститори сега, но в дългосрочен план това ще доведе до по-устойчива криптоиндустрия.

А трябва ли добрият риск мениджмънт и прозрачност да се възпитават с регулации?

И в момента има немалко регулации и една част от тях са удачни, за да улеснят използването на криптовалути. Например криптоборсата Coinbase е публична компания и спазва всички регулации в САЩ. Инвеститорите трябва да могат да се доверят на някой, който е лицензиран и утвърден. Затова смятам, че някаква форма на умерена регулация ще е добра и полезна за сектора. За да влизат на този пазар, самите банки и регулирани финансови институции също имат нужда от насоки и регулации как да правят това. Трябва да се внимава обаче твърде тясната регулация да не задуши иновацията в сектора.

Ако се абстрахираме от случилото се досега - кои пазарни фактори да следим?

Единият е фундаменталната употреба на криптовалутите и блокчейна. Ето например идеята за NFT продължава да се развива и различни социални мрежи като Facebook, Instagram, Reddit вече започнаха да експериментират с някои криптопротоколи, да издават NFT, най вече върху Polygon и Solana. Ако тези неща продължат да се развиват, това ще е катализатор.

Да, но точно NFT се дава като пример за ирационалното развитие на крипто и формиране на балон - плащаш за нещо, което реално не притежаваш?

Tова е малко по-философски въпрос - все по-голяма част от живота ни е в дигиталния свят. Едно от NFT приложенията е символ на някакъв социален статус. Статусът често се свързва с власт или пари, но всъщност може да бъде всичко - от принадлежност към дадена кауза, гилдия, ценностна система до партия например. Затова и той има смисъл в социалните мрежи.

Влизането на Илън Мъск в Twitter също е голяма възможност за развитие в тази посока - за развитие и монетизация, не само на самата платформа, но и за хората, които са в нея. Има огромен потенциал - например монетизираш лайкове. В момента всички експериментират и това ще доведе до нещо в крайна сметка.

Другото интересно нещо е proof of physical work - това, че правим някакви неща в живота и за това получаваме награда. Kато Wi-Fi мрежата Helium, заснемане и създаване на децентрализирани карти - Hivemapper, съхранение на файлове - Arweave, и други. Като цяло блокчейнът създава много възможности за развитие на Internet of Things, оформя се цяла подиндустрия.

Но най-големият аргумент си остава смисълът на биткойн като алтернатива на паричната система, докато етериум е платформата за технологични иновации. Идеята за независими пари става все по-актуална. И там ще видим голямото развитие според това какво ще се случи с лихвите и инфлацията. Ако икономиката принуди централните банки да спрат със затягането на паричната политика преди достигането на желаната от тях ниска инфлация, то те ще загубят уважението на инвеститорите. Това ще бъде голям катализатор за биткойн.

А мислите ли, че инвеститори, които излязоха от пазара, може да се върнат на него? Кой ще е факторът, който ще катализира завръщането им?

Няколко са нещата - загуба на доверие към централните банки, донякъде това вече се случи към ЕЦБ и Bank of England. Другото е технологичният прогрес - когато някоя от мрежите започне да се използва по-масово - било за NFT, да се припознае от големите играчи като социални мрежи, Google Pay, Apple Pay и други.

Но как да убедим хората, че след всичко, което се случва през последната година, има смисъл да се инвестира в крипто?

Криптото е технология с множество приложения и покрай нея има доста измами, но има и много стойностни проекти. Просто преминаваме през цикличен спад, който е нормален и се е случвал и преди. Нищо от сегашните драми не е фатално за сектора. Тук се сблъскваме с фундаменталния въпрос - ще умре ли криптото или не, след случилото се. Вече 14 години то остава. Ако бяха безсмислени или измама, още при първите големи спадове през 2011 или 2014 г. криптовалутите щяха да изчезнат. Вече сме свидетели на четвърти срив, откакто съществуват. Чисто фундаментално такива неща ще се случват и в бъдеще. Който е преживял старите спадове, вече е на печалба.

Все пак, ако някой сега се чуди и мисли да влиза - какъв процент от портфейла е добре да е в крипто?

Много е индивидуално - от 5 до 80% в зависимост от възрастта, толеранса към риск. Когато си млад, имаш по-дълъг хоризонт и можеш да търпиш повече волатилност. Аз лично смятам, че е добре всеки да има експозиция към крипто.

Ако има по-дълъг инвестиционен хоризонт, трябва да се купуват големите криптоактиви, които са по-сигурни - биткойн и етер, и да се държат дълго. Тогава делът им спокойно може да е 30 и 40%. Това позволява сигурност. Повечето хора правят грешката да сложат 1000 лв. на някакъв койн, който никой не е чувал, и да чакат бързата печалба по 50 пъти от инвестицията. Това не работи надеждно и е въпрос на доста късмет. Много по-разумно е да инвестират по голяма сума в по-сигурни койни като биткойн и етериум или в индекс от топ 10.

Интервюто взе Тодор Тодоров

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 1

    FTX беше борса и са фалирали, защото са ползвали клиентските средства неправилно. Ако някой си беше купил BTC от FTX и си го беше смъкнал на неговия адрес проблем нямаше да има. Проблемът са онези, които са си оставали средствата срещу лихва или са държали парите на борсата, което е абсолютно същото като депозитите в лоша банка.

    Нередност?
Нов коментар