🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Goldman Sachs планира покупка на обезценени компании в криптосектора

Една от най-големите банки в САЩ смята, че има изгодни инвестиции след срива на FTX

От Gоldman Sachs казват, че заради криптосрива се е увеличила търговията с традиционни инструменти през платформите й
От Gоldman Sachs казват, че заради криптосрива се е увеличила търговията с традиционни инструменти през платформите й
От Gоldman Sachs казват, че заради криптосрива се е увеличила търговията с традиционни инструменти през платформите й    ©  Reuters
От Gоldman Sachs казват, че заради криптосрива се е увеличила търговията с традиционни инструменти през платформите й    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Goldman Sachs планира да купува и инвестира в обезценени криптокомпании, след като фалитът на FTX намали цените на активите и интереса на ритейл инвеститорите, съобщи Reuters.

FTX подаде молба за защита от банкрут по глава 11 в Съединените щати на 11 ноември след драматичния си колапс, предизвиквайки страхове от домино ефект в индустрията и засилвайки призивите за повече крипторегулация.

Матю Макдермот, ръководителят на дигиталните активи на осмата по големина американската инвестиционна банка, коментира, че сривът на FTX увеличава нуждата от по-надеждни, регулирани играчи в криптосферата и големите банки виждат възможност да навлязат в бизнеса. Goldman извършва надлежна проверка и изследва редица различни криптофирми, добави той, без да дава подробности.

"Това определено върна пазара назад по отношение на настроенията, няма абсолютно никакво съмнение. Виждаме някои наистина интересни възможности на много разумна цена", казва Макдермот в свое интервю пред Reuters през ноември.

От Goldman Sachs са спечелили 21.6 млрд. долара миналата година и макар че планираните "десетки милиони" не са нещо особено на този фон, те показват желанието на институционалните инвеститори да продължат да гласуват с парите си - въпреки разтърсения сектор, като потенциална дългосрочна възможност.

Главният изпълнителен директор на банката Дейвид Соломон каза пред CNBC на 10 ноември, докато драмата с FTX се разиграваше, че макар да гледа на криптовалутите като на "силно спекулативни", той вижда голям потенциал в основната технология, тъй като нейната инфраструктура става все по-структурирана.

Мнението на конкуренцията

Джеймс Горман, главен изпълнителен директор на Morgan Stanley, не е толкова сигурен в бъдещето и стойността на криптовалутите. "Не мисля, че това е прищявка или изчезва, но не мога да му дам присъща стойност", коментира той на конференцията NEXT в края на ноември.

Изпълнитeлният диpeĸтop нa инвecтициoнния гигaнт ВlасkRосk Лapи Финĸ също е на мнение, че крахът на FTX ще доведе до верижна реакция, която ще фалира още криптокомпании. "Cмятaм, чe пoвeчeтo oт ĸoмпaниитe нямa дa ocтaнaт cpeд нac", зaяви Финĸ пo вpeмe нa ĸoнфepeнция, opгaнизиpaнa oт The New York Times минaлaтa ceдмицa. Maĸap дa e извecтeн като ĸpиптocĸeптиĸ, Финĸ също виждa бъдeщe в тexнoлoгиитe, ĸoитo пpaвят виpтyaлнитe aĸтиви възмoжни: "Cмятaм, чe cлeдвaщoтo пoĸoлeниe пaзapи, cлeдвaщaтa гeнepaция цeнни ĸнижa щe дoйдат c тoĸeнизaциятa нa цeннитe ĸнижa."

Главният изпълнителен директор на HSBC Ноел Куин междувременно сподели на банкова конференция в Лондон миналата седмица, че няма планове банката да се разширява с криптотърговия. Базираната в Лондон Britannia Financial Group, която обслужва клиенти, които искат да се диверсифицират към цифрови валути, но които никога не са го правили преди, също има намерения за развитие в сектора. "Виждаме по-голям клиентски интерес след падането на FTX", коментира техният главен изпълнителен директор Марк Брус пред Reuters. Той допълни още: "Клиентите са загубили доверие в някои от по-младите бизнеси, които работят само с крипто и търсят по-доверени партньори."

Ефектът на прочистването на пазара

Глобалният пазар на криптовалута достигна своя връх от 2.9 трлн. долара в края на 2021 г. според сайта за данни CoinMarketCap, но загуби около 2 трлн. долара тази година и последваха поредица от корпоративни фалити.

Ефектите от срива на FTX са увеличили обемите на търговия на Goldman Sachs, каза още Макдермот, тъй като инвеститорите се стремят да търгуват с регулирани и добре капитализирани компании. "Това, което се увеличи, е броят на финансовите институции, които искат да търгуват с нас", каза той. И допълни: "Подозирам, че редица от тях са търгували с FTX, но не мога да твърдя това със сигурност."

Goldman вижда възможности и за набиране на персонал, тъй като крипто- и технологичните компании освобождават такъв, въпреки че банката е доволна от размера на своя екип за момента, казва още Макдермот.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uxb071152881 avatar :-|
    uxb071152881
    • - 1

    От декември 2022 г.влезе в сила директивата на ЕС и САЩ за борба с изпирането на пари (5).
    Биткойните и други монети, компрометирани от престъпници, могат да влязат в крипто портфейлите на потребителите. В този случай всички активи в портфейла са в черен списък и ще бъдат блокирани. Проверете портфейла си безплатно и без регистрация спешно: https://tiny.one/wn8ztkec

    Нередност?
Нов коментар